«Μπλόκο» στις πρόωρες συντάξεις βάζει η έκθεση Πισσαρίδη - Οι αλλαγές στα πλασματικά έτη

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μπλόκο» στις πρόωρες συντάξεις βάζει η έκθεση Πισσαρίδη - Οι αλλαγές στα πλασματικά έτη
Η Επιτροπή ζητά «γενναίες» παρεμβάσεις στην αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης, τα οποία  αξιοποιούνται για την πρόωρη συνταξιοδότηση.

«Φρένο» στις πρόωρες συντάξεις επιχειρεί να βάλει το σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη, προκειμένου όπως τονίζεται να «αυξηθεί η ανταποδοτικότητα και διαφάνεια του συστήματος».

Εκτός από την ανάπτυξη του τρίτου «πυλώνα» ασφάλισηςς, μέσω της εισαγωγής του κεφαλαιοποιητικού «κουμπαρά» στην επικούρηση, η Επιτροπή προτείνει «αναπροσαρμογή των κανόνων υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης με τρόπο που να είναι αναλογιστικά και ουσιαστικά περισσότερο ανταποδοτική και συνδεδεμένη με την ηλικία συνταξιοδότησης».

Μάλιστα η Επιτροπή προχωρά ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας «γενναίες» παρεμβάσεις στην αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης, τα οποία αξιοποιούνται για την πρόωρη συνταξιοδότηση χιλιάδων ασφαλισμένων.

Ειδικά ως προς την προωρότητα, η Επιτροπή των σοφών θεωρεί πως «επιβαρύνει όχι μόνο τις δαπάνες αλλά και την οικονομική δραστηριότητα, καθώς αποθαρρύνει τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής γυναικών άνω των 55 ετών στην αγορά εργασίας οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην επιλογή που είχαν μέχρι πρόσφατα οι μητέρες ανήλικων παιδιών, να βγουν στη σύνταξη σε νεαρή ηλικία με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης.

«Ενώ αυτοί οι κανόνες έχουν αλλάξει σταδιακά από το 2010, είναι ακόμη δυνατό για τις γυναίκες να συνταξιοδοτηθούν νωρίς εάν το 2015 είχαν φτάσει την απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης και είχαν (περιορισμένα) έτη ασφάλισης.

Με βάση τις αλλαγές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, αναμένεται ότι έως το 2022, οι επιλογές πρόωρης συνταξιοδότησης θα έχουν καταργηθεί και θα ισχύει μια γενική ηλικία συνταξιοδότησης των 67 ετών (ή των 62 ετών με εισφορές 40 ετών). Δεδομένων των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων για την Ελλάδα, δεν θα πρέπει να επανεισαχθούν εξαιρέσεις από αυτούς τους καθολικούς κανόνες», αναφέρουν οι σοφοί.

Παράλληλα, συμφωνούν με τις παρεμβάσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στα όρια ηλικίας, με βάση τις οποίες κλείνουν τα «παράθυρα» στην πρόωρη σύνταξη έως το 2022. Δεδομένων των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων για την Ελλάδα, δεν θα πρέπει να επανεισαχθούν εξαιρέσεις από αυτούς τους καθολικούς κανόνες, επισημαίνει η Επιτροπή.

Οι προϋποθέσεις για πρόωρη σύνταξη

Με μειωμένη σύνταξη μπορούν να αποχωρήσουν έως το τέλος του έτους μητέρες ανηλίκων, ακόμη και αν η ηλικία τους είναι στα 55 και στα 56,9 έτη και ασφαλίστηκαν πριν το 1993 στο ΙΚΑ και σε «ευγενή» Ταμεία (ΔΕΚΟ - τραπεζών).

Για τους άντρες με ασφάλιση ΙΚΑ, η έξοδος με καθεστώς μειωμένης είναι στο 62ο έτος και για πλήρη στα 67 εκτός αν έχουν 40 έτη ασφάλισης, οπότε
παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 62. Για άντρες ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, η προϋπόθεση εξόδου πριν τα 62 έτη είναι να έχουν 35 έτη εισφορών
ως το 2012 και ηλικία 60 ετών έως και το 2021, ώστε να «κλειδώσουν» τη συνταξιοδότηση με τα νέα όρια ηλικίας. Από 1/1/2022 το όριο ηλικίας πάει στα
62 έτη.

Ευκαιρίες κρύβουν τα πλασματικά έτη, καθώς όσοι έχουν τη δυνατότητα μέσω εξαγορών να συμπληρώσουν τα 35 έτη (10.500 ένσημα) θα συνταξιοδοτηθούν με ηλικίες από 59,5 ως 61,8 ετών.

Υπενθυμίζεται πως οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις αναγνώρισης πλασματικού χρόνου είναι οι εξής:

  • Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου
  • Γονική άδεια
  • Εκπαιδευτική άδεια
  • Στρατιωτική θητεία υποψήφιου συνταξιούχου
  • Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου -30% (ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ 2011 - 2014)
  • Στρατιωτική θητεία υποψήφιου συνταξιούχου -30% (ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ 2011 - 2014)
  • Χρόνος σπουδών
  • Αναγνώριση τέκνων
  • Κενός χρόνος.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider