Την επιχειρησιακή σύμβαση για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης υπέγραψαν οι τράπεζες

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Την επιχειρησιακή σύμβαση για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης υπέγραψαν οι τράπεζες
Η μέγιστη συμμετοχή δανείου ΤΑΑ στον προϋπολογισμό της επένδυσης θα φτάνει έως 50% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού της Επιλέξιμης Επένδυσης.

Τελευταία Ενημέρωση 18:05

Την επιχειρησιακή σύμβαση με το υπουργείο Οικονομικών για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) υπέγραψαν οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τραπεζών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Όπως έγραφε το πρωί το insider.gr η αρμόδια υπηρεσία υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη ολοκλήρωσε τη θετική γνωμοδότηση για την ένταξη στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Αlpha, Πειραιώς, Eurobank, Εθνική, καθώς και της Παγκρήτιας και της Optima. Επιπλέον δρομολογείται και η γνωμοδότηση για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας που επίσης έχε υποβάλλει αίτημα, ενώ καλούνται και άλλες τράπεζες να συμμετέχουν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Η σημερινή υπογραφή των επιχειρησιακών συμφωνιών του Υπουργείου Οικονομικών, με έξι τράπεζες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων συστημικών, ανεβάζει το ποσό που θα διοχετευτεί, άμεσα, στην ελληνική οικονομία, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, στο 1,570 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο Πρόγραμμα, στο πλαίσιο όλων των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης στην Ευρώπη. Από την αξιοποίηση των δανειακών πόρων, οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν, αφορούν πλήθος κλάδων της οικονομίας και θα συμβάλουν, καταλυτικά, στην ταχύτερη μετάβαση της Ελλάδας στη μόνιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη».

Δυνάμει αυτών των συμφωνιών, θα εκταμιευθούν, άμεσα, 970 εκατ. ευρώ προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Υπενθυμίζεται πως έχει προηγηθεί η υπογραφή ανάλογων συμβάσεων με δύο διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), για τα οποία αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, ποσό ύψους 1,570 δισ. ευρώ θα είναι, άμεσα, διαθέσιμο για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην ελληνική επικράτεια.

Βάσει της προβλεπόμενης από το Ταμείο Ανάκαμψης διαδικασίας, εντός 30 εργάσιμων ημερών, τα συγκεκριμένα έξι εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα δημοσιοποιήσουν προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές που επιθυμούν να λάβουν δανειοδότηση από το «Ελλάδα 2.0» για την υλοποίηση των σχεδίων τους. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει στις επόμενες ημέρες πρόσκληση που θα απευθυνθεί σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας που έως τώρα δεν έχουν συμμετάσχει στο συγκεκριμένο σχήμα.

Η χρήση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αφορά όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και αναμένεται να συμβάλει, σημαντικά, στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης. Τα δάνεια θα κατευθυνθούν σε μακροπρόθεσμες βιώσιμες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, που θα έχουν θετικό προσδοκώμενο ποσοστό απόδοσης.

Υπενθυμίζεται πως από τα 30,5 δισ. ευρώ του «Ελλάδα 2.0», τα 12,7 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια και τα υπόλοιπα 17,8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις. Το συνολικό ποσό για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα κινητοποιηθεί, μέσω μόχλευσης, αναμένεται να υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ.

Σκοπός της Επιχειρησιακής Σύμβασης που υπογράφουν οι τράπεζες είναι η χρηματοδότηση επιλέξιμων επενδύσεων στους τομείς:

  • Πράσινη Μετάβαση
  • Ψηφιακή Μετάβαση
  • Έρευνα και Ανάπτυξη
  • Εξωστρέφεια - Εξαγωγές
  • Αύξηση Μέσου Μεγέθους Επιχειρήσεων

Η μέγιστη συμμετοχή δανείου ΤΑΑ στον προϋπολογισμό της επένδυσης θα φτάνει έως 50% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού της Επιλέξιμης Επένδυσης. Για κάθε προτεινόμενο σχέδιο Επιλέξιμης Επένδυσης που θα εγκρίνεται, η Τράπεζα θα υποχρεούται να χορηγεί στον Τελικό Αποδέκτη Δάνειο Συγχρηματοδότησης το οποίο θα καλύπτει κατ’ ελάχιστον 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της Επιλέξιμης Επένδυσης. Περαιτέρω η Τράπεζα θα διασφαλίζει ότι ποσοστό τουλάχιστον 20% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της Επιλέξιμης Επένδυσης θα καλύπτεται με ίδια κεφάλαια – συμμετοχή του Τελικού Αποδέκτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κλείδωσαν οι εντάξεις των τραπεζών στο Σχέδιο Ανάκαμψης - Έρχεται και το αίτημα για «δόσεις»