Πρώτη κατοικία: Προσκλητήριο για την πλατφόρμα στέλνουν οι τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτη κατοικία: Προσκλητήριο για την πλατφόρμα στέλνουν οι τράπεζες
Οι μισές περίπου από τις αιτήσεις προστασίας των πρώτης κατοικίας που φθάνουν στους δικαστές, απορρίπτονται.

Χιλιάδες επιστολές έχουν ξεκινήσει να ταχυδρομούν οι τράπεζες σε οφειλέτες με ληξιπρόθεσμο δάνειο πρώτης κατοικίας, το οποίο βρίσκεται στην «ουρά» του νόμου Κατσέλη, προκειμένου να ακολουθήσουν την οδό της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Την πρωτοβουλία των τραπεζών είχε εξαγγείλει πριν λίγες ημέρες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής του troubled Assets Group της Εurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης, εκτιμώντας ότι 35.000 δάνεια της τράπεζας πληρούν τις προϋποθέσεις για προστασία και επιδότηση μέσω της πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς, οι μισές περίπου από τις αιτήσεις προστασίας των πρώτης κατοικίας που φθάνουν στους δικαστές, απορρίπτονται, γεγονός που αποδεικνύει τον κατεξοχήν προβληματικό χαρακτήρα του Νόμου Κατσέλη. Όπως είναι γνωστό, ο νόμος παρέχει ασυλία επί σειρά ετών σε όλους τους αιτούντες, αδιακρίτως, με αποτέλεσμα δάνεια 10 δισ. ευρώ να βρίσκονται σε εκκρεμότητα στα ειρηνοδικεία «δένοντας τα χέρια» των τραπεζών.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που τέθηκε σε λειτουργία την 1η Ιουλίου αλλά δεν έχει ακόμη «πατήσει γκάζι», τουλάχιστον 150.000 δάνεια πρώτης κατοικίας πληρούν τις προϋποθέσεις για κρατική επιδότηση έως 50% και επιμήκυνση του δανείου έως τα 25 έτη.

Ήδη, οι δύο πρώτες ρυθμίσεις που έχουν προτείνει οι τράπεζες στους οφειλέτες προβλέπουν διάρκεια 24-25 ετών, επιτόκιο 2% και επιδότηση δόσης 40-50%. Μετά δε και την απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων να αίρουν την προϋπόθεση της προσκόμισης πιστοποιητικού βαρών από το υποθηκοφυλακείο -το μόνο έντυπο δικαιολογητικό που απαιτούνταν- αναμένεται να «πάρουν» φωτιά οι ρυθμίσεις οφειλών το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάντως, μόνο 32 ηλεκτρονικές αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες, με 18.000 χρήστες να έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider