Εθνική Ασφαλιστική: Στη Fosun στρέφεται η Τράπεζα μετά το «ναυάγιο» με την Exin

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθνική Ασφαλιστική: Στη Fosun στρέφεται η Τράπεζα μετά το «ναυάγιο» με την Exin

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι και οι φήμες που κυκλοφορούσαν στην αγορά ότι η συμφωνία για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Exin κατέληξε σε ναυάγιο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επέλεξε να μην παρατείνει και άλλο την προθεσμία που είχε η εταιρεία για να παρουσιάσει τους χρηματοδότες της, μετά από την αποχώρηση των Ελληνοαμερικανών επενδυτών από το σχήμα. Τώρα η προσοχή στρέφεται στον κινεζικό όμιλο της Fosun, η οποία είχε δώσει την δεύτερη καλύτερη προσφορά στον σχετικό διαγωνισμό και θεωρείται βασικός συνομιλητής για το μέλλον της ασφαλιστικής.

Πηγές του insider.gr αναφέρουν ότι, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προτίθεται να μπει σε απευθείας συζητήσεις με την Fosun για να προχωρήσει η συμφωνία, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν ήδη ξεπεραστεί. Από την άλλη, ο κινεζικός επενδυτικός όμιλος έχει εκφράσει επίσημα το ενδιαφέρον του δηλώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να προχωρήσει εκ νέου σε έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας (due diligence) προτού προχωρήσει σε ανανεωμένη προσφορά.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2017 (teleconference), είπε ότι η προθεσμία που είχε η Exin έχει παρέλθει και πλέον ξεκινάει τις συζητήσεις με τη Fosun. Ακόμα εξέφρασε την πεποίθησή της πως η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέσα στο έτος. Σε ερώτηση αν προτίθεται να κρατήσει την Εθνική Ασφαλιστική, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας δήλωσε ότι αυτό δεν προβλέπεται βάσει και του σχεδίου αναδιάρθρωση της τράπεζας.

Πού θα κριθεί το deal

Από την στιγμή που θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το βασικό ζητούμενο είναι το τίμημα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα θεωρηθεί ως σημείο εκκίνησης η προσφορά της Exin, η οποία όπως φάνηκε στην πορεία δεν είχε κανένα αντίκρυσμα. «Οδηγός για την οποιαδήποτε κουβέντα θα είναι σε κάθε περίπτωση η αποτίμηση της ασφαλιστικής», σημειώνει στο insider.gr πηγή που παρακολουθεί από κοντά την διαδικασία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αξία της Εθνικής Ασφαλιστική αποτιμάται κοντά στα 800 εκατ. ευρώ, ενώ η προσφορά της Exin για το 75% της εταιρείας είχε προσεγγίσει τα 700 εκατ. ευρώ.

Δεν αποκλείεται στο «τραπέζι» να μπουν και άλλα στοιχεία της πώλησης όπως η διάρκεια της σύμβασης πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων από την Εθνική Τράπεζα (bancassurance) που αποτελεί και βασικό κανάλι πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά και η εξόφληση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης ύψους 50 εκατ. ευρώ που έχει εκδώσει η Εθνική Ασφαλιστική.

Ισχυρό το ενδιαφέρον της Fosun

O κινεζικός όμιλος της Fosun επιβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα τον ενδιαφέρον της για την Εθνική Ασφαλιστική μέσω δηλώσεων της εκτελεστικής αντιπροέδρου και επικεφαλής του ασφαλιστικού βραχίονα του ομίλου κυρίας Κανγκ Λαν στο Bloomberg. Λίγο μετά από αυτές τις δηλώσεις πηγές της εταιρείας του ομίλου δήλωσαν ότι η Fosun έχει εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ως μεγάλος επενδυτής θέλει να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας.

Εξάλλου, η Fosun σύμφωνα με πληροφορίες που δεν διαψεύδονται έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την αγορά της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδας (IBG) στον σχετικό διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σήμερα ο επενδυτικός όμιλος με έδρα το Χονγκ Κονγκ έχει επενδύσει στα Folli Follie και συμμετέχει και στο σχήμα που έχει αναλάβει την αξιοποίηση του χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού μαζί με τη Lamda Development.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider