Τι αλλάζει στο εργασιακό τοπίο από την Πέμπτη: Παρατείνονται επιδόματα ανεργίας, αναστολές, ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει στο εργασιακό τοπίο από την Πέμπτη: Παρατείνονται επιδόματα ανεργίας, αναστολές, ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Με διεύρυνση του ποσοστού της τηλεργασίας στην Αττική, παράταση των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ που λήγουν και χρήση των αναστολών σύμβασης για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο ξεκινάει αύριο το νέο αυστηρό lockdown στην πρωτεύουσα, που θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Ήδη ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε την παράταση για τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ, όπως και όλων τα άλλων σχετικών επιδομάτων ανεργίας, για άλλους δύο μήνες.

Ο υπουργός σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είπε πως σήμερα θα ανακοινωθούν μέτρα για επιδόματα και αναστολές και πρόσθεσε ότι θα εξακολουθήσουν να δίνονται τα 534 ευρώ στους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας, με τον όρο να μην υπάρχουν απολύσεις.

Η ενίσχυση που έχει δοθεί από την κυβέρνηση ξεπερνά το μέσο όρο της ΕΕ, σημειώνοντας ότι μόνο από το υπουργείο Εργασίας έχουν δοθεί 3,5 δισ. ευρώ σε ανέργους για την στήριξη της εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Παράλληλα ανέφερε πως το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται μελέτη για την επόμενη μέρα για την εργασία, την κατάρτιση και την επιδοτούμενη απασχόληση.

Τηλεργασία- Αναστολές σύμβασης- Άδεια ειδικού σκοπού

Σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα θα παραμείνει στο 50% που είναι σήμερα, ενώ στο Δημόσιο θα αυξηθεί στο 60%-70%, όπου είναι εφικτό. Παράλληλα θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες εντατικοί έλεγχοι από τα κλιμάκια επιθεωρητών του ΣΕΠΕ για να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό τηρείται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να απασχολούν με τηλεργασία το προσωπικό τους και που εφαρμόζονται «μαϊμού» αναστολές.

Στο πλαίσιο των ελέγχων του ΣΕΠΕ θα δοθεί έμφαση σε κλάδους όπως ταχυμεταφορές, αποθήκευση, υγεία, delivery, τηλεφωνική εξυπηρέτηση κ.ά., και σε ζητήματα που αφορούν την χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, την τήρηση αποστάσεων, την τήρηση της νομοθεσίας για τις αναστολές, την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, την τήρηση του ωραρίου, θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία κ.α.

Στα χνάρια των μέτρων του περασμένου Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες στο διάγγελμά του πως για ένα δίμηνο η οικονομία και η αγορά θα μπουν στην λογική του «ακορντεόν» (αυστηροποίηση- χαλάρωση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα), γεγονός που συνεπάγεται πως τα μέτρα των αναστολών σύμβασης και του Μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα συνεχιστούν και τον Μάρτιο.

Από αυτόν τον μήνα οι αναστολές σύμβασης προαναγγέλλονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ οι εργαζόμενοι που θα βγουν σε αναστολή από τις 11 έως και τις 28 Φεβρουαρίου δικαιούνται αναλογικό επίδομα επί των 534 ευρώ, δηλαδή 342 ευρώ.

Αναστολές και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ αποτελούν στο βασικό «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης απέναντι στην επιθετική πορεία της υγειονομική κρίσης που δεν αφήνει περιθώρια στην αγορά εργασίας να επανέλθει σε μια κανονικότητα, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να παραμένουν σε ισχύ έως και τον Μάρτιο για κλειστές και πληττόμενες βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεις.

Τέλος επανέρχεται το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς με μαθητές έως 14 ετών, καθώς τα σχολεία από αύριο, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου και τουλάχιστον έως το τέλος Φεβρουαρίου θα είναι κλειστά.

Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται εναλλακτικά, εφόσον δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, σε 4ήμερα που επαναλαμβάνονται, εκ των οποίων 1 μέρα προέρχεται από την ετήσια άδεια αναψυχής του εργαζόμενου.

Την εξειδικεύση των νέων εργασιακών δεδομένων που θα ισχύσουν από αύριο θα κάνει στις 12.00 η Γενική Γραμματέας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider