Όσοι γνωρίζουν από διεθνή κουζίνα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: τα περουβιανά πιάτα είναι η νέα μεγάλη μόδα στην υψηλή γαστρονομία. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στον φημισμένο σεφ Gastón Acurio που συμπεριλήφθηκε στη λίστα των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου για το 2011. Για περισσότερα από 50 χρόνια, η περουβιανή κουζίνα είναι σαν την παράνυμφο: όλοι τη θαυμάζουν αλλά παραμένει στο περιθώριο.
Επιτέλους, αυτό αλλάζει. Για πρώτη φορά, το Περού έρχεται στο προσκήνιο ως τουριστικός προορισμός, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, το αεροδρόμιο της Λίμα υποδέχθηκε 4,22 εκατ. επισκέπτες –περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη πόλη της Λατινικής Αμερικής.
Πιστεύετε ότι όλοι αυτοί οι επισκέπτες έχουν προορισμό το Μάτσου Πίτσου; Μην είστε και τόσο σίγουροι. Σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του ΟΗΕ, το 42% των τουριστών που φτάνουν στο Περού έρχονται για γαστρονομικό τουρισμό. Η νέα «μανία» για τα περουβιανά πιάτα δεν είναι καθόλου τυχαία: η Λίμα φημίζεται για τον αλιευτικό της στόλο και «σερβίρει» μοναδικά πιάτα που συνδυάζουν τη γαστρονομική παράδοση του Αμαζονίου και των Άνδεων. Τα φρέσκα ψάρια συνδυάζονται με γενναίους συνδυασμούς μπαχαρικών –αποτέλεσμα των επιρροών από τους αφρικανικούς, ιαπωνικούς και κινεζικούς πληθυσμούς που ζουν στη χώρα.
Αυτές είναι οι τέσσερις κυρίαρχες τάσεις στη σύγχρονη περουβιανή κουζίνα που τραβά τους τουρίστες σαν μαγνήτης:
Σύγχρονη κουζίνα Nikkei
Θα τη δοκιμάσετε στην καλύτερη εκδοχή της στο βραβευμένο εστιατόριο Maido στη Λίμα. Το μικροσκοπικό αυτό εστιατόριο περιλαμβάνεται στα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, σύμφωνα με τη βράβευση που έγινε τον Ιούνιο στη Νέα Υόρκη. Ο φημισμένος σεφ Mitsuharu Tsumura φημίζεται για τη fusion κουζίνα που απογειώνει τις ιαπωνικές και περουβιανές γεύσεις, γνωστή ως «κουζίνα Nikkei».
Γεύσεις του Αμαζονίου
Αν πριν από μία δεκαετία ζητούσε κανείς από τους Περουβιανούς να περιγράψουν την κουζίνα του Αμαζονίου, θα ένιωθαν αμηχανία. Αυτό άλλαξε ριζικά χάρη σε έναν σεφ –τον Pedro Miguel Schiaffino, γνωστό στην πατρίδα του ως ο «σεφ της ζούγκλας». Στο βραβευμένο του εστιατόριο Amaz, ο Schiaffino σερβίρει ασυνήθιστα πιάτα που έχουν τις ρίζες τους στον αρχαίο πολιτισμό των Ίνκας.
Μαγειρική Criollo
Μέχρι πρότινος, η κουζίνα Criollo ήταν συνυφασμένη με το σπιτικό φαγητό και τα «ταπεινά» μέσα. Το «comfort food», όμως, έχει περάσει σε άλλη διάσταση στο Περού και το εστιατόριο Isolina την εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο στη Λίμα. Για όσους σπεύσουν να δοκιμάσουν τα σπιτικά πιάτα, μην ξεχάσουν να παραγγείλουν το cau cau (πατσάς με πατάτες στιφάδο) και το tacu tacu (μπουρεκάκια με ρίζι, φασόλια, κρέας και κίτρινο τσίλι).
Ceviche
Κανείς δεν πρέπει να φύγει από τη Λίμα χωρίς να δοκιμάσει το πιο γνωστό πιάτο της περουβιανής κουζίνας: το ceviche.
Μπορείτε να το δοκιμάσετε στην καλύτερη εκδοχή του σε υπαίθριους πάγκους, όπως το Al Toke Pez στο Surquillo ή στο Hijo de Olaya στο Miraflores μόνο με τρία δολάρια. Εάν σας αρέσουν οι ανέσεις, κάντε κράτηση στο φημισμένο εστιατόριο La Mar του Gaston Acurio ή στο El Mercado του Rafael Osterling για να γευτείτε το παραδοσιακό περουβιανό πιάτο στην πιο γκουρμέ εκδοχή του από τα χέρια των διάσημων σεφ.