Με 20 funds συναντήθηκαν τα στελέχη της Alpha Bank στο Λονδίνο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με 20 funds συναντήθηκαν τα στελέχη της Alpha Bank στο Λονδίνο
Οι επενδυτές αξιολογούν θετικά την πρόοδο που έχει σημειώσει η τράπεζα στην εξυγίανση του ισολογισμού της έως σήμερα και αναγνωρίζουν τη δυνατότητα για ταχύτερη μείωση των NPEs που έχει η Alpha Bank.

Ιδιαίτερα έντονο ήταν το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές για την Alpha Bank στο Roadshow που πραγματοποίησε χθες, Τετάρτη, στο Λονδίνο, η διοίκηση της τράπεζας.

Με τον τραπεζικό κλάδο να έχει υποστεί απώλειες της τάξης του 50% τον προηγούμενο χρόνο στο Χρηματιστήριο, ισχυρά επενδυτικά ονόματα θεωρούν πως το 2019 είναι μία χρονιά που ευνοεί τις τοποθετήσεις σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν τα ξένα funds και στα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, τα οποία εμφανίζονται βελτιωμένα με το ΑΕΠ να καταγράφει για πρώτη χρονιά το 2018 θετικούς ρυθμούς ανάπτυξη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ για το τρέχον έτος, η Ελλάδα αναμένεται να είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη. Ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργούν και οι τιμές των ακινήτων, οι οποίες αυξάνονται μετά από μία πτωτική δεκαετία, καθώς και η ζήτηση για ελληνικά ομόλογα.

Συναντήσεις με 20 funds είχε η διοίκηση της Alpha Bank

Στο πλαίσιο του Roadshow, ο Διευθύνων Σύμβουλος Βασίλης Ψάλτης και ο CFO Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου συναντήθηκαν με πάνω από 20 επενδυτικούς οίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους διακρίνονται για τον μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα των χαρτοφυλακίων τους.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο πλάνο της τράπεζας για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 5,5 δισ. ευρώ το 2019 και κατά 14,3 δισ. ευρώ συνολικά μέχρι το τέλος του 2021, στις δυνατότητες για περαιτέρω επιτάχυνση στην εφαρμογή του, καθώς και στις σχεδιαζόμενες πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPEs, συνολικού ύψους 4,6 δισ. ευρώ τους επόμενες 12 μήνες.

Επίσης, ενδιαφέρον υπήρξε για τα σχέδια ανάπτυξης της τράπεζας από τη νέα διοίκηση και τη δυνατότητα επέκτασης του «καλού» δανειακού χαρτοφυλακίου. Θετικά σχόλια απέσπασε η πρόθεση για αύξηση των νέων εκταμιεύσεων το 2019 σε 3,5 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ το 2018 (2,1 δισ. ευρώ το 2017)‐ καθώς και για τις επενδύσεις που γίνονται στον τομέα των τραπεζικών ψηφιακών υπηρεσιών.

Οι επενδυτές αξιολογούν θετικά την πρόοδο που έχει σημειώσει η τράπεζα στην εξυγίανση του ισολογισμού της έως σήμερα και αναγνωρίζουν τη δυνατότητα για ταχύτερη μείωση των NPEs που έχει η Alpha Bank, στο σύνολο του κλάδου. Στην ταχύτερη εξυγίανση θα συμβάλλουν και τα σχέδια των ΤΧΣ και ΤτΕ τα οποία προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών. Θετικός είναι ο αντίκτυπος στην αγορά και από την πρόσφατη οριστικοποίηση του νέου πλαισίου προστασίας του νόμου Κατσέλη.

Τα στοιχεία της Alpha Bank που θεωρούνται ελκυστικά από τους επενδυτές συνοψίζονται στα εξής:

  • Τα υψηλά εποπτικά κεφάλαια, ύψους 8,3 δισ. ευρώ -τα μεγαλύτερα στον κλάδο με διαφορά
  • Η παραδοσιακά συντηρητική προσέγγιση της τράπεζας στον υπολογισμό του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού, με αποτέλεσμα η Alpha Bank να διαθέτει πέραν των προβλέψεών της επιπλέον απόθεμα κεφαλαίων για τα NPEs, περί τα 2 δισ. ευρώ, που της προσδίδει ευελιξία στην αποδέσμευση των NPE χαρτοφυλακίων από το ενεργητικό της
  • Η ισχυρή κερδοφορία προ προβλέψεων, η οποία για το 2018 ανήλθε στα 1,4 δισ. ευρώ, ενισχυμένη από τα κέρδη του χαρτοφυλακίου των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider