Τράπεζες: Γιατί βλέπουν άνοδο στις τιμές των ακινήτων και δεν φοβούνται για «φούσκα»

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Γιατί βλέπουν άνοδο στις τιμές των ακινήτων και δεν φοβούνται για «φούσκα»
Η αγορά ακινήτων βρίσκεται στην αρχή ενός νέου κύκλου, όπου ταυτόχρονα οι τιμές ανεβαίνουν και οι αγοραστές είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν. Η άνοδος στις τιμές των ακινήτων αναμένεται σε 4% - 5% σε σταθερή βάση τα επόμενα χρόνια.

Δεμένη στο «άρμα» της ανάπτυξης, βλέπουν οι τράπεζες την αγορά ακινήτων, προβλέποντας ισχυρή άνοδο των τιμών τα επόμενα χρόνια χωρίς τον κίνδυνο να δημιουργηθεί «φούσκα».

Με την πορεία της αγοράς ακινήτων να είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τη διαχείριση των ακινήτων των τραπεζών, τις ανακτήσεις από κόκκινα δάνεια, αλλά και την πιστωτική επέκταση στη στεγαστική πίστη, οι τράπεζες εμφανίζονται αισιόδοξες για τον ορίζοντα μέχρι το 2027 που είναι συνυφασμένος με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως εκτιμούν, η αγορά ακινήτων βρίσκεται στην αρχή ενός καινούργιου κύκλου, όπου ταυτόχρονα οι τιμές ανεβαίνουν και οι αγοραστές είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν. Ο κύκλος αυτός ξεκινά από πολύ χαμηλά επίπεδα, με τις επενδύσεις σε ελληνικά οικιστικά ακίνητα να ανέρχονται σε μόλις 1,5 δις. ευρώ το 2019, τελευταία χρονιά προ Covid, έναντι των 25 δις. ευρώ που ήταν το 2007, τελευταία χρονιά πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Στην περίοδο από το 2007 μέχρι το 2019 οι τιμές των οικιστικών ακινήτων υποχώρησαν κατά 40%. Άρχισαν να ανακάμπτουν το 2019, σημειώνοντας άνοδο 7,3%, η οποία συνέχισε το 2020 (+4,4%). Το β΄ τρίμηνο του 2021, βάσει των στοιχείων-εκτιμήσεων που συλλέγονται από τις τράπεζες, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων ήταν αυξημένες κατά 4,6% (προσωρινά στοιχεία ΤτΕ) σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Για το α΄ τρίμηνο του 2021 η αντίστοιχη αύξηση διαμορφώθηκε στο 3,5%.

Προβλέποντας ότι οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια θα σταθεροποιηθούν σε επίπεδα γύρω στο 3,5% - 4%, οι τράπεζες κάνουν λόγο για αύξηση των τιμών των ακινήτων κατά 4% - 5% σε σταθερή βάση.

Μία σειρά λόγων, οι οποίοι θεμελιώνουν τις εκτιμήσεις για άνοδο των τιμών των ακινήτων, έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο παρουσίασης για τη στεγαστική πίστη.

Ένας βασικός λόγος είναι τα χαμηλά επιτόκια που θα συνεχίσει να συντηρεί η ΕΚΤ. Οι πολύ χαμηλές έως μηδενικές αποδόσεις στις καταθέσεις συμβάλλουν οδηγούν τους αποταμιευτές στην αναζήτηση εναλλακτικών τοποθετήσεων, με κυρίαρχη, παραδοσιακά την αγορά ακινήτων. Ένα επενδυτικό ακίνητο, όπως ανέφεραν τα αρμόδια στελέχη της Τρ. Πειραιώς, προσφέρει καθαρές αποδόσεις μέσω των ενοικίων της τάξης του 3% με 4% σε μ.ο. χωρίς να συνυπολογίζεται η αναμενόμενη άνοδος της αξίας του.

Αν στα χαμηλά επιτόκια, προσθέσει κανείς και την υπερβάλλουσα ρευστότητα που έχουν οι τράπεζες, προκύπτει συνδυαστικά ότι και οι ίδιες οι τράπεζες θα κατευθύνουν τη ρευστότητα αυτή στη χορήγηση στεγαστικών δανείων. Σημειώνεται ότι η διακράτηση υπερβάλλουσας ρευστότητας κοστίζει ακριβά στις τράπεζες. Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς έχει κόστος 60 εκατ. ευρώ το χρόνο από την τοποθέτηση ρευστότητας 12 δις. ευρώ στην ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο – 0,50%.

Την ανοδική πορεία των τιμών των ακινήτων αναμένεται να συντηρήσει και το ενδιαφέρον κατοίκων εξωτερικού για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι άνω των 65 ετών πολίτες στην Ευρώπη ταξιδεύουν για περισσότερες ημέρες και εκτός της εποχής αιχμής, βοηθώντας την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά προτιμούν να καταλύουν σε ιδιόκτητες κατοικίες, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρία για την πώληση παραθεριστικών κατοικιών στη χώρα. Όπως υπολογίζει η αγορά, μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, θα μπορούσαν να πωληθούν στη χώρα περί τις 200.000 κατοικίες σε ξένους αγοραστές, είτε ως μεμονωμένα ακίνητα, είτε ως ιδιοκτησίες ενταγμένες σε συγκροτήματα κατοικιών, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κοινού της τρίτης ηλικίας.

Ενισχυτικά για την αγορά ακινήτων προβλέπεται να λειτουργήσει, σε πολλά επίπεδα, ο νέος νόμος 4821/2021ΦΕΚ Α 134/31.7.2021 σχετικά με την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κτηματολογίου. Επ΄ αυτού, τα στελέχη της Τρ. Πειραιώς επεσήμαναν δύο σημεία: το ποσοστό της κτηματογράφησης της χώρας που φθάνει το 35% και σε μια διετία θα αγγίξει το 90%, καθώς και τη γραφειοκρατία όσον αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Όπως ανέφεραν, στην Ελλάδα τα βήματα για μια μεταβίβαση ακινήτου είναι 11 με 17 πιστοποιητικά, ενώ από το αρμόδιο υπουργείο υλοποιείται ένα σύστημα στον συμβολαιογράφο, ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων, το οποίο με τη συναίνεση των ενδιαφερομένων, θα αντλεί όλα τα πιστοποιητικά που χρειάζονται, άρα όλα θα γίνονται στον συμβολαιογράφο.

Η αγορά ακινήτων αναμένεται να λάβει σημαντική ώθηση και από τις μεταβιβάσεις ακινήτων μετά τις πρόσφατες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών, κυρίως στις περιοχές όπου καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις. Εκτιμάται ότι πολλοί φορολογούμενοι θα σπεύσουν μέχρι το τέλος του έτους να συντάξουν συμβόλαια αγοράς ακινήτων ώστε να αποφύγουν πρόσθετες επιβαρύνσεις από τον φόρο 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Πολλοί ιδιοκτήτες αναμένεται να επωφεληθούν και να προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες ακινήτων, κυρίως σε περιοχές όπου καταγράφηκαν αυξήσεις όπως: 95% στο κέντρο της Αθήνας, έως και 76% στο Χαλάνδρι, 75% στη Δάφνη, 62% στην Ανάβυσσο, 60% στον Άγιο Δημήτριο, 57% στο Ελληνικό, 53% στη Γλυφάδα και 41% στου Ζωγράφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, ο μέσος όρος του εμβαδού κατοικίας που αναζητείται για αγορά είναι τα 95 τ.μ. και ο μέσος όρος της ανώτατης τιμής που θέτουν οι υποψήφιοι αγοραστές χρήστες στην αναζήτησή τους για αγορά ακινήτου παρουσιάζει αύξηση για το 2021 και κυμαίνεται στα 160.000 ευρώ έναντι του αντίστοιχου μέσου όρου για το 2020 που κυμάνθηκε στα 147.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προαναγγελία διπλού δημοσιονομικού ελέγχου Βρυξελλών για «βάρη» από φορέα ακινήτων-ΤΧΣ

gazzetta
gazzetta reader insider insider