Καθ' οδόν η πρόσκληση προς τις τράπεζες για τα δάνεια των 12,7 δισ. – Έρχονται τα κίνητρα για συγχωνεύσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καθ' οδόν η πρόσκληση προς τις τράπεζες για τα δάνεια των 12,7 δισ. – Έρχονται τα κίνητρα για συγχωνεύσεις
Επιχειρείται ως το τέλος της επόμενης εβδομάδος να εκπληρωθούν τα 13 + 2 προαπαιτούμενα για το πρώτο πακέτο δόσεων των 4 δισ. ευρώ ούτως ώστε να κατατεθεί το αίτημα στις Βρυξέλλες, αλλά και να ενταχθεί το επόμενο πακέτο έργων.

Τα επόμενα βήματα για τη διανομή των δανείων αξίας 12,7 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Σχέδιο Ανάπτυξης προωθεί το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο με πρώτη κίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, την ολοκλήρωση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για εμπορικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω κίνηση είναι το ένα από τα δύο προαπαιτούμενα, μαζί με τις επιχειρησιακές συμφωνίες με την ΕΤΕπ και την EBDR που επίσης προωθούνται εντός των ημερών με την πρώτη να έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της για μόχλευση 5 δισ. ευρώ και την 2η να προσανατολίζεται σε συμμετοχή 1 δισ. ευρώ περίπου, προκειμένου να κατατεθεί η αίτηση για την 1η δόση στο σκέλος των δανείων.

Παράλληλα το επιτελείο υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη ολοκληρώνει τα υπόλοιπα 13 προαπαιτούμενα που έχουν οριστεί για το τρίτο τρίμηνο στο σκέλος των επιδοτήσεων, ούτως ώστε να γίνει η ανάλογη αίτηση. Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η ενεργειακή ανακαίνιση κτιρίων κατοικιών, η έγκριση σχεδίου δράσης για την ενεργειακή φτώχεια, το νομικό πλαίσιο για τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, η νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων, ο διαγωνισμός για 13 περιφερειακά κέντρα πολιτικής προστασίας και η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

Στόχος είναι και οι 15 παρεμβάσεις να ολοκληρωθούν αν καταστεί αυτό εφικτό τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου, ούτως ώστε να κατατεθεί το αίτημα στις Βρυξέλλες και μετά (το αργότερο σε δύο μήνες) να εγκριθεί το ποσό, που μπορεί να στηρίξει και την κρατική ρευστότητα (σ.σ. τα έργα καλύπτονται από το ΠΔΕ), αλλά και να διασφαλίσει την καλή «εικόνα» της χώρας προς το εξωτερικό, για τις υπόλοιπες προσπάθειες της κυβέρνησης όπως ξεδιπλώνονται τόσο από την πλευρά των παρεμβάσεων για ελάφρυνση του χρέους, όσο και από πλευράς διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς σε επίπεδο ενισχυμένης εποπτείας.

Κίνητρα για συγχωνεύσεις και ενεργοποίηση επενδύσεων

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι οι τελευταίοι μήνες του 2021 να αξιοποιηθούν για να εγκριθούν και να ωριμάσουν έργα και επενδύσεις που θα δώσουν δαπάνες το 2022. Και τούτο με δεδομένη την χρονική υστέρηση ανάμεσα στην έγκριση έργων και στην έναρξη υλοποίησής τους.

Προς το σκοπό αυτό τις επόμενες ημέρες θα ενταχθεί η 2η παρτίδα επενδύσεων στο Σχέδιο Ανάκαμψης των 30,5 δισ. ευρώ. Με έμφαση στις δράσεις ποτ σχετίζονται με τις φυσικές καταστροφές.

Παράλληλα οριστικοποιούνται τα νέα κίνητρα για τον επιχειρηματικό κόσμο που θα ενταχθεί στο Σχέδιο. Στα κείμενα έγκρισης του Ελλάδα 2.0 που τώρα εξειδικεύονται σε σχέδια νόμου προβλέπονται φορολογικά κίνητρα διάρκειας 3 ετών, αρχής γενομένης από φέτος, για όσους ελεύθερους επαγγελματίες ή επιχειρήσεις επιθυμούν να συγχωνευθούν (μέσω μείωσης φόρου), αλλά και για επενδύσεις σε πράσινα ή ψηφιακά έργα (με υπεραποσβέσεις 200%).

Ειδικά για τα κίνητρα για συνεργασίες, συγχωνεύσεις και εξαγορές με στόχο τη δημιουργία αποτελεσματικότερων και πιο ανταγωνιστικών επιχειρηματικών σχηματισμών προβλέπεται πως στο Νομοσχέδιο για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων θα υπάρχουν τα χρηματοοικονομικά και τα αδειοδοτικά κίνητρα για συγχωνεύσεις, μετατροπές και εξαγορές. Σχεδιάζεται η παροχή στοχοθετημένων και χρονικά περιορισμένων κινήτρων. Αρμόδια θα είναι τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. Οι ομάδες εργασίας οριστικοποιούν τα κίνητρα σε συνεννόηση με την Επιτροπή (σ.σ. με ένα από τα σενάρια αναφερόταν σε μείωση φόρου έως και κατά 50%) και ορίζουν κριτήρια επιλεξιμότητας. Θα καλύπτουν αυτοαπασχολούμενους, ατομικές επιχειρήσεις και πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από διάφορους τομείς. Η περίοδος εκτέλεσης εκτιμάται σε 3 έτη, από το 4ο τρίμηνο του 2021 έως το 4ο τρίμηνο του 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider