Αναλυτές: Με το «βλέμμα» στο Δεκέμβριο η ΕΚΤ για το tapering

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναλυτές: Με το «βλέμμα» στο Δεκέμβριο η ΕΚΤ για το tapering
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να καθυστερήσει τις ανακοινώσεις για τη μείωση του PEPP θα είναι το εάν η πανδημία του κορονοϊού παρουσιάσει σημαντική αναζωπύρωση τους επόμενους μήνες

Το έναυσμα για τη μείωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP, πρόκειται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τον ερχόμενο Δεκέμβριο, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο CNBC.

Ακολουθώντας τα βήματα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τη μείωση (tapering) του προγράμματος εν μέσω βελτίωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Αν και το Δ.Σ. της ΕΚΤ συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα, οι αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να μην κάνει τις επίσημες ανακοινώσεις άμεσα και να καθυστερήσει λίγο την ανακοίνωση για το tapering, το οποίο θα είναι σταδιακό και θα «σβήσει» βαθμιαία, όσο βελτιώνεται η οικονομία της Ευρωζώνης.

Όπως είπε η Τσιάρα Ζανγκαρέλι, αναλύτρια για την Ευρώπη στην Nomura, ακόμα και τα στελέχη της ΕΚΤ που τάσσονται περισσότερο υπέρ των μέτρων υποστηρικτικής πολιτικής θα δυσκολευτούν να καθυστερήσουν μια ανακοίνωση για τη μείωση του PEPP πέρα από τον Δεκέμβριο.

Από την πλευρά του, ο Σάλομον Φίλντερ, οικονομολόγος στην επενδυτική τράπεζα Berenberg, ανέφερε πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια πρώτη αύξηση των βασικών επιτοκίων της προς το τέλος του 2023.

Υπενθυμίζεται πως ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποστήριξε σε σχετικό report του πως το PEPP μπορεί να διατηρηθεί για τα επόμενα χρόνια και τουλάχιστον μέχρι το 2024.

Σύμφωνα με την AXA Investment, ένας λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ θα μπορούσε να καθυστερήσει τις ανακοινώσεις για τη μείωση του PEPP θα είναι το εάν η πανδημία του κορονοϊού παρουσιάσει σημαντική αναζωπύρωση τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα οδηγούσε την ευρωτράπεζα στο να διατηρήσει στο σημερινό ύψος τα μέτρα υποστηρικτικής πολιτικής για την οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Σήμα» από την Λαγκάρντ για μείωση των υποστηρικτικών μέτρων της ΕΚΤ

Χόλτζμαν (ΕΚΤ): Η μείωση του PEPP θα μπορούσε να αρχίσει από το δ' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider