Πότε «βγαίνουν» τα ΣΔΙΤ για τη μετεγκατάσταση των φυλακών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
Πότε «βγαίνουν» τα ΣΔΙΤ για τη μετεγκατάσταση των φυλακών
Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού σε νέες εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο. Τι αναφέρεται για Ιωάννινα και Χαλκίδα. Η ένταξη στο PPF. 

Το ευρύτερο χρονοδιάγραμμα, εφόσον αυτό δεν προσαρμοστεί σε τυχόν νέες συνθήκες, για την αναβάθμιση υποδομών των Καταστημάτων Κράτησης περιγράφεται στο κυβερνητικό σχέδιο για το 2022. Το πλέον εμβληματικό έργο αυτής της μεταρρύθμισης είναι η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού σε σύγχρονες και ασφαλείς νέες εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο. Το προσεχές διάστημα αναμένεται η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και η περαιτέρω ωρίμανση του ΣΔΙΤ διαγωνισμού που θα οδηγήσει στην ανακήρυξη του αναδόχου που θα αναλάβει το έργο της κατασκευής.

Πρόκειται για το project της δημιουργίας νέου Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Αθηνών (Δ.Σ.Σ.Α.) στο Δήμο Ασπρόπυργου Αττικής για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, έργο προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η εγκατάσταση του Δ.Σ.Σ.Α. και της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών (Δ.Μ.Δ.Α.) θα γίνει στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Ασπροπύργου, στο δημόσιο ακίνητο «Πρώην Στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας», συνολικού εμβαδού 103 στρεμμάτων. Σήμερα, εντός του ακινήτου καταγράφονται ερειπωμένα παλαιά κτίσματα και υποδομές από την προγενέστερη χρήση του ως στρατιωτική εγκατάσταση.

Ειδικότερα, πάντα βάσει κυβερνητικού σχεδιασμού, στα ορόσημα διακρίνονται η «έκδοση Π.Δ. για το νέο Κατάστημα Κράτησης στον Ασπρόπυργο στο 1ο τρίμηνο 2022», αλλά και η δράση «Μετεγκατάσταση Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο: Εκκίνηση διαδικασιών μέσω ΣΔΙΤ για την ανακήρυξη του Αναδόχου 1ο τρίμηνο 2022». Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου, το οποίο συμπεριλαμβάνει το χρονικό διάστημα δημοπράτησης μέσω ΣΔΙΤ (μελέτης, αδειοδότησης κ.λπ). εκτιμάται στα 4 έτη. Στο πρώην στρατόπεδο δεν θα μεταφερθούν μόνο οι φυλακές Κορυδαλλού, αλλά και η Διεύθυνση Μεταγωγών. Σε πλήρη λειτουργία οι υποδομές του ΔΣΣΑ θα μπορούν να αναλάβουν τη φύλαξη 2.000 κρατουμένων καθώς και τη λειτουργική εξυπηρέτηση 650 συνολικά σωφρονιστικών υπαλλήλων και λοιπού προσωπικού, διαφόρων ειδικοτήτων.

Ωστόσο, στο πλάνο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναβάθμιση υποδομών των Καταστημάτων Κράτησης, στόχος της οποίας είναι και η επέκταση του δικτύου των Καταστημάτων Κράτησης, σαν απαραίτητη συνθήκη τόσο για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατούμενων, όσο και για την ασφάλεια διαχείρισης του πληθυσμού, είναι και η μετεγκατάσταση των Καταστημάτων Κράτησης Χαλκίδας και Ιωαννίνων, ενώ το 2ο εξάμηνο του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί το Κατάστημα Κράτησης Κρήτη ΙΙ. Για το project «Κατάστημα Κράτησης ΚΡΗΤΗ ΙΙ» προβλέπεται η ολοκλήρωση του έργου στο 3ο τρίμηνο 2022.

Επιπρόσθετα, στα ευρύτερα ορόσημα έχουν τεθεί και τα εξής:

  • Παραλαβή έγκρισης του Ειδικού πολεοδομικού σχεδίου για την κατασκευή του νέου Καταστήματος Κράτησης Ιωαννίνων - Προετοιμασία έκδοσης σχετικού Π.Δ. 3ο τρίμηνο 2022.
  • Κατάστημα Κράτησης Χαλκίδας: Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για παροχή τεχνικής υποστήριξης μελετών και εργασιών από ΜΟΜΚΑ για κατασκευή νέου Καταστήματος 3ο τρίμηνο 2022.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα έργα για την «Μετεγκατάσταση καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού» αλλά και για την «Μετεγκατάσταση καταστημάτων κράτησης Ιωαννίνων και Χαλκίδας» έχουν ενταχθεί υπό την «ομπρέλα» του PPF, δηλαδή της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, της οποία σκοπός είναι η ωρίμανση Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας που έχουν ενταχθεί στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας», η διενέργεια των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών και η παρακολούθηση της εκτέλεσης των έργων που ανατίθενται στο πλαίσιο αυτών. Μάλιστα, σε πρόσφατη προκήρυξη του Ταμείου με στόχο την αναζήτηση δύο συμβούλων για την τεχνική υποστήριξη των Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας που έχουν ανατεθεί στο Ταμείο με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασία, γίνονταν αναφορά στο projects «Μετεγκατάσταση καταστημάτων κράτησης Κορυδαλλού, Ιωαννίνων και Χαλκίδας» με budget 220 εκατ. ευρώ.

Όπως είχε αναδείξει σχετικά προ μηνός περίπου το insider.gr, στη λίστα ανήκουν:

«Μετεγκατάσταση καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού»: Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προτείνει έργο με τίτλο «Μετεγκατάσταση καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού». Το έργο αφορά στη μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στο πρώην στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στον Ασπρόπυργο. Η ανάγκη απομάκρυνσης σχετίζεται με πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους καθώς και με την ασφάλεια τόσο των κρατουμένων, όσο και των κατοίκων της όμορης οικιστικής περιοχής. Το στρατηγικής σημασίας έργο διαμορφώνει μια νέα σωφρονιστική πολιτική για τη χώρα, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της και σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες και για τη διαμονή των κρατουμένων εντός σωφρονιστικών καταστημάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών. Το έργο σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ. Η χρηματοδότησή του θα οριστικοποιηθεί αφού αξιολογηθούν οι παράμετροι ορισμού του ως έργο ΣΔΙΤ. Περιλαμβάνει (υποέργα): Κυρίως σωφρονιστικό κατάστημα, διοικητήριο και υπηρεσίες υγείας, κτίριο Κεντρικής Πύλης ∆ΣΣΑ, Δικαστικό Μέγαρο, Δευτεροβάθμιες Ιατρικές Υπηρεσίες, σχολικό́ συγκρότημα, εργαστήρια, Ιερό Ναό–Χώρους Λατρείας, χώρο στάθμευσης ΙΧ οχημάτων, εσωτερικό οδικό δίκτυο, χώρους πρασίνου, υπαίθρια αθλητική εγκατάσταση (γηπέδου ποδοσφαίρου), υποδομές ύδρευσης , άρδευσης, ομβρίων, πυρόσβεσης και νέους χώρους Διεύθυνσης Μεταγωγών ∆ικαστηρίων Αθηνών. Η υλοποίηση των Υποέργων αναμένεται να ολοκληρωθεί στο 1ο τρίμηνο του 2026.

«Μετεγκατάσταση καταστημάτων κράτησης Ιωαννίνων και Χαλκίδας»: Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προτείνει έργο με τίτλο «Μετεγκατάσταση καταστημάτων κράτησης Ιωαννίνων και Χαλκίδας». Το έργο αφορά στην κατασκευή δυο νέων σύγχρονων καταστημάτων κράτησης στις περιοχές Ιωαννίνων και Χαλκίδας, με σκοπό να βοηθήσουν στην επίλυση της συμφόρησης που παρατηρείται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Ταυτόχρονα, Ο σχεδιασμός των νέων σωφρονιστικών καταστημάτων βασίζεται σε πρότυπες μελέτες φυλακών και απεικονίζει μία σύγχρονη δικαστική φυλακή με πλήθος απαραίτητων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, ενώ προβλέπεται τα κελιά να εναρμονίζονται πλήρως με τα διεθνή πρότυπα. Το έργο σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ. Η χρηματοδότησή του θα οριστικοποιηθεί αφού αξιολογηθούν οι παράμετροι ορισμού του ως έργο ΣΔΙΤ. Η υλοποίηση των Υποέργων αναμένονταν να ξεκινήσει εντός του 2021 (Ιωάννινα: Εκπόνηση προμελέτης ασφάλειας του νέου καταστήματος κράτησης και κυκλοφοριακή προμελέτη) και να ολοκληρωθεί στο 1ο τετράμηνο του 2027.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:41

ΤΑΙΠΕΔ – PPF: «Ποδαρικό» στο 2023 με ΣΔΙΤ διαγωνισμό 205 εκατ. ευρώ για τα νέα Δικαστικά κτήρια Αθηνών 

07:34

Προσφορές 29/12 για έργα άρδευσης/ύδρευσης σε Αμβρακία - Αμφιλοχία, Βάλτο, ύψους 52 εκατ. ευρώ

07:31

ελίν electricon: Η πιο αξιόπιστη επιλογή για οικονομικό ηλεκτρικό ρεύμα

07:28

Ρεύμα: Τα κλειδωμένα τιμολόγια Δεκεμβρίου «ασπίδα» στην άνοδο 30% στις τιμές χονδρικής - Προστατευμένοι οι καταναλωτές

07:24

PRODEA: Ποια είναι η επενδυτική στρατηγική της ΑΕΕΑΠ – Η «εικόνα» στο real estate και οι κλάδοι «αιχμής»

07:20

Intrakat: Μετά την ΑΜΚ «βλέπει» εξαγορές, break even και μέρισμα στους μετόχους

07:18

Αναζητούνται νέα πρόσωπα - Η μάχη της Μυκόνου - Ούτε ένα ευχαριστώ οι αναπληρωτές τομεάρχες του Πασοκ-Κιναλ

07:12

Τον SSM τον ρώτησαν; - Η «εγγονή» των Στέγγων - Πόσο πάει το τετραγωνικό στην Ακαδημίας - Γίνονται δουλίτσες στη Ριβιέρα

07:05

Το σκονισμένο ιδιωτικό τζετ του Έλβις Πρίσλεϊ ψάχνει για νέο βασιλιά του rock 'n' roll

23:59

Στη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής του από τα μέσα του 2020 προχώρησε ο OPEC+

23:53

Κρεμλίνο: O ΟΑΣΕ χάνει το νόημά του

23:46

Οι συνδέσεις 5G θα φτάσουν τα 5 δισ. έως το τέλος του 2028

23:36

Ο Μπάιντεν «έτοιμος να συνομιλήσει» με τον Πούτιν υπό έναν όρο

23:17

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Το βλέμμα στα αυριανά στοιχεία για την οικονομία

23:02

Αντισημιτικό παραλήρημα από τον Κάνιε Γουέστ: «Μου αρέσει ο Χίτλερ»

22:51

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Ασφάλεια

22:32

HSBC: «Ψαλιδίζει» το 15% των ανώτατων στελεχών της παγκοσμίως

22:16

Υψηλά 2 εβδομάδων για το πετρέλαιο

22:04

Νέος πρόεδρος της Fed του Σικάγο ο οικονομολόγος Όσταν Γκούλσμπι

21:54

Σολτς - Στόλτενμπεργκ: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία

21:46

Τσιάρας: Θέτουμε ασφαλιστικές δικλείδες για την άρση του απορρήτου, που δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν

21:44

Γκάγκα: Μηνιαίο κίνητρο 250 ευρώ σε όλους τους γιατρούς του ΕΚΑΒ

21:37

Γαλλία: Ο κρύος καιρός απειλεί να προκαλέσει διακοπές ρεύματος την άλλη εβδομάδα

21:35

«Καλά νέα» από το μέτωπο του πληθωρισμού «βλέπει» ο Γουίλιαμς (Fed)

21:18

Μυστική δημοσκόπηση του Κρεμλίνου δείχνει ότι οι περισσότεροι Ρώσοι θέλουν διάλογο με την Ουκρανία

21:15

Χρυσός: H μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από το 2020 - Πάνω από 1.800 δολάρια η ουγγιά

21:13

Η τεχνητή νοημοσύνη της Google Deep Mind έμαθε να παίζει πολύ καλά και Stratego!

21:06

Lloyd's list: Η Χριστίνα Μαργέλου (Eurobank) στη λίστα Top 10 in ship finance 2022

21:05

Μητσοτάκης στην Εθνική Ομάδα Μαθητικής Ρομποτικής: «Μας κάνετε υπερήφανους»

21:02

Συμφωνία Airbus-Dassault για την επόμενη φάση ανάπτυξης του μαχητικού αεροσκάφους FCAS