Οικονομία | Ελλάδα
07-09-2021 | 09:08

Σταϊκούρας: H άνοδος του ΑΕΠ θα είναι ισχυρά διψήφια το δεύτερο τρίμηνο

Newsroom
Μοιράσου το
Σταϊκούρας: H άνοδος του ΑΕΠ θα είναι ισχυρά διψήφια το δεύτερο τρίμηνο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την εκτίμησή του πως το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, που θα ανακοινώσει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, θα δείχνει άνοδο ισχυρά διψήφια, μετέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Με βάση τους πρόδρομους δείκτες, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το β' τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ισχυρά διψήφιος, γεγονός που θα μας οδηγήσει πιθανότατα στην προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψης για ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο από 3,6% που προβλέπεται», δήλωσε.

Προανήγγειλε επίσης πλέγμα προστασίας για ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση, ενόψει του κύματος ανατιμήσεων σε καύσιμα και βασικά είδη ανάγκης. Παράλληλα -όπως είπε- έχουν δρομολογηθεί μία σειρά μέτρων από το υπουργείο Ενέργειας και Ανάπτυξης για την αγορά.

Ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κύμα ανατιμήσεων θα είναι παροδικό, καθώς – όπως είπε- είναι παγκόσμιο φαινόμενο και έχει να κάνει με το ότι η ανάκαμψη είναι ισχυρή και έχει αυξηθεί η ζήτηση περισσότερο από την προσφορά, άρα αυτό έχει αρχίσει να δημιουργεί ένα κύμα ανατιμήσεων. Η εκτίμηση είναι ότι ο πληθωρισμός θα είναι κάτω του 2% του χρόνου, είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία. «Παρακολουθούμε με προσοχή και ελέγχουμε την αγορά», είπε.

Πρόσθεσε ότι το διαθέσιμο εισόδημα βελτιώθηκε κατά 5% το 2021 σε σχέση με το 2020, αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοσθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Προσέθεσε ότι τα μέτρα στήριξης θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ενώ σημείωσε ότι τα δύο τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει επιδοτήσει γενναία τα ευάλωτα νοικοκυριά για το πετρέλαιο θέρμανσης. Παράλληλα, ανέφερε ότι έχουν δοθεί περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις για το 2022. «Έχουμε σχεδιάσει συνολικά μέτρα ως κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν με υπεύθυνο τρόπο από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ», τόνισε. 

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε πως σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η καταβολή των αποζημιώσεων του Ιουλίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια και πιθανότατα κάποιες περιπτώσεις ιδιοκτητών για τους οποίους υπάρχει εκκρεμότητα από προηγούμενους μήνες.

Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για παράταση του προγράμματος Γέφυρα 1, που αφορά την επιδότηση στεγαστικών δανείων α' κατοικίας για τα φυσικά πρόσωπα, έως το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.