Τουρκία: Ο Ερντογάν εξετάζει να διαθέσει ρευστότητα 3,8 δισ. δολαρίων στις κρατικές τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Ο Ερντογάν εξετάζει να διαθέσει ρευστότητα 3,8 δισ. δολαρίων στις κρατικές τράπεζες
Το εθνικό fund της Τουρκίας (Turkiye Varlik Fonu) θα ενισχύσει τις TC Ziraat Bankasi, Turkiye Halk Bankasi και Turkiye Vakiflar Bankasi, μεταξύ άλλων.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας σκοπεύει να διαθέσει 51,5 δισ. λίρες (3,8 δισ. δολάρια) στις κρατικές τράπεζες της χώρας με στόχο την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, στον απόηχο της υποτίμησης της λίρας τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το εθνικό fund της Τουρκίας (Turkiye Varlik Fonu) θα ενισχύσει τα κεφαλαιακά διαθέσιμα των TC Ziraat Bankasi, Turkiye Halk Bankasi και Turkiye Vakiflar Bankasi, μεταξύ άλλων.

Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, η Ziraat θα λάβει 22,5 δισ. λίρες, οι Halkbank και Vakifbank από 13,5 δισ. εκάστη και ακόμα 2 δισ. λίρες θα διατεθούν στις μικρότερες κρατικές τράπεζες.

Το Turkiye Varlik Fonu διέθεσε στις τράπεζες 6,7 δισ. λίρες σε δύο δόσεις το 2019 και το 2020. Ωστόσο, παρά τις «ενέσεις» ρευστότητας, το μέσο επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας των κρατικών τραπεζών υποχώρησε στο 16% για τον Νοέμβριο του 2021 έναντι 18% που ήταν στο τέλος του 2019.

Τα επιτόκια και η λίρα

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε στο 14% το βασικό επιτόκιο της, μετά από την πρώτη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας για το 2022.

Η απόφαση αναμενόταν από τους αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters.

Μετά από την ανακοίνωση, η τουρκική λίρα κερδίζει 0,70% στην αγορά συναλλάγματος, με την ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος να διαμορφώνεται το μεσημέρι της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) σε 13,3252 λίρες έναντι 1 αμερικανικού δολαρίου.

Πριν από την ανακοίνωση, η λίρα ανέβαινε έως και 1,3%.

Στην ανακοίνωση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας τονίζεται η πρόθεση της Άγκυρας να «δώσει προτεραιότητα στη λίρα», αναμένοντας την υποχώρηση του πληθωρισμού στη χώρα μέσα στο 2022.

Η Ίμα Σαμάνι, αναλύτρια στην Monex Europe, δήλωσε στο Reuters πως «η φράση για προτεραιοποίηση της λίρας δείχνει στις αγορές πως η κεντρική τράπεζα επιτέλους παραδέχεται πως έχει ένα ορισμένο στόχο στην αγορά συναλλάγματος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Ερντογάν προτρέπει τους Τούρκους να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους σε τουρκικές λίρες

gazzetta
gazzetta reader insider insider