Ένα «σπίτι για όλους» ζητά με νέα πρωτοβουλία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένα «σπίτι για όλους» ζητά με νέα πρωτοβουλία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταχωρίζει την πρωτοβουλία «Housing for All».

Με μια νέα πρωτοβουλία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά να προσφέρει πρόσβαση σε όλους σε κοινωνική και οικονομικά προσιτή στέγαση. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Τετάρτη να καταχωρίσει μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών με τίτλο «Housing for All» με στόχο «να δημιουργηθούν καλύτερες νομικές και οικονομικές συνθήκες για τη διευκόλυνση της πρόσβασης κάθε ανθρώπου στην Ευρώπη στη στέγαση».

Οι διοργανωτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει «τη διευκόλυνση της πρόσβασης όλων σε κοινωνική και οικονομικά προσιτή στέγαση, τη μη εφαρμογή των κριτηρίων του Μάαστριχτ στις δημόσιες επενδύσεις σε κοινωνικές και οικονομικά προσιτές κατοικίες, την καλύτερη πρόσβαση των κατασκευαστών μη κερδοσκοπικών και βιώσιμων κατοικιών σε χρηματοδότηση της ΕΕ, κοινωνικούς κανόνες με βάση τον ανταγωνισμό για τα βραχυπρόθεσμα μισθώματα, καθώς και την κατάρτιση στατιστικών για τις ανάγκες στέγασης στην Ευρώπη.»

Σύμφωνα με τις Συνθήκες, η ΕΕ μπορεί να αναλάβει νομική δράση στον τομέα αυτό, για παράδειγμα όσον αφορά τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς, καθώς και για την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να καταχωρίσει την πρωτοβουλία. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά μόνο το νομικά παραδεκτό της πρότασης. Η Επιτροπή δεν έχει ακόμη αναλύσει την ουσία της πρωτοβουλίας.

Η πρωτοβουλία αυτή θα καταχωριστεί στις 18 Μαρτίου 2019, ημερομηνία από την οποία θα αρχίσει διαδικασία διάρκειας ενός έτους κατά την οποία οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας θα συγκεντρώσουν υπογραφές υποστήριξης. Εάν η πρωτοβουλία συγκεντρώσει μέσα σε ένα έτος ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αντιδράσει εντός τριών μηνών. Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει είτε να δώσει συνέχεια στο αίτημα είτε όχι. Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να αιτιολογήσει το σκεπτικό της.

Οι ευρωπαϊκές πόλεις «στρώνουν το έδαφος»

Σε σχετική εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε πριν από λίγο καιρό στη Βιέννη, η Laia Ortiz, αντιδήμαρχος της Βαρκελώνης, ιδρυτικό μέλος του δικτύου EUROCITIES, του δικτύου μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων που επί σειρά ετών αγωνίζεται για τη βελτίωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, εστίασε στον αποκλεισμό πολλών ατόμων από την αγορά κατοικίας. «Η ΕΕ πρέπει να δώσει προτεραιότητα στο δικαίωμα στη στέγαση και να διασφαλίσει ότι οι πόλεις είναι έτοιμες για την αντιμετώπιση της κρίσης στέγασης. Καμία πόλη δεν μπορεί να το επιτύχει αυτό από μόνη της. Πρέπει η ΕΕ να παράσχει όλους τους πόρους και τους μηχανισμούς προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Διαφορετικά, η έλλειψη στέγης και η περιθωριοποίηση θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο στις ευρωπαϊκές πόλεις».

Σημειώνεται ότι ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται στη Λισαβόνα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης και αποκατάστασης για τις γειτονιές όπου υπάρχει σχετική ανάγκη.

Ο Rui Neves Bochmann Franco, αναπληρωτής δημοτικός σύμβουλος για την στέγαση της πορτογαλικής πρωτεύουσας, σχολιάζει: «Η Λισαβόνα αντιμετωπίζει τις μεγάλες προκλήσεις που θέτουν οι πλατφόρμες του τουρισμού και οι διεθνείς επενδύσεις στα ακίνητα. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές». Παράλληλα, εκτιμά ότι απαιτείται δράση σε επίπεδο ΕΕ και θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εργαλεία και πλατφόρμες ανταλλαγής για τις πόλεις. «Ζητάμε επίσης ένα νέο ορισμό για το πότε το κόστος των κατοικιών πρέπει να θεωρείται υπερβολικό», προσθέτει ο Rui Neves Bochmann Franco.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider