Πώς «μοιράστηκε» το Ελληνικό μεταξύ Δημοσίου και Lamda Development

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς «μοιράστηκε» το Ελληνικό μεταξύ Δημοσίου και Lamda Development
Η Lamda Development αποκτά τον πλήρη έλεγχο περίπου 1.575 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο και 227 στρεμμάτων στην παράκτια ζώνη.

Μια από τις σημαντικές αναβλητικές αιρέσεις για την ολοκλήρωση της συναλλαγής για το Ελληνικό εκπληρώθηκε αυτή την εβδομάδα, καθώς υπουργείο Οικονομικών, ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development συμφώνησαν για το ποια τμήματα του χώρου του πρώην αεροδρομίου θα περάσουν στην πλήρη κυριότητα της εταιρείας και ποια θα επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο μετά τη λήξη της παραχώρησης των 99 ετών.

Η ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ χθες Πέμπτη η είδηση επιβεβαιώθηκε από τη Lamda Development μέσω ανακοίνωσης στο Χρηματιστήριο. Ωστόσο, καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει δώσει ακόμη πληροφορίες για το ποια τμήματα αφορά η συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της σύμβασης για τους όρους της επένδυσης, το 30% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου καθώς και το 30% της παράκτιας ζώνης Αγίου Κοσμά (εξαιρουμένου του αιγιαλού και της παραλίας) θα περάσουν στην πλήρη κυριότητα της Lamda Development. Στο υπόλοιπο 70%, τόσο πάνω όσο και κάτω από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, η εταιρεία αποκτά το «δικαίωμα επιφανείας» και μετά τη λήξη της παραχώρησης επιστρέφει στην πλήρη κυριότητα του δημοσίου.

Πώς έγινε η… μοιρασιά

Ουσιαστικά η Lamda αποκτά τον πλήρη έλεγχο περίπου 1.575 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο και 227 στρεμμάτων στην παράκτια ζώνη. Ο σχετικός χάρτης που καταγράφει τις περιοχές δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες στο Δημόσιο θα επιστρέψουν το Μητροπολιτικό Πάρκο αλλά και τα περισσότερα επαγγελματικά ακίνητα όπως το καζίνο, το μεγάλο εμπορικό κέντρο και τα κτήρια γραφείων κάτω από τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Στην περιοχή του Αγίου Κοσμά θα επιστρέψουν η μαρίνα, το ξενοδοχείο καθώς και το μικρό εμπορικό κέντρο που σχεδιάζει να κατασκευάσει εκεί η Lamda Development.

Στην πλήρη κυριότητα της εταιρείας θα παραμείνουν, κυρίως εκτάσεις στις οποίες θα κατασκευαστούν οι κατοικίες, από την πώληση των οποίων θα χρηματοδοτηθεί μεγάλο μέρος της ανάπτυξης του Ελληνικού. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό στο Ελληνικό την επόμενη 25ετία προβλέπεται πως θα κατασκευαστούν περίπου 10.800 κατοικίες με μέσο μέγεθος 100 τμ.

Όπως εξηγούν στο insider.gr αρμόδιοι παράγοντες η λογική είναι απλή: Στα επαγγελματικά ακίνητα η πρακτική των μακροχρόνιων συμβάσεων είναι συνηθισμένη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στην κατοικία όμως, όπου οι περισσότεροι αγοραστές είναι ιδιώτες, συνηθίζεται η αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider