ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Παρατείνεται έως τις 24 Ιουλίου η υποβολή δηλώσεων - Βήμα βήμα η διαδικασία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Παρατείνεται έως τις 24 Ιουλίου η υποβολή δηλώσεων - Βήμα βήμα η διαδικασία
Μόλις 5.500 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό, για περισσότερους από 50.000 εργαζόμενους.

Χαμηλότερη των προσδοκιών είναι η συμμετοχή των επιχειρήσεων στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, καθώς ένα μήνα μετά την έναρξη του προγράμματος και παρότι έχει υποστεί λίφτινγκ προκειμένου να γίνει ελκυστικότερο, μόλις 5.500 εργοδότες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Ουσιαστικά λίγο περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό, έναντι στόχου 700.000 εργαζομένων, με κίνδυνο ακύρωσης του προγράμματος και αντικατάστασής του με άλλο που να επιδοτεί νέες προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα και όχι υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως στη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, αρκεί να εμφανίζουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%. Κάθε μήνα, οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν τους εργαζόμενους που θέτουν σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης και τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών, ώστε να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα συμμετοχής τους.

Οι εργοδότες θα μπορούν να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας των υπαλλήλων τους μέχρι και 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες. Η μείωση του χρόνου εργασίας αφορά μόνο εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις-εργοδότες κάνουν χρήση του μέτρου. 

Το κράτος θα χρηματοδοτεί το 60% των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται, καθώς και το 60% των εργοδοτικών-ασφαλιστικών εισφορών. Εάν ο μισθός υπολείπεται του κατώτατου, το κράτος θα αναπληρώνει τη διαφορά, ώστε στην τσέπη του εργαζόμενου να φθάνουν τα 650 ευρώ (μεικτά).

 

Νέα εγκύκλιος

Το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σήμερα στην έκδοση νέων διευκρινίσεων για την υποβολή αιτήσεων που αφορούν τη β' φάση της διαδικασίας ένταξης στον μηχανισμό για το μήνα Ιούνιο, ενώ την περασμένη Παρασκευή είχε δώσει και νέα παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων από τους εργοδότες.

Συγκεκριμένα, η υποβολή των αιτήσεων που έληγε στις 17 Ιουλίου παρατείνεται έως και την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιουλίου.

Στη νέα διευκρινιστική εγκύκλιο, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι για την υποβολή στο σύστημα «Εργάνη» της β’ φάσης της αίτησης, οι εργοδότες οφείλουν να δηλώσουν:

τις μεικτές μηνιαίες αποδοχές με πλήρη απασχόληση, δηλαδή τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου για ολόκληρο τον μήνα (ανεξαρτήτως του διαστήματος που εντάσσεται ο εργαζόμενος στον Μηχανισμό), όπως αυτός αποτυπώνεται στον πίνακα προσωπικού-έντυπο Ε4 (χωρίς προσαυξήσεις για τυχόν εργασία, νύχτα ή Κυριακές και χωρίς πρόσθετες αμοιβές όπως οικειοθελείς παροχές κ.λπ.). Στην περίπτωση όπου υπάρχουν πρόσθετες αποδοχές πέραν του ονομαστικού μισθού, αυτές βαρύνουν πλήρως τους εργοδότες.

- τις καθαρές αποδοχές, που θα καταβάλλονταν στον εργαζόμενο για το χρονικό διάστημα ένταξής του στον Μηχανισμό, αν εργαζόταν με πλήρη απασχόληση στην επιχείρηση-εργοδότη, προ φόρων και εισφοράς αλληλεγγύης, αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου.

Επισημαίνεται ότι δεν δηλώνονται στο σύστημα οι καθαρές αποδοχές που αντιστοιχούν σε προσαυξήσεις για τυχόν εργασία, νύχτα ή Κυριακές και πρόσθετες αμοιβές όπως οικειοθελείς παροχές κ.λπ.

- τις καταβαλλόμενες αποδοχές στον εργαζόμενο για το χρονικό διάστημα ένταξής του στον μηχανισμό που αφορούν τις μειωμένες ώρες εργασίας του, όπως αυτές αποτυπώνονται στις αιτήσεις/δηλώσεις ένταξής στον Μηχανισμό σε συνδυασμό με το υποβληθέν έντυπο Ε4: πίνακας προσωπικού-συμπληρωματικός ωραρίου. Οι αποδοχές αφορούν καθαρές πληρωτέες αποδοχές προ φόρων και προ παρακράτησης εισφοράς αλληλεγγύης από τις επιχειρήσεις-εργοδότες, χωρίς προσαυξήσεις για τυχόν εργασία, νύχτα ή Κυριακές και χωρίς πρόσθετες αμοιβές όπως οικειοθελείς παροχές κ.λπ.

Στην περίπτωση που οι συνολικά καταβαλλόμενες αποδοχές (συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας) υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου μισθού ή ημερομισθίου η διαφορά που προκύπτει αναπληρώνεται από το κράτος.

Επισημαίνεται ότι όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και εντάσσονται στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έχουν αναπλήρωση εισοδήματος 100%. Επίσης, σημειώνεται ότι κατά τη δήλωση των χρονικών διαστημάτων ένταξης εργαζομένων στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α' ΦΑΣΗ) δεν συμπεριλαμβάνονται διαστήματα που οι εργαζόμενοι δεν αμείβονται από τον εργοδότη όπως για παράδειγμα όταν τελούν σε άδεια άνευ αποδοχών, ασθένεια κ.λπ.

 

Βήμα - βήμα η συμπλήρωση της αίτησης

Το έντυπο «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ"», που υποβάλλεται κατά την Α'ΦΑΣΗ σύμφωνα με το άρ. 7, παρ. Α.ΙΙ. της ανωτέρω (2) Κ.Υ.Α. αναφέρεται στο εξής για λόγους συντόμευσης ως έντυπο «ΣΥΝ¬ΕΡΓΑΣΙΑ Α'-ΦΑΣΗ και Β'-ΦΑΣΗ». Το εν λόγω έντυπο υποβάλλεται με τη διαδικασία της πλήρους συμπλήρωσης στοιχείων με επιλογή από την αρχική σελίδα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του μενού [ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ] - [Αιτήσεις - Δηλώσεις ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ] - [Εισαγωγή] ή [Για να καταχωρήσετε νέα Αίτηση-Δήλωση, πατήστε εδώ:]

insider

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Το έντυπο υποβάλλεται μόνο από το παράρτημα [0 - ΕΔΡΑ] της επιχείρησης- εργοδότη.

Όταν στη λίστα που ανοίγει δεν εμφανίζεται κανένα παράρτημα, τότε επιλέξτε το μενού [Μητρώα] -[Στοιχεία Εργοδότη] και ελέγξτε ότι δεν είναι κενό κανένα από τα πεδία: α) (Δ.Ο.Υ. ή β)μόνο σε περίπτωση φυσικού προσώπου: Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα. Εφόσον κάποιο/α από τα πεδία είναι κενό/α, θα πρέπει να ακολουθήσετε την διαδικασία Μεταβολής Στοιχείων Εργοδότη στο αρμόδιο παράτημα ΕΦΚΑ για να καταχωρηθούν τιμές στα προαναφερθέντα κενά πεδία. Αμέσως μετά την ενημέρωση των πεδίων από τον ΕΦΚΑ, θα εμφανίζεται και η λίστα των παραρτημάτων.

Κατάσταση Υποβολής

Μετά από την επιλογή του παραρτήματος και του είδους του εντύπου και αφού κάνετε κλικ στο [Εισαγωγή], δημιουργείται από το σύστημα έντυπο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ Α'- ΦΑΣΗ και Β' - ΦΑΣΗ» σε «προσωρινή» κατάσταση και εμφανίζεται η κύρια οθόνη εισαγωγής. Όταν το έντυπο υποβληθεί επιτυχώς, η κατάστασή του αλλάζει σε «υποβληθείσα». Για να συνεχίσετε, μετά από διακοπή, μια προσωρινή υποβολή επιλέξτε [ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ] - [Αιτήσεις / Δηλώσεις ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ] - [Αναζήτηση], στο κριτήριο αναζήτησης [Κατάσταση Υποβολής] επιλέξτε την τιμή «Προσωρινή» κάντε κλικ στο [Αναζήτηση] και στη λίστα με τα προσωρινά έντυπα που εμφανίζεται κάντε κλικ στο κουμπί [Διαχείριση] του υπό υποβολή εντύπου.

Εφόσον ένα έντυπο παραμείνει σε προσωρινή κατάσταση για χρονικό διάστημα πέραν των δύο μηνών, τότε αυτό διαγράφεται αυτόματα από το σύστημα.

ΚΥΡΙΑ ΟΘΟΝΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΕΝΤΥΠΟΥ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

insider

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΔΙΑ «ΕΦΚΑ»

Τα πεδία «ΕΠΩΝΥΜΙΑ», «Α.Μ.Ε.», «Α.Φ.Μ.», «Δ.Ο.Υ.», «Α/Α ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΙΚΑ», «ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΙΚΑ» και «ΚΩΔΙΚΟΣ ΥΠΚ/ΤΟΣ ΙΚΑ» συμπληρώνονται αυτόματα μέσω της διαλειτουργικότητας με το ΟΠΣ-ΕΦΚΑ. Σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων των παραπάνω πεδίων, ακολουθείται η από τον ΕΦΚΑ καθορισμένη διαδικασία μεταβολής στοιχείων εργοδότη.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕΠΕ, ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΑΕΔ

Επιλέγεται από λίστα η Υπηρεσία του ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται το παράρτημα [0 - ΕΔΡΑ] της επιχείρησης-εργοδότη.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΙΤΗΣΗΣ / ΔΗΛΩΣΗΣ

Αιτούμαι τη συμμετοχή στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»:

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ

Το έντυπο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ Α'-ΦΑΣΗ» υποβάλλεται σε μηνιαία βάση. Επιλέξτε εδώ από λίστα τιμών το μήνα ένταξης στον Μηχανισμό.

ΥΠΑΓΟΜΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ (του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 (Α' 104))

Επιλέξτε από λίστα τιμών μια από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

«4.α.i. Υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ διπλογραφικά βιβλία»,

«4.α.ii. Υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ απλογραφικά βιβλία»,

«4.β. Χωρίς Υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ ή απαλλαγή ΦΠΑ».

ΑΝΗΚΩ ΣΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 31 ΠΑΡ. 5 Α, Β, Γ του ν.4690/2020 (Α'104)

Εφόσον ανήκετε στις ανωτέρω εξαιρέσεις επιλέξτε μια από τις τρεις κατηγορίες Α, Β ή Γ σύμφωνα με τα παρακάτω:

Α Κατηγορία: επιχειρήσεις - εργοδότες που εντάσσονται στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και έχουν Κύριο Κωδικό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), κατά την 30η Μαΐου 2020, έναν από τους κάτωθι:

51.10 «Αεροπορικές μεταφορές επιβατών», 

51.21 «Αεροπορικές μεταφορές εμπορευμάτων»,

52.23 «Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές» και

33.16 «Επισκευή και συντήρηση αεροσκαφών και διαστημόπλοιων»,

Β Κατηγορία: επιχειρήσεις-εργοδότες που ασκούν δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης (ΚΑΔ 70.22) αποκλειστικά προς εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των αεροπορικών μεταφορών, όπως προκύπτει από τον κύριο ΚΑΔ τους (51.10, 51.21 και 51.23), καθώς και

Γ Κατηγορία: επιχειρήσεις - εργοδότες που λειτουργούν εντός των αερολιμένων της επικράτειας και μόνο για τους εκεί εργαζόμενούς τους, έχουν δικαίωμα ένταξης στον Μηχανισμό για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του χρονικού διαστήματος, 15/06/2020 έως και 31/12/2020.

Δικαίωμα ένταξης από 16/10/2020 έως και 31/12/2020 έχουν οι ανωτέρω επιχειρήσεις, εφόσον είχαν δικαίωμα ένταξης στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» οποιαδήποτε στιγμή κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, κατά τα οριζόμενα στην παρ.1 του άρθρου 6 της ΚΥΑ.

ΕΠΟΧΙΚΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ & ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Αφορά αν η επιχείρηση/εργοδότης λειτουργεί εποχιακά [επιχείρηση εργοδότης κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείωνί, τότε στην περίπτωση αυτή θα γίνει επιλογή του ΝΑΙ και θα αναγραφεί και η ημερομηνία Επαναλειτουργίας της επιχείρησης/εργοδότης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider