Για τους περισσότερους είναι πάρα πολύ εύκολο να θεωρήσουν την Ευρώπη ως μια φτωχή και έρημη – από πλευράς τεχνολογικών επιτευγμάτων – αγορά. Ιδίως μάλιστα αν την συγκρίνουν με το μπαράζ «γεννήσεων» νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) που συναντώνται στη Silicon Valley ή την Ασία.
Κι όμως υπάρχει μια ευρωπαϊκή εταιρεία, η γαλλική εταιρεία διαδικτυακών διαφημίσεων Criteo, που μπορεί να αποτελέσει την πιο τρανή απόδειξη πως… και η Ευρώπη μπορεί να καινοτομεί.
Η Criteo βοηθά τους πελάτες της – στον κατάλογο των οποίων περιλαμβάνονται οι Expedia, Sony και Home Depot – να εντοπίσουν πιθανούς πελάτες κατά τη διαδικασία περιήγησης στο διαδίκτυο, ώστε να μπορέσουν με τον τρόπο αυτό να διαφημιστούν καλύτερα και περισσότερο.
Εάν ένα διαφημιστικό banner της Zappos – της διάσημης διαδικτυακής επιχείρησης λιανικής που διαθέτει όλων των ειδών τα παπούτσια – σε ακολουθεί συνέχεια αμέσως μετά από μια πρόσφατη αναζήτηση παπουτσιών στο Google, τότε μην απορήσεις. Απλά πρέπει να ξέρεις πως για αυτό ευθύνονται οι 500 περίπου μηχανικοί της Criteo.
Η κεντρική ιδέα είναι η εξής: Δείξε προς διαφήμιση σε κάποιον αυτό που κυριαρχεί στις πρόσφατες αναζητήσεις του. Είναι αυτό που τον ενδιαφέρει και άρα μπορείς να προσελκύσεις το αγοραστικό του ενδιαφέρον. Μπορεί σαν ιδέα να είναι ενοχλητική για όσους περιηγούνται στο διαδίκτυο, αλλά είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά αποτελεσματική και φυσικά επικερδής.
εν είναι τυχαίο ότι σε διάστημα έξι διαδοχικών τριμήνων η Criteo έχει καταγράψει αύξηση εσόδων 30%. Η γαλλική εταιρεία κατορθώνει να εμφανίζει κέρδη διαρκώς από το 2013 – οπότε και εισήχθη στο χρηματιστήριο – μέχρι και σήμερα. Από τότε, η μετοχή της έχει καταγράψει άνοδο 40%, ενώ η εταιρεία διαθέτει ταμειακές ροές ύψους 60-70 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, τα τελευταία δύο χρόνια.
Αυτό που στην πραγματικότητα κάνει η Criteo είναι να εργάζεται για λογαριασμό των διαφημιστών, προκειμένου να καταστήσει πιο αποτελεσματικό το online marketing.
H εταιρεία που εδρεύει στο Παρίσι πληρώνεται μόνο όταν κάποιος «κλικάρει» πάνω σε μια διαφήμιση. Σίγουρα κερδίζει περισσότερα, όταν το «κλικ» στη διαφήμιση συνοδεύεται και από κάποια αγορά.
Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι το εξής: Πως η Facebook και η Google αντιμετωπίζουν ως… συνεργάτη και ποτέ ως ανταγωνιστή την Criteo, αφού επί της ουσίας λειτουργεί ως μεσάζοντας. Για την ώρα τουλάχιστον…
Η μεγάλη της αδυναμία ωστόσο έγκειται στην ταχύτητα με την οποία προσφέρουν νέες υπηρεσίες η Facebook και οι άλλες εταιρείες. Για παράδειγμα, η απόφαση της Facebook να προωθήσει ακόμη περισσότερο τις προβολές video, είναι κάτι που ακόμη η Criteo δεν έχει επεξεργαστεί και άρα ακόμη δεν μπορεί να αποδώσει στην κατεύθυνση αυτή.
Ταυτόχρονα, χρειάζεται ακόμη περισσότερους πελάτες στην Ασία.
Όμως για τα όσα μέχρι σήμερα έχει πετύχει, η Criteο αξίζει σίγουρα μια ευκαιρία για ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία...