Συμφωνία ορόσημο μεταξύ των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων της Ευρώπης

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία ορόσημο μεταξύ των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων της Ευρώπης

Τις δυνάμεις τους αποφάσισαν να ενώσουν οι τέσσερις μεγαλύτεροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της Ευρώπης για να αναπτύξουν μια τεχνολογία που θα μπορούσε να επιλεγεί για μελλοντικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, γνωστή κι ως Ανοικτά Δίκτυα Ασύρματης Πρόσβασης (Open Ran). Η συνεργασία και η δέσμευσή των Deutsche Telekom AG, Orange S.A., Telefónica S.A. και Vodafone για την υλοποίηση λύσεων Open RAN επισφραγίστηκε από την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας (MoU), η οποία από πολλούς χαρακτηρίστηκε ορόσημο.

Κατόπιν αυτής δεσμεύονται να αξιοποιούν νέες ανοιχτές, εικονικοποιημένες αρχιτεκτονικές δικτύου, λογισμικό και εξοπλισμό για τη δημιουργία πιο ευέλικτων και ευπροσάρμοστων δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην εποχή του 5G. Η επίτευξη του στόχου θα συμβάλλει στην αύξηση του ανταγωνισμού στις δικτυακές υποδομές και θα προσφέρει επάρκεια στις σχετικές προμήθειες ακόμα κι όταν οι ανάγκες είναι αυξημένες ή όταν ανακύπτουν προβληματισμοί με τους μεγάλους προμηθευτές του χώρου, κάτι που είδαμε να συμβαίνει το προηγούμενο διάστημα με την Huawei. Την ίδια στιγμή βέβαια με την εν λόγω συμφωνία διασφαλίζεται και η έγκαιρη εμπορική ανάπτυξη της τεχνολογίας Open Ran στην Ευρώπη, η οποία συνεπάγεται ταχύτερη ανάπτυξη του 5G, εξοικονόμηση του κόστους στην αποτελεσματικότητα του δικτύου και υπηρεσίες διεθνούς επιπέδου.

Ειδικότερα οι τέσσερις πάροχοι θα συνεργαστούν με υφιστάμενους και νέους εταίρους οικοσυστημάτων, φορείς του κλάδου, όπως το O-RAN ALLIANCE και το Telecom Infra Project (TIP), καθώς και με τους αρμόδιους για τη χάραξη της πολιτικής στην Ευρώπη, για να διασφαλίσουν ότι το Open RAN θα φτάσει γρήγορα να ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις με τις παραδοσιακές λύσεις στα δίκτυα ασύρματης πρόσβασης.

Στόχοι και προοπτικές

Στόχος μας είναι να ανοίξουμε εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης, βοηθώντας νέους, μικρότερους προμηθευτές να δημιουργήσουν τα δικά τους προϊόντα. Αλλά για να το πράξουμε αυτό, χρειαζόμαστε ένα υποστηρικτικό επενδυτικό περιβάλλον και πολιτική στήριξη, και καλούμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεργαστούν μαζί μας στη δημιουργία του οικοσυστήματος Open RAN» ανέφερε σχετικά ο Johan Wibergh, διευθυντής τεχνολογίας του Ομίλου Vodafone, συμπληρώνοντας ότι η Vodafone καθώς αλλά και οι εταίροι της παραμένουν δεσμευμένοι στην ανάπτυξη του προγράμματος Open RAN σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην περαιτέρω επέκτασή του. Όπως εξήγησε «το Open RAN έχει τη δύναμη να ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή τεχνολογική καινοτομία, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία των εταιρειών που το αναπτύσσουν και των κυβερνήσεων που την υποστηρίζουν. Το άνοιγμα της αγοράς σε νέους προμηθευτές, με τη φιλοδοξία μας και την στήριξη των κρατών, θα συνεπάγεται ταχύτερη ανάπτυξη του 5G, εξοικονόμηση του κόστους στην αποτελεσματικότητα του δικτύου και υπηρεσίες διεθνούς επιπέδου».

Σύμφωνα με τον Enrique Blanco, Chief Technology & Information Officer (CTIO) της Telefónica «το Open RAN αποτελεί φυσική εξέλιξη των τεχνολογιών ασύρματης πρόσβασης και θα είναι κομβικής σημασίας για τα δίκτυα 5G. Αυτός είναι και ο λόγος που η Telefónica θεωρεί ότι το σύνολο του κλάδου πρέπει να συνεργαστεί για να γίνουν πραγματικότητα τα συγκεκριμένα δίκτυα.

Δηλώνοντας ενθουσιασμένος για τη συνεργασία με τους μεγάλους Ευρωπαίους παρόχους για την προώθηση μιας ανοικτής τεχνολογίας που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ευελιξίας, της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των δικτύων μας ο επικεφαλής της Telefonica χαρακτήρισε την προσπάθεια και ως μια εξαιρετική ευκαιρία ώστε ο ευρωπαϊκός κλάδος όχι μόνο να προωθήσει την ανάπτυξη του 5G αλλά και να συμμετάσχει στη βιώσιμη τεχνολογική του ανάπτυξη».

Ως την επόμενη σημαντική εξέλιξη των ραδιοδικτύων 5G χαρακτήρισε το Open RAN o Michaël Trabbia, Chief Technology & Information Officer (CTIO) της Orange, διευκρινίζοντας ότι η Orange πιστεύει ότι αποτελεί σημαντική ευκαιρία προκειμένου οι υπάρχοντες και οι αναδυόμενοι Ευρωπαίοι πάροχοι να αναπτύξουν προϊόντα και υπηρεσίες με βάση το O-RAN, ξεκινώντας από εσωτερικούς χώρους και απομακρυσμένες περιοχές.

Η εξέλιξη μάλιστα αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να στηριχθεί από ένα ευρύ ευρωπαϊκό οικοσύστημα (πανεπιστήμια και ερευνητές, προγραμματιστές λογισμικού, πάροχους εξοπλισμού, integrators τεχνολογιών, δημόσια χρηματοδότηση για έρευνα και ανάπτυξη), καθώς συνιστά μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και ηγεσίας στην παγκόσμια αγορά».

«Το Open RAN αφορά την καινοτομία του δικτύου, την ευελιξία και την ταχύτερη ανάπτυξή του. γι αυτό και η Deutsche Telekom έχει δεσμευτεί για την προώθηση, την ανάπτυξη και την υιοθέτησή του, ώστε να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία δικτύου για τους πελάτες μας ανέφερε από πλευράς της η Claudia Nemat, διευθύντρια τεχνολογίας της Deutsche Telekom.

«Για να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία, είναι σημαντικό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους κορυφαίους Ευρωπαίους εταίρους μας, προκειμένου να προωθήσουμε ένα ευρύ, ανταγωνιστικό και ασφαλές οικοσύστημα 4G / 5G βασισμένο σε λύσεις Open RAN», συμπλήρωσε. «Μέσω των ανοιχτών labs και των δραστηριοτήτων μας στις κοινότητες, διευκολύνουμε τους μικρότερους παίκτες να εισέλθουν στην αγορά με τις δικές τους λύσεις. Για να αξιοποιήσουμε το θεμελιώδες αυτό έργο, ζητούμε την κυβερνητική στήριξη και χρηματοδότηση για κοινοτικές δραστηριότητες που θα ενισχύσουν το ευρωπαϊκό οικοσύστημα και την ηγεσία στο 5G».

Η θεμελιώδης αλλαγή που φέρνει το Open RAN

Η εισαγωγή του Open RAN, η εικονικοποίηση και ο αυτοματοποίηση θα καταστήσουν εφικτή μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι πάροχοι διαχειρίζονται δίκτυα και παρέχουν υπηρεσίες. Διότι οι πάροχοι θα μπορούν να προσθέτουν ή να διανέμουν τη χωρητικότητα των δικτύων πιο γρήγορα για τους τελικούς χρήστες, να επιλύουν αυτόματα προβλήματα που προκύπτουν από περιστατικά στο δίκτυο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις για την Τέταρτη Βιομηχανική επανάσταση.

Αυτός είναι και ο λόγος που και οι τέσσερις πάροχοι θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την προώθηση και την ανάπτυξη του οικοσυστήματος Ανοικτών Δικτύων Ασύρματης Πρόσβασης, μέσω της χρηματοδότησης εγκαταστάσεων, έρευνας και ανάπτυξης, ανοικτών εργαστηρίων δοκιμών και της κινητροδότησης της ποικιλομορφίας της εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσω της μείωσης των εμποδίων εισόδου για μικρούς προμηθευτές στην αγορά και νεοφυείς επιχειρήσεις, που μπορούν να ωφεληθούν από αυτά τα labs για την πιστοποίηση ανοιχτών και διαλειτουργικών λύσεων.

O θετικός αντίκτυπος για την ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών

Κατά γενική εκτίμηση η ανάπτυξη και εφαρμογή του Open RAN αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών. Στα παραδοσιακά ραδιοδίκτυα, τα δίκτυα αναπτύσσονται χρησιμοποιώντας ολοκληρωμένες θέσεις κυψέλης, όπου το ραδιοδίκτυο, ο εξοπλισμός και το λογισμικό παρέχονται από έναν μόνο προμηθευτή ως μία κλειστή λύση. Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας επανεξετάζουν σήμερα τον τρόπο ανάπτυξης των δικτύων τους.

Με το Open RAN, η βιομηχανία πλέον στρέφεται προς πρότυπα και τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζουν ανοιχτές διεπαφές εντός του ραδιοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού και του λογισμικού, έτσι ώστε τα δίκτυα να μπορούν να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν με βάση ανάμικτα στοιχεία από διαφορετικούς προμηθευτές. Οι πάροχοι θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την καινοτομία των προμηθευτών για να βελτιώσουν την οικονομική αποδοτικότητα και να παρέχουν πιο ευέλικτα προσαρμοσμένες υπηρεσίες, καλύπτοντας τις εξελισσόμενες απαιτήσεις των πελατών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider