Τι είναι το «επίδομα εργασίας» και ποιοι το δικαιούνται

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι είναι το «επίδομα εργασίας» και ποιοι το δικαιούνται
Η επιδότηση εργασίας των χαμηλόμισθων θα μειώνεται όσο αυξάνονται οι αποδοχές από την εργασία.

Τεκτονικές αλλαγές στα επιδόματα προτείνει το Σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη και για την Κοινωνική Πρόνοια, καθώς προτείνει ενοποίηση όλων των επιδομάτων σε ένα, εκτός εκείνων που αφορούν στην ανεργία, την αναπηρία και την στέγαση.

Ταυτόχρονα δρομολογείται η σταδιακή απόσυρση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) και θεσπίζεται το «επίδομα εργασίας», σε όσους δικαιούχους του ΕΕΕ εργάζονται και ο μισθός τους αυξάνεται.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, κάποιος που δεν εργάζεται και δεν λαμβάνει άλλα εισοδήματα θα εισπράττει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Εφόσον αρχίσει να εργάζεται, τότε συνεχίζει να λαμβάνει το ΕΕΕ και επιπλέον το «επίδομα εργασίας» έως ένα ανώτατο όριο.

Η αύξηση του εισοδήματός του πάνω από το όριο αυτό, θα συνεπάγεται σταδιακή μείωση του συνολικού επιδόματος («εργασίας» και ΕΕΕ) μέχρι αυτό να μηδενιστεί.

Μάλιστα η Επιτροπή Πισσαρίδη προτείνειτον εξορθολογισμό των υπόλοιπων επιδομάτων και τη συγχώνευσή τους με το ΕΕΕ και το «επίδομα εργασίας».

Το ενοποιημένο επίδομα θα δίνεται σε άτομα με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα ακόμη και εάν εργάζονται, καθώς είναι σχεδιασμένο ώστε να ενισχύει το κίνητρο για την εργασία. Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι σήμερα, οι δικαιούχοι των επιδομάτων προτιμούν εργαζόνται με «μαύρη» εργασία, προκειμένου να συνεχίσουν να τα εισπράττουν χωρίς να φανούν στο «σύστημα» ότι εργάζονται ως μισθωτοί.

Επιδίωξη της Επιτροπής είναι η επιδότηση εργασίας των χαμηλόμισθων, η οποία θα μειώνεται όσο αυξάνονται οι αποδοχές από την εργασία. Το νέο επίδομα θα είναι υψηλότερο για οικογένειες με παιδιά.

Τέλος η διαχείριση των επιδομάτων θα πρέπει να γίνεται με τρόπο ενοποιημένο μέσω μιας ενιαίας ψηφιακής πύλης πρόσβασης.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider