Τι πρέπει να κάνουν καλλιτέχνες και ξεναγοί για να λάβουν την αποζημίωση των 1.068 ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι πρέπει να κάνουν καλλιτέχνες και ξεναγοί για να λάβουν την αποζημίωση των 1.068 ευρώ
Για την καταβολή της, οι δικαιούχοι υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr

Πρόσκληση στον κόσμο του Πολιτισμού και τους ξεναγούς να εγγραφούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου στο μητρώο της ΕΡΓΑΝΗΣ ώστε να μπορέσει η Πολιτεία να τους στηρίξει οικονομικά, απηύθυνε πριν λίγο από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων δικαιούνται -σύμφωνα με τη νέα ΠΝΠ- την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ ανά μήνα, για δυο μήνες και ειδικότερα για το διάστημα από 1.9.2020 έως 31.10.2020.

Τα 1.068 ευρώ δικαιούνται:

  • Καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού που είναι εγγεγραμμένοι έως την 15η Οκτωβρίου 2020 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  • Τα πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).
  • Οι τουριστικοί συνοδοί, καθώς και τα πρόσωπα που αποφοίτησαν εντός του 2019 από τη διετούς φοίτησης σχολή ξεναγών και διαθέτουν ξεναγική ταυτότητα.

Στους εργαζόμενους αυτούς, εκτός από την αποζημίωση παρέχεται και πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, εφόσον δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη ή δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Η αποζημίωση αυτή είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη. Για την καταβολή της, οι δικαιούχοι υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr), χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.

Υπενθυμίζεται πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν λάβει μόνο τα 800 ευρώ της αρχικής αποζημίωσης από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider