Fitch: Έρχονται υποβαθμίσεις κρατών λόγω κορονοϊού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Έρχονται υποβαθμίσεις κρατών λόγω κορονοϊού
Ο οίκος θα αξιολογεί τον πιστωτικό αντίκτυπο των δημοσιονομικών μέτρων που θα λαμβάνουν τα κράτη, με στόχο να διαπιστωθεί εάν τα προσωρινά ή επείγοντα μέτρα θα προκαλέσουν επιπλοκές στα δημόσια οικονομικά των κρατών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Αύξηση των υποβαθμίσεων των αξιολογήσεων αρκετών κρατών του πλανήτη, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού, προαναγγέλλει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.

Όπως επισημαίνει σε σημερινή έκθεσή του, ο οικονομικός αντίκτυπος του κορονοϊού, σε συνδυασμό με τη συντονισμένη δράση που αναλαμβάνουν οι αρχές ανά τον κόσμο, αναμένεται να οδηγήσει σε περισσότερες – έναντι του μέσου όρου – μεταβολές αξιολογήσεων κρατών το 2020. Οι περισσότερες μεταβολές θα αφορούν σε υποβαθμίσεις, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να ξεπεράσει κάθε άλλη χρονιά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Τι θα παρακολουθεί η Fitch

Ο οίκος εξηγεί πως θα αξιολογεί τον πιστωτικό αντίκτυπο των δημοσιονομικών μέτρων που θα λαμβάνουν τα κράτη, με στόχο να διαπιστωθεί εάν τα προσωρινά ή επείγοντα μέτρα θα προκαλέσουν επιπλοκές στα δημόσια οικονομικά των κρατών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου, οι οικονομικές αρχές παγκοσμίως αντιμετωπίζουν έναν άνευ προηγουμένου συνδυασμό προκλήσεων, οι οποίες ξεκινούν από την υγειονομική κρίση και την οικονομική αναταραχή και φτάνουν μέχρι τα σοβαρά σοκ που έχουν προκληθεί στις αγορές.

Κατά τη Fitch, όσο ο χρόνος θα περνά, τόσο θα εντείνονται τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που θα λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και θα συνδυάζονται με τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουν ληφθεί/ή θα συνεχίσουν να λαμβάνονται.

«Όσο θα επιβεβαιώνεται μια περίοδος δημοσιονομικής αδυναμίας των κρατών μελών, τόσο θα αυξάνεται η πιθανότητα, η αδυναμία αυτή να συνοδεύεται και από υποβαθμίσεις αξιολογήσεων», προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider