Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή ο νέος πτωχευτικός νόμος

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή ο νέος πτωχευτικός νόμος
Πηγές με γνώση των διαδικασιών επισημαίνουν ότι οι αλλαγές που προέκυψαν στη διαβούλευση είναι κυρίως νομικοτεχνικής φύσης και όχι ουσιαστικές.

Σε ψηφοφορία θα τεθεί την ερχόμενη Δευτέρα ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας μετά από 40 περίπου μέρες δημόσιας διαβούλευσης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του insider.gr, τις οποίες επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταικούρας, το πρωί της Παρασκευής.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών επισημαίνουν ότι οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα αυτό στον Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας -όπως ονομάζεται ο νέος νόμος– είναι κυρίως νομικοτεχνικής φύσης και όχι ουσιαστικές ως προς το περιεχόμενο ή τους όρους ένταξης.

Σημειώνεται ότι ο πτωχευτικός νόμος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021 με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση των χρεών των ιδιωτών και των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ιδιώτες κτλ.

Υψηλόβαθμες πηγές του τραπεζικού κλάδου διατυπώνουν, πάντως, ανησυχία για την προστασία που προσφέρει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών μέχρις ότου οριστικοποιηθεί η πρόταση από τους πιστωτές, κάνοντας λόγο για έναν «δεύτερο νόμο Κατσέλη».

Ο νέος νόμος, πάντως, έτυχε ευρείας αποδοχής μεταξύ των οικονομικών φορέων της χώρας, αφού λύνει ένα βασικό πρόβλημα που παρέμενε ανοιχτό εδώ και δεκαετίες στη χώρα: το ιδιωτικό χρέος, το οποίο ξεπερνά σήμερα τα 230 δισ. ευρώ.

Ένα από τα ζητήματα που μένουν, πάντως, ανοιχτά είναι ο φορέας διαχείρισης ακινήτων, ο οποίος θα αποκτά τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό και θα τα εκμισθώνει στους πρώην ιδιοκτήτες προκειμένου να μην μένουν άστεγοι. Στο σημείο αυτό εκτυλίσσεται εδώ και αρκετές εβδομάδες ένα «σκληρό» μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και servicers/τραπεζιτών και το πλαίσιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Σε κάθε περίπτωση, πληγές της αγοράς επιβεβαιώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον νέο φορέα που αναμένεται να αντλήσει σημαντική υπεραξία από τη σταθερή καταβολή μισθωμάτων -με επιδότηση ενοικίου από το Δημόσιο όπου προβλέπεται- αλλά και την πώληση των ακινήτων σε περίπτωση μη τήρησης της συμφωνίας ή εάν παρέλθουν τα 12 έτη που προβλέπει ο νόμος.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider