Πατέλης: Η λύση στην ενέργεια είναι οι επενδύσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πατέλης: Η λύση στην ενέργεια είναι οι επενδύσεις
Ο κ. Πατέλης ανέφερε πως «σε διάστημα χρόνου θα καταλάβουμε ότι σε αυτή την περίοδο έχουμε αφήσει πίσω μας την εποχή της κρίσης».

Αντοχές και άμυνες στους κραδασμούς της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης έχει επιδείξει η χώρα, όπως επισήμανε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας». Ο κ. Πατέλης συμπλήρωσε πως «σε διάστημα χρόνου θα καταλάβουμε ότι σε αυτή την περίοδο έχουμε αφήσει πίσω μας την εποχή της κρίσης, την μεγάλη δύσκολη δεκαετία που περάσαμε και έχουμε μπει σε μια καινούρια εποχή με έναν ενάρετο κύκλο που θα δούμε συνεχώς και καινούριες δουλειές και αύξηση των εισοδημάτων».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ και εξειδικεύοντας, σημείωσε πως στο β’ τρίμηνο, με lockdown και πεσμένο τον τουρισμό, το ΑΕΠ όπως δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ήδη λίγο υψηλότερο σε σχέση με πριν την πανδημία. «Το γ’ τρίμηνο ο τουρισμός τα πήγε καλά, ξέρουμε ότι οι λιανικές πωλήσεις επίσης τα πάνε καλά, η επίσημή μας πρόβλεψη είναι για 6,1% το 2021 και αυτό θα αναθεωρηθεί προφανώς προς τα πάνω. Eίμαστε αισιόδοξοι αλλά πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί στις προβλέψεις και τις συμπεριφορές μας για να μην κάνουμε υπερβολές. Αλλά, τα πράγματα πάνε καλά».

Αναφερόμενος στο θέμα του πληθωρισμού, πρόκειται, όπως είπε, για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που ξεκινά από τα τεράστια πακέτα στήριξης που έδωσαν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως για τον κορονοϊό και τα τεράστια προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών. «Υπάρχουν παράλληλα και ανισορροπίες, όπως οι καθυστερήσεις στις παραλαβές εμπορευμάτων από την Κίνα, στα προβλήματα που υπάρχουν στον ανεφοδιασμό νέων αυτοκινήτων κλπ. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Οκτώβριο ήταν 3,0%, που παραμένει ο χαμηλότερος στην Ευρωζώνη. Στην Γερμανία ο πληθωρισμός, έφτασε το 4,6% που ήταν το υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον 25ετίας. Οι εκτιμήσεις λένε ότι τον Νοέμβριο θα υπάρξει μια ακόμα άνοδος και εκεί θα είναι το υψηλότερο επίπεδο και στην συνέχεια θα υπάρξει κάποια πτώση», εκτίμησε ο κ. Πατέλης.

Από κει και πέρα το σημαντικό είναι η συνέχιση των πολιτικών που οδηγούν σε νέες θέσεις εργασίας, που θα στηρίζουν την μισθωτή εργασία, πρόσθεσε. «Το διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε και με βάση την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 4 μονάδες και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά παράλληλα και από την πτώση της ανεργίας, που έχει πέσει στο 13,9% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010», είπε.

Όσο αφορά στην διαχείριση του κόστους στην ενέργεια, ο κ. Πατέλης τόνισε πως η κυβέρνηση έχει προβεί σε ένα πολύ σημαντικό πακέτο στήριξης, 500 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο από τα πακέτα που έχουν δημιουργήσει οι πιο πολλές κυβερνήσεις στην Ε.Ε.. «Θα έλεγα ότι είναι πολύ σημαντικό όταν ανοίξει σύντομα το επίδομα θέρμανσης να κάνουν αίτηση το 80% των νοικοκυριών που είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης».

Η λύση στην ενέργεια πάντως, είναι οι επενδύσεις, σημείωσε. «Οι ΑΠΕ είναι πιο φθηνές από άλλες πηγές ενέργειας και μεσοπρόθεσμα θα μειώσουν το κόστος για τα νοικοκυριά. Το δεύτερο είναι η διασυνδεσιμότητα, όπως η ενεργειακή διασύνδεση με την Αίγυπτο αλλά και η συζήτηση για την διοχέτευση του μπλε υδρογόνου που θέλει η Σαουδική Αραβία να παράγει, στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας».

Αυτό που συμβαίνει στις τιμές της ενέργειας δεν οφείλεται στην πράσινη μετάβαση, διευκρίνισε ο κ. Πατέλης. «Μην συγχέουμε αυτά τα δύο. Οφείλεται στην καλύτερη του αναμενόμενου ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά τον κορονοϊό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider