Χρηματιστήριο: Πώς υποδέχτηκε το ταμπλό το comeback των Jumbo, Sarantis, Fourlis, Πλαίσιο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Πώς υποδέχτηκε το ταμπλό το comeback των Jumbo, Sarantis, Fourlis, Πλαίσιο

Μετά από μία (ακόμα) μακρά περίοδο στην οποία ο εμπορικός κόσμος ήταν «αποκλεισμένος» λόγω του lockdown, την περασμένη εβδομάδα το εμπόριο επανήλθε σε λειτουργία, έστω και με τους σχετικούς περιορισμούς και τα υγειονομικά μέτρα. Βέβαια, «μετράμε» μόνο μια βδομάδα σχεδόν της «νέας πραγματικότητας», αλλά οι πρώτες ενδείξεις ήταν θετικές για την κίνηση, τις συναλλαγές και την επισκεψιμότητα στα «εμπορικά» καταστήματα.

Με ποιον τρόπο, όμως, «υποδέχτηκε το χρηματιστηριακό ταμπλό» το επιχειρηματικό come back των επιχειρήσεων του κλάδου; Πως αντέδρασαν τις πρώτες ημέρες, από την επαναλειτουργία του κλάδου, μετοχές ομίλων όπως οι Jumbo, Sarantis, Fourlis, Πλαίσιο; Ποια ήταν η αντίδραση των τίτλων και η συμπεριφορά των επενδυτών;

Σε γενικές γραμμές, αν και κάποιες μετοχές προσπάθησαν να ακολουθήσουν με θετικό πρόσημο την επανεκκίνηση του εμπορίου, σε βάθος εβδομάδας κινήθηκαν σε «ρηχά νερά» ή πτωτικά. Για παράδειγμα, η μετοχή της Fourlis ξεκίνησε (κλείσιμο Παρασκευής 15 Ιανουαρίου) την προηγούμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα από περίπου 3,9 ευρώ, κινήθηκε λίγα σεντ άνω των 4 ευρώ για να χάσει το σημείο αυτό και να γυρίσει πίσω στα 3,93 ευρώ. Έχει υψηλό 30 ημερών, αλλά και 3μήνου, κοντά στα 4,2 ευρώ, χαμηλό μήνα στα 3,76 ευρώ και 3μήνου στα 3,2 ευρώ. Σε βάθος 6μήνου το υψηλό ήταν σε 4,55 ευρώ και το χαμηλό στα 3,2 ευρώ.

Ο τίτλος της Jumbo εκκίνησε από 13,4 ευρώ, αναλώθηκε σε διακύμανση λίγων μόλις σεντ, επιχείρησε ενδοσυνεδριακά να προσεγγίσει κάπως υψηλότερα νούμερα, δίχως να μπορέσει να κρατήσει αυτά τα επίπεδα καθώς υποχώρησε χαμηλότερα, κλείνοντας μάλιστα την Παρασκευή λίγο άνω των 12,9 ευρώ. Υψηλό 30 ημερών στα 14,5 ευρώ, 3μήνου στα 15,6 ευρώ και 6μήνου κοντά στα 17 ευρώ. Αντίστοιχα χαμηλά στα 13 ευρώ, και 11,8 ευρώ.

Η μετοχή της Sarantis, που δεν ήταν έτσι κι αλλιώς μακριά από τα υψηλά της, ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από τα 9 ευρώ, έδωσε μια διακύμανση έως τα 9,2 ευρώ περίπου, αλλά… ξαναβρέθηκε να παλεύει για τα 9 ευρώ, τα οποία και έχασε για την ώρα καθώς επέστρεψε στην περιοχή των 8,9 ευρώ. Έχει υψηλά 30 ημερών στα 9,4 ευρώ και 6μήνου στα 9,5 ευρώ και αντίστοιχα χαμηλά σε 8,85 ευρώ και 8 ευρώ.

Όσον αφορά στο Πλαίσιο, η μετοχή «γύρισε» στην περασμένη εβδομάδα από τα 3,58 ευρώ, κινήθηκε προς τις «παρυφές» των 3,75 ευρώ μέσα στις συνεδριάσεις, αλλά άρχισε να χάνει λίγες δυνάμεις με συνέπεια να επιστρέψει στη ζώνη των 3,6 ευρώ εκ νέου. Μέγιστη τιμή μήνα, 3 και 6 μηνών είναι κοντά στα 3,7 ευρώ. Χαμηλά 30 ημερών καταγράφηκαν στα 3,3 ευρώ, 3 μηνών περίπου στα 3 ευρώ και 6μήνου στα 2,5 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές, μάλλον οι μετοχές κινήθηκαν με χαμηλές στροφές, η όποια αντίδραση ήταν ισχνή και πρόσκαιρη, ενώ και οι συναλλαγές δεν ήταν αυξημένες. Ενδεχομένως, πέραν των προσδοκιών από την επανεκκίνηση του εμπορίου, είναι λογικό ακόμα οι κινήσεις να είναι μετρημένες, να υπάρχει η σχετική ανασφάλεια για την πορεία της πανδημίας και τη λειτουργία των καταστημάτων. Σε αυτό το σημείο βέβαια, αξίζει να προσθέσουμε κάποια πράγματα που αναφέρουν αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες. Για παράδειγμα, δεν ξεκίνησαν όλες οι μετοχές από την ίδια βάση, δηλαδή, κάποιες μπορεί να είχαν δώσει ήδη κίνηση ή να είχαν μείνει πίσω σε βάθος 3, 6 ή 12 μηνών. Παράλληλα, οι προηγούμενες συνεδριάσεις δεν ήταν γενικότερα... υποστηρικτικές καθώς γενικότερα οι δείκτες έκλιναν χαμηλότερα.

Επιπρόσθετα, δεν ανταποκρίθηκαν οι όμιλοι με το ίδιο τρόπο στην κρίση της πανδημίας και στο lockdown (e commerce, click away κ.λπ.), δεν υπέστησαν οι εισηγμένες τα ίδια «τραύματα», ίσως αντιμετώπισαν με διαφορετικό τρόπο τα προβλήματα που προέκυψαν με την πανδημική κρίση, ανάλογα με τη δραστηριότητά τους κ.α. Μένει όμως να φανεί, αν θα καταφέρουν φέτος, αναλόγως συνθηκών πάντα, να καλύψουν μέρος από τα χαμένα έσοδα μέσω και να προχωρήσουν σε νέα επενδυτικά προγράμματα που υπαγορεύονται από τη συγκυρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider