Διεθνή
01-10-2021 | 19:18

Βενεζουέλα: Νέο νόμισμα με έξι λιγότερα μηδενικά!

Newsroom
Μοιράσου το
Βενεζουέλα: Νέο νόμισμα με έξι λιγότερα μηδενικά!
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Βενεζουέλα ετοιμάζεται να εγκαινιάσει ένα νέο νόμισμα που θα έχει έξι λιγότερα μηδενικά, θέλοντας να δώσει απάντηση στα τόσα χρόνια που πορεύεται με έναν από τους τους χειρότερους πληθωρισμούς στον πλανήτη.

Η υψηλότερη αποτίμηση του μπολιβάρ ήταν προηγουμένως το χαρτονόμισμα του 1 εκατομμυρίου μπολιβάρ, που σήμερα έχει αξία λίγο κάτω από 0,25 δολάρια. Πλέον αυτό μετατρέπεται σε χαρτονόμισμα του 1 μπολιβάρ.

Η υψηλότερη αποτίμηση του νέου νομίσματος θα είναι τα 100 μ πολιβάρ, με αξία λίγο κάτω από 25 δολάρια.

Όταν είχε ανακοινώσει την αλλαγή του νομίσματος τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας είχε πει ότι «το μπολιβάρ δεν θα αξίζει περισσότερο ή λιγότερα. Είναι μόνο για να γίνει πιο εύκολη η χρήση του σε απλούστερη νομισματική κλίμακα».

Η αλλαγή έχει στόχο να απλοποιήσει τις συναλλαγές με μετρητά και τους υπολογισμούς που συχνά περιπλέκονται από τα πολυάριθμα μηδενικά. Ο πληθωρισμός οδήγησε τις τράπεζες στο να μειώσουν το ποσό της ανώτατης επιτρεπτής ημερήσιας ανάληψης για τους ιδιώτες και ανάγκασε πολλούς κατοίκους να χρησιμοποιήσουν είτε τα αμερικανικά τους δολάρια είτε ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών. Και αυτό ήρθε ενώ το ΑΕΠ της Βενεζουέλας έχει συρρικνωθεί κατά 80% από το 2013.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.