Ελλάδα
08-06-2021 | 19:50

Πατέλης: Προς αναθεώρηση οι προβλέψεις των επενδυτών για την ανάπτυξη της Ελλάδας

Newsroom
Μοιράσου το
Πατέλης: Προς αναθεώρηση οι προβλέψεις των επενδυτών για την ανάπτυξη της Ελλάδας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Για τα πολύ καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2021 μίλησε ο Αλέξης Πατέλης, κατά στο πλαίσιο του 10ου Investment Forum που οργάνωσε το ΧΑΑ με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού αναφέρθηκε στις αισιόδοξες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ, που παρά το lockdown, «είναι μόλις 2,7% κάτω από το τέταρτο τρίμηνο του 2019», ακριβώς πριν αρχίσει η πανδημία. Ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει να αναθεωρηθούν προς τα πάνω οι προβλέψεις των επενδυτών για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2021 και του 2022.

Στη συζήτηση που είχε με τη Maria Tadeo από το Bloomberg, ο Αλέξης Πατέλης σημείωσε ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, «θα συμμετέχει εποικοδομητικά στη συζήτηση που θα ακολουθήσει» καθώς δεν έχουν ακόμα κλείσει όλες οι λεπτομέρειες. «Καλωσορίζουμε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι G7 για τη φορολόγηση των μεγάλων πολυεθνικών», ανέφερε και επισήμανε πως ο στόχος είναι αφενός οι μεγάλες πολυεθνικές «να πληρώνουν σε φόρους αυτά που τους αναλογούν και αφετέρου να υπάρχει ένα δίκαιο και διαφανές πλαίσιο που θα ισχύει για όλους».

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού υπογράμμισε πως «όλες οι τράπεζες αναμένεται να φτάσουν σε μονοψήφια ποσοστά κόκκινων δανείων μέχρι το τέλος του 2022», με την στόχευση να αλλάζει σταδιακά προς την αύξηση της χρηματοδότησης της Ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό το λόγο και μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία τα μισά από τα 13 δισ. δανείων που έχει εξασφαλίσει η χώρα μας από το ταμείο ανάκαμψης στο πλαίσιο του Ελλαδα 2.0.

Τέλος, ο κ. Πατέλης μίλησε για το εργασιακό νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη βουλή. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που ρυθμίζει το καθεστώς όσων εργάζονται στις λεγόμενες συνεργατικές ψηφιακές πλατφόρμες. Σημείωσε μάλιστα πως μεταξύ άλλων προβλέπεται στο νομοσχέδιο ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες κατοχυρώνουν για πρώτη φορά το δικαίωμα στον συνδικαλισμό και στην απεργία ενώ οι πάροχοι των υπηρεσιών θα είναι πλέον υποχρεωμένοι από τον νόμο να μεριμνούν για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων.

Σχεδόν διπλάσια χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ελλάδα θα λάβει φέτος σχεδόν διπλάσια χρηματοδότηση από την αναμενόμενη από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε ο Αλέξης Πατέλης, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Η χώρα θα λάβει περίπου 7,5 δισ. ευρώ το 2021 από το Ταμείο που δημιουργήθηκε ως αντιστάθμισμα απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, σε σύγκριση με το αρχικό ποσό των περίπου 4 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Πατέλης στο roadwhow του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

«Αναμένουμε τώρα περίπου 7,5 δισ. ευρώ, έναντι αρχικού ποσού 4 δισ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί στο 4% της οικονομικής παραγωγής», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.