Οι τριγμοί σε φυσικό αέριο – οικονομίες από τον πόλεμο & η αποπληρωμή των ελληνικών δανείων στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τριγμοί σε φυσικό αέριο – οικονομίες από τον πόλεμο & η αποπληρωμή των ελληνικών δανείων στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών
Με διπλό ελληνικό ενδιαφέρον βρίσκεται σε εξέλιξη μία ολοήμερη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Eυρωπαϊκής Ένωσης, παρουσία της ΕΚΤ.

Με διπλό ελληνικό ενδιαφέρον, αφενός για την προγραμματισμένη πολιτική έγκριση της ελληνικής πρόθεσης πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ και του πρώτου μνημονίου και αφετέρου για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι – κλιμακούμενες - οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, ειδικά στην αγορά φυσικού αερίου, αλλά και το πως θα εφαρμοστούν οι νέες κυρώσεις στη Ρωσία, βρίσκεται σε εξέλιξη μία ολοήμερη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Eυρωπαϊκής Ένωσης, παρουσία της ΕΚΤ.

Οι ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας και της Γερμανίας κατά την είσοδό τους στη Σύνοδο ήταν φειδωλοί στα ερωτήματα που δέχθηκαν για άμεσες αποφάσεις περί μέτρων στήριξης των οικονομιών, με τον κ. Λίντερ να μιλά για αποτίμηση της κατάστασης και αποφάσεις «βήμα προς βήμα». Αλλά και ο Επίτροπος Τζεντιλόνι προανήγγειλε πρόταση που θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο για τη θωράκιση της αγοράς ενέργειας.

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ (και προεδρεύων της συνόδου του Ecofin) Μπρούνο Λε Μερ δήλωσε εισερχόμενος πως η σύνοδος θα έχει αντικείμενο την προστασία των οικονομιών από τον πόλεμο, ένα νέο πακέτο στήριξης της Ουκρανίας και το πακέτο κυρώσεων που αποφασίστηκε χθες. Για το φυσικό αέριο και την συζήτηση που θα γίνει σήμερα, στόχος -όπως είπε- θα είναι η αυτονομία της Ευρώπης.

Ο κ. Λίντνερ από την πλευρά του ανέφερε πως θα αποτιμηθούν οι οικονομικές επιπτώσεις και θα συζητηθεί πως θα προφυλαχθούν οι οικονομίες, ειδικά στο ενεργειακό πεδίο, με πρώτο στόχο τη θωράκιση της προσφοράς και την προστασία των οικονομιών. Σε ερώτημα για ανακοινώσεις πακέτου μέτρων στήριξης είπε πως θα γίνει αποτίμηση και θα «πηγαίνουμε βήμα βήμα».

Το ελληνικό αίτημα

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει γνωστή τη θέση της για πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία λήψης μέτρων υποστήριξης των κρατών, λόγω των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας. Ο λόγος για ένα αίτημα το οποίο εκφράστηκε χθες από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και περιλήφθηκε και στα συμπεράσματα της χθεσινής Συνόδου, τα οποία τα οποία αναμένεται πλέον να εξειδικευτούν στη σημερινή Σύνοδο (με ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης και άλλων κυρώσεων) αλλά και με εντολή και προς την Κομισιόν για εξειδίκευση παρεμβάσεων και προτάσεις για μέτρα έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού κλάδου.

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται σήμερα να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Σε επίπεδο Ευρωζώνης οι υπουργοί Οικονομικών ασχολήθηκαν και με το ελληνικό αίτημα της πρόωρης αποπληρωμής των ακριβών δανείων με ορίζοντα τον Μάρτιο και τον Δεκέμβριο (για το ΔΝΤ και το διμερές αντίστοιχα). Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει από το Eurogroup αναμένεται κοινή δήλωση των υπουργών.

Η σύνοδος

Υπό το βάρος των ραγδαίων εξελίξεων άλλαξε το αντικείμενο και η δομή της συνόδου των ΥΠΟΙΚ. Έγινε μονοήμερη, με κεντρικό θέμα τον πόλεμο που θα συζητηθεί μόνο σε επίπεδο Ecofin. Έλαβε χώρα μία - σύντομη - σύνοδος του Eurogroup με αντικείμενο και την Ελλάδα για την έγκριση της κοινής δήλωσης περί της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων.

Συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί παρουσία των εκπροσώπων των Θεσμών (ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ, ο επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου και o αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις) αλλά και της Κριστίν Λαγκάρντ. Το Ecofin θα συζητήσει και τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις, τη διασφάλιση ισχυρής και ανθεκτικής ανάπτυξης και τις οικονομικές επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το κρίσιμο ραντεβού υπουργών και τραπεζιτών για τις συνέπειες από την ουκρανική κρίση και την έκρηξη των ενεργειακών τιμών

Συμφωνία για «κουρεμένη» παράταση του πακέτου στήριξης σε ρεύμα & αέριο έως στο καλοκαίρι - Ο πόλεμος ανατρέπει τον σχεδιασμό - Τα σενάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider