Τον τερματισμό της σύμβασης με την Exin για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής ανακοίνωσε και επίσημα η Εθνική Τράπεζα, η οποία πλέον θα εξετάσει «εναλλακτικές λύσεις» για την ασφαλιστική θυγατρική της.

Όπως έγραψε χθες Τετάρτη το insider.gr η ακύρωση της συμφωνίας ήρθε καθώς η Exin δεν μπόρεσε να παρουσιάσει το σχήμα που θα χρηματοδοτούσε την εξαγορά. Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες βασικός συνομιλητής της τράπεζας για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ο κινεζικός όμιλος Fosun που είχε υποβάλει και την δεύτερη καλύτερη προσφορά στον σχετικό διαγωνισμό.

Ειδικότερα η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας έχει ως εξής:

«Στις 29 Ιουνίου 2017, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. ("ΕΤΕ" ή "Τράπεζα”) ανακοίνωσε την πώληση του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων «η ΕΘΝΙΚΗ» στην ΕΧΙΝ Financial Services Holdings B.V. (“EXIN”), υπό την αίρεση, μεταξύ άλλων, εκπλήρωσης ορισμένων προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων και των εγκρίσεων από την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στις 28 Μαρτίου 2018, καταληκτική ημερομηνία, από την πλευρά της ΕΧΙΝ, εκπλήρωσης αναβλητικών αιρέσεων όπως αυτές αναφέρονται στη Σύμβαση Αγοράς και Πώλησης μεταξύ της ETE και της EXIN, η ΕΤΕ έλαβε γνώση ότι οι ανωτέρω δεν πληρούνται και ως εκ τούτου, αποφάσισε να τερματίσει τη Σύμβαση Αγοράς και Πώλησης. Η Τράπεζα θα εξετάσει εναλλακτικές λύσεις».

Σημειώνεται πως χθες το insider.gr έγραφε:

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι και οι φήμες που κυκλοφορούσαν στην αγορά ότι η συμφωνία για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Exin κατέληξε σε ναυάγιο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επέλεξε να μην παρατείνει και άλλο την προθεσμία που είχε η εταιρεία για να παρουσιάσει τους χρηματοδότες της, μετά από την αποχώρηση των Ελληνοαμερικανών επενδυτών από το σχήμα. Τώρα η προσοχή στρέφεται στον κινεζικό όμιλο της Fosun, η οποία είχε δώσει την δεύτερη καλύτερη προσφορά στον σχετικό διαγωνισμό και θεωρείται βασικός συνομιλητής για το μέλλον της ασφαλιστικής. 

Πηγές του insider.gr αναφέρουν ότι, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προτίθεται να μπει σε απευθείας συζητήσεις με την Fosun για να προχωρήσει η συμφωνία, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν ήδη ξεπεραστεί. Από την άλλη, ο κινεζικός επενδυτικός όμιλος έχει εκφράσει επίσημα το ενδιαφέρον του δηλώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να προχωρήσει εκ νέου σε έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας (due diligence) προτού προχωρήσει σε ανανεωμένη προσφορά.