Το Οχάιο θα πίνει χιώτικο κρασί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Οχάιο θα πίνει χιώτικο κρασί

Το Οχάιο αποτελεί έναν ακόμη εξαγωγικό προορισμό για την χιώτικη οινοποιητική επιχείρηση «Αριούσιος» η οποία εκτός από κρασί συμβάλει και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας αναπτύσσοντας διάφορους τομείς όπως είναι ο θεματικός τουρισμός.

Έτσι, η Χίος δεν γίνεται μόνο γνωστή για τη μαστίχα της αλλά και για το κρασί στο οποίο μάλιστα έχει μια μακρά παράδοση από τα αρχαία χρόνια καθώς το κρασί ήταν ένα από τα πιο αξιόλογα και φημισμένα προϊόντα, που παρήγαγε η Χίος στην αρχαιότητα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο θεός Διόνυσος έδωσε την ευλογία του στο νησί. Κατά το Χιώτη ιστορικό της αρχαιότητας Θεόπομπο, ο Οινοπίων, που θεωρήθηκε γιος του θεού, έμαθε στους Χιώτες να φυτεύουν και να καλλιεργούν αμπέλια και να παράγουν το μαύρο κρασί.

Από αυτή την παράδοση εμπνεύστηκε η «ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ Α.Ε.», η οποία συστήθηκε τον Οκτώβριο του 2004. Ο αρχικός πυρήνας είχε διευρυνθεί τόσο, ώστε να αριθμεί 36 μετόχους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι διαφόρων επαγγελμάτων, διαφορετικής καταγωγής με επικρατούσα εκείνη των χωριών της Αμανής (περιοχή όπου υπάρχει η παραγωγική μονάδα), με μόνιμο τόπο διαμονής διάφορα μέρη της χώρας, αλλά και άλλων χωρών, διαφόρων ηλικιών και διαφορετικών οικονομικών δυνατοτήτων.

Με το βλέμμα στην ανάπτυξη αλλά και με εταιρική κοινωνική ευθύνη

Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας προέβλεπε την ίδρυση ενός οινοποιείου και μίας αίθουσας επισκεψιμότητας και φιλοξενίας. Το οινοποιείο της εταιρείας Αριούσιος Α.Ε.. δυναμικότητας 300 τόνων, στοχεύει στην παραγωγή ερυθρών και λευκών οίνων υψηλού επιπέδου, στηριζόμενη στις μοναδικές ποικιλίες της περιοχής «Χιώτικο κρασερό» και «Αγιαννίτης» για τα ερυθρά και για τα λευκά στις Αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες «Ασύρτικο» και «Αθήρι».
Η ίδρυση ενός οινοποιείου στη Χίο και ιδιαίτερα στην εγκαταλελειμμένη περιοχή της Αμανής, εκτός της άμεσης διεξόδου που δίνει στους παραγωγούς σταφυλιών, δίνει και τεράστια οφέλη για ολόκληρη την περιοχή, αλλά και το Νομό Χίου γενικότερα.

Τα χωριά που βρίσκονται γύρω από το βουνό της Αμανής έχουν γνωρίσει σχεδόν πλήρη εγκατάλειψη από τους κατοίκους τους κατά τον 20ο αιώνα. Λόγω της ορεινής φύσης της περιοχής και της έλλειψης σημαντικών φυσικών πόρων, που θα μπορούσαν να στηρίξουν βιοποριστικά τους κατοίκους τους, ουσιαστικά ερημώθηκαν αφού το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους μετακινήθηκε προς την πόλη της Χίου, την Αθήνα ή το εξωτερικό.

Έτσι, σήμερα, ολόκληρο το Βορειοδυτικό τμήμα της Χίου, έχει περίπου 600 μόνιμους κατοίκους, από τους οποίους οι περισσότεροι διαμένουν στη Βολισσό, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι των χωριών σε πολύ λίγα μόνο από αυτά ξεπερνούν τους 25.

Πέρα από τη συνεργασία της επιχείρησης με τους τοπικούς καλλιεργητές και τις επιδράσεις στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής, η «Αριούσιος Α.Ε.» συντελεί ώστε να τονωθούν και άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι της τοπικής οικονομίας.
Η συμβολή του τοπικού κρασιού στην ανάδειξη της Χίου σε νησί της γεύσης, τονώνει και επηρεάζει άμεσα και τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, με σημαντικότερες επιδράσεις στον κλάδο των τουριστικών επιχειρήσεων όπου η είσοδος σε αγορές ειδικών μορφών τουρισμού (γαστρονομικός- περιπατιτικός) έχει κριθεί σαν σημαντικός παράγοντας επιτυχίας και ευημερίας.

Παράλληλα η εταιρεία προχώρησε στην κατασκευή αίθουσας επισκεψιμότητας όπου οργανωμένα τμήματα ή μεμονωμένα άτομα μπορούν να επισκεφθούν την περιοχή να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν την ιστορία της μέσα από ειδική προβολή (dvd), καθώς επίσης να δοκιμάσουν τα παραγόμενα προϊόντα αλλά και να γευθούν τις τοπικές γεύσεις. (Αίθουσα Οινογνωσίας και Γευσιγνωσίας).

.

Το Οχάιο θα πίνει χιώτικο κρασί
Το Οχάιο θα πίνει χιώτικο κρασί
Το Οχάιο θα πίνει χιώτικο κρασί
Το Οχάιο θα πίνει χιώτικο κρασί
Το Οχάιο θα πίνει χιώτικο κρασί
Το Οχάιο θα πίνει χιώτικο κρασί

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider