«Δώσε Ζωή στην Καρδιά σου. Μάθε για την Καρδιακή Ανεπάρκεια»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Δώσε Ζωή στην Καρδιά σου. Μάθε για την Καρδιακή Ανεπάρκεια»

Με κεντρικό μήνυμα «Δώσε ζωή στην καρδιά σου. Μάθε για την καρδιακή ανεπάρκεια», η Novartis Hellas ανακοίνωσε την έναρξη της Εκστρατείας Ενημέρωσης Κοινού για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, η οποία υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά. Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση του κοινού γύρω από την ασθένεια και τα συμπτώματά της, αλλά και η ενθάρρυνση του κοινού να προστατεύσει την καρδιά του και να συνεχίσει να απολαμβάνει όσα αγαπά.

Η εκστρατεία υποστηρίζεται από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνίας με τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ, καταχωρήσεις σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο καθώς και ενημερωτικό έντυπο, όπου οι ασθενείς μπορούν να βρουν πληροφορίες σχετικά με την καρδιακή ανεπάρκεια, τα συμπτώματα, καθώς και πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση της νόσου.

O κος Γρηγόρης Ρομπόπουλος, Iατρικός Διευθυντής της Novartis Hellas δήλωσε: «Η ενημέρωση του κοινού γύρω από την καρδιακή ανεπάρκεια είναι ύψιστης σημασίας, δεδομένης της δυσκολίας των ασθενών να διακρίνουν τα συμπτώματα της νόσου. Μέσα από τη συγκεκριμένη καμπάνια που υλοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο στοχεύουμε να συμβάλουμε θετικά στην ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο, καθώς και των οικογενειών τους, προάγοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης».

Σχετικά με την Καρδιακή Ανεπάρκεια

Η Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΚΑ) είναι μία εκφυλιστική και δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση όπου η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα στο σώμα. Αυτό, τις περισσότερες φορές συμβαίνει γιατί ο καρδιακός μυς που είναι υπεύθυνος για την αντλητική λειτουργία εξασθενεί ή παρουσιάζει δυσκαμψία με την πάροδο του χρόνου1.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η καρδιακή ανεπάρκεια δεν οφείλεται σε ένα μόνο αίτιο 2,3. Ο καρδιακός μυς μπορεί να υποστεί βλάβη μετά από καρδιακή προσβολή ή άλλες ασθένειες που επηρεάζουν την καρδιά, ή ακόμα και από βλάβη που εμφανίζεται σταδιακά λόγω της παρουσίας των εξής: διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, στεφανιαία νόσος, υψηλή χοληστερόλη, υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, κατάχρηση φαρμάκου.

Η νόσος επηρεάζει περισσότερα από 60 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, ενώ αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία νοσηλείας στα άτομα ηλικίας άνω των 65 4,5,6,7. Περίπου ένα στα πέντε άτομα (20%) ηλικίας άνω των 40 ετών μπορεί να εμφανίσει καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της ζωής του 8,9. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνεται με την ηλικία και είναι συχνότερος στους άντρες συγκριτικά με τις γυναίκες.

Τα συμπτώματα της ΚΑ, τα οποία οφείλονται στην αδυναμία της καρδιάς να αντλήσει αρκετό αίμα στο σώμα, περιλαμβάνουν σοβαρή δύσπνοια, οιδήματα στα πόδια, ταχεία πρόσληψη σωματικού βάρους και δυσκολία στην κινητικότητα 10,11,12. Αξίζει να σημειωθεί πως λιγότερα από 1 στα 10 άτομα μπορούν να διακρίνουν συχνά συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ 1 στα 3 άτομα ερμηνεύει λανθασμένα τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας ως φυσιολογικά συμπτώματα της γήρανσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.