Ποιες χρεώσεις «παίρνουν πίσω» οι τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες χρεώσεις «παίρνουν πίσω» οι τράπεζες
Έχει ήδη αποφασιστεί να καταργηθεί η επιβάρυνση των κατοίκων για αναλήψεις σε ακριτικά νησιά και απομακρυσμένες ορεινές περιοχές, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Επανεξετάζουν την τιμολογιακή πολιτική τους οι τράπεζες μετά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκαν από την κυβέρνηση, στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του υπουργού Ανάπτυξης αλλά και του πρωθυπουργού από το βήμα του Economist.

Τον δρόμο για αναθεώρηση των προμηθειών άνοιξε η χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής του κλάδου με την πολιτική ηγεσία. Αρμόδιες πηγές που συμμετείχαν στη συνάντηση αναφέρουν στο insider.gr ότι η κατάργηση αναμένεται να ξεκινήσει από χρεώσεις που έχουν επιβληθεί τελευταία στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως η επανέκδοση PIN και η ερώτηση υπολοίπου.

Αντιθέτως, αναφέρουν τα ίδια στελέχη, η προμήθεια DAF που πληρώνουν πλέον και οι Έλληνες για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας δεν θα καταργηθούν, καθώς η ενιαία τιμολόγηση μεταξύ εγχώριων και ελληνικών καρτών είναι οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβλήθηκε στη χώρα μας από τα σχήματα κρατών Visa και Mastercard.

Ειλημμένη απόφαση είναι, πάντως, να καταργηθεί η επιβάρυνση των κατοίκων σε ακριτικά νησιά και απομακρυσμένες ορεινές περιοχές όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής μεταξύ διαφορετικών τραπεζών. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πάντως, οι συστημικές τράπεζες είχαν ήδη αποφασίσει να απορροφήσουν την προμήθεια DAF στις περιοχές αυτές, με τη Eurobank να κάνει την αρχή ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν, πάντως, ότι «η τιμολογιακή πολιτική είναι επιχειρηματική απόφαση κάθε τράπεζας και δεν είναι δυνατό να υπάρξει συντονισμένη πολιτική ή παρέμβαση», καθώς οι τράπεζες ανταγωνίζονται μεταξύ τους και καθεμιά λαμβάνει χωριστά τις σχετικές αποφάσεις. Η επιβολή προμηθειών αντίστοιχου ύψους, σε αντίστοιχες υπηρεσίες, πάντως, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας με αποκορύφωμα τον ΥΠΑΝ Άδωνι Γεωργιάδη που έκανε λόγο για «καρτέλ».

Οι τράπεζες, από την άλλη, υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατό να παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες που κοστίζουν ακριβά, όπως οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ όταν πρόκειται για πελάτες άλλων τραπεζών. Κάνουν, ωστόσο, και την αυτοκριτική τους, αναφέροντας στο insider.gr ότι «πρέπει να παραμείνουν οι χρεώσεις στις ακριβές υπηρεσίες, όπως τα μετρητά, και να αρθούν σε κάποιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες όπως η αλλαγή PIN».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider