Ευκαιρία για κέρδη τα «κόκκινα» ακίνητα για τις τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευκαιρία για κέρδη τα «κόκκινα» ακίνητα για τις τράπεζες
Η κινητικότητα στην αγορά των ακινήτων αναμένεται να εκτοξευτεί ενόψει της μεταβίβασης κόκκινων δανείων ύψους 30 δισ. ευρώ στους servicers μέσω των τιτλοποίησεων.

Σε «όπλο» για ενίσχυση της κερδοφορίας τους εξελίσσονται τα χιλιάδες ακίνητα που έχουν συσσωρεύσει οι τράπεζες από τους πλειστηριασμούς, δεδομένων των ευνοϊκών συνθηκών που διαμορφώνονται την τελευταία διετία στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank, τα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου ακινήτων προδιαγράφονται σημαντικά σήμερα, καθώς υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες σε ακίνητα στην Ελλάδα, ανοίγουν νέες προοπτικές ανάπτυξης στο παραδοσιακό Real Estate (καταστήματα και γραφεία), ενώ εντείνεται το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε τουριστικά αλλά και για οικιστικά ακίνητα.

Ταυτόχρονα, ενισχύεται το ενδιαφέρον για επενδύσεις που στοχεύουν στη βιωσιμότητα και την ενεργειακή βελτίωση των κτιρίων στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης, γεγονός που ανοίγει δρόμους για νέα αναπτυξιακή/κατασκευαστική δραστηριότητα στον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank στοχεύει μέσα από τη συνεργασία της με την Grivalia Properties, την οποία απορρόφησε τον περασμένο Μάιο, η δραστηριότητα των ακινήτων να αποφέρει έσοδα στον όμιλο μέσα από την ενεργή διαχείριση των 6.000 ακινήτων που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο real estate της τράπεζας, συνολικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία α΄εξαμήνου 2019.

Όπως επισήμανε πρόσφατα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου, η τράπεζα έχει δρομολογήσει επενδύσεις ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ σε ακίνητα μέχρι το 2022, γεγονός που την κατατάσσει μεταξύ των μεγαλύτερων παικτών στην ελληνική αγορά ακινήτων. Το χαρτοφυλάκιο real estate περιλαμβάνει ακίνητα από όλους τους κλάδους όπως εμπορικά, οικιστικά, βιομηχανικά και ξενοδοχειακά.

Δυναμική είσοδος στην αγορά από τους servicers

Η κινητικότητα στην αγορά των ακινήτων αναμένεται να εκτοξευτεί τον επόμενο χρόνο για έναν ακόμη λόγο: τη μεταβίβαση κόκκινων δανείων ύψους 30 δισ. ευρώ στις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (servicers) μέσω των τιτλοποιήσεων. Μεγάλο μέρος των απαιτήσεων αυτών είναι ενυπόθηκες, το οποίο σημαίνει ότι το σφυρί του πλειστηριασμού θα πάρει… φωτιά, ιδίως μετά την εκπνοή του νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας στα τέλη Απριλίου.

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αγορά ακινήτων, καθώς ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι τα business plans των ξένων funds που ήρθαν για να επενδύσουν στην εν λόγω αγορά της Ελλάδας προβλέπουν ρευστοποίηση των ενεχύρων σε ποσοστό 25-30%. Αυτό σημαίνει εμπροσθοβαρείς πλειστηριασμούς τα επόμενα 1-2 χρόνια, οι οποίοι αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά το τοπίο του real estate στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, εκτός από τα funds που θα αγοράσουν τα ακίνητα μαζί με τα κόκκινα δάνεια, υπάρχει ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που κατέχουν οι ίδιες οι τράπεζες. Η Τράπεζα Πειραιώς, για παράδειγμα, θα αναθέσει τη διαχείριση των κόκκινων ακινήτων (REOs) ύψους 1 δισ. ευρώ στην Intrum, με την οποία έχει συνάψει συμφωνία διαχείρισης NPEs ύψους 26 δισ. ευρώ μέσω της σύστασης κοινής εταιρείας (servicer). Η διαφορετική κουλτούρα, τα εργαλεία διαχείρισης των χαρτοφυλακίων και η νέα στρατηγική που θα εφαρμόσουν τα ξένα funds στη διαχείριση αυτής της μερίδας ακινήτων αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στην εγχώρια αγορά real estate –η οποία διαγράφεται αρκετά «ανθεκτική» εν μέσω ενίσχυσης της ζήτησης για golden visa αλλά της εκτόξευσης της ζήτησης για βραχυχρόνια μίσθωση (AirBnb).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider