Τα ραντεβού των ελληνικών τραπεζών με τους ξένους επενδυτές και τα μηνύματα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα ραντεβού των ελληνικών τραπεζών με τους ξένους επενδυτές και τα μηνύματα
Βαρύ πρόγραμμα παρουσιάσων «τρέχουν» οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Με το σετ αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου και στους στόχους τριετίας, ρίχνονται στη μάχη για την προσέλκυση ολοένα και περισσότερων ξένων κεφαλαίων. Τα ζητήματα στα οποία εστιάζουν οι fund managers.

Ένα βαρύ πρόγραμμα παρουσιάσεων «τρέχουν» οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, επικοινωνώντας τα σετ αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου και τους στόχους κερδοφορίας και απόδοσης, σε μια «δεξαμενή» κεφαλαίων - διαχειριστών που διαρκώς διευρύνεται, ως αποτέλεσμα της συνέπειας και της διαρκούς ανάπτυξης των πρώτων.

Βασικές παράμετροι στο επενδυτικό αφήγημα των ελληνικών τραπεζών, είναι η ισχυρή πιστωτική επέκταση, που έρχεται κυρίως από Ελλάδα και δευτερευόντως από τη συμμετοχή τους σε κοινοπρακτικά σχήματα χορηγήσεων ξένων εταιρειών - projects και payout, που ενισχύεται σταδιακά ώστε να φθάσει προς τα επίπεδα του 60% - 65%, που αποτελεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αμφότερες ποντάρουν επίσης πολλά στην περαιτέρω ενίσχυση των εσόδων από asset management και bancassurance.

Στη βάση αυτών, οι ελληνικές τράπεζες επιδιώκουν να κρατήσουν «ζεστό» το επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο για το τμήμα του equity (μετοχές), όσο και για αυτό του fixed income (ομόλογα) βάζοντας στα σκαριά πλάνο νέων εκδόσεων. Έτσι, μετά τη διεξαγωγή του συνεδρίου της JP Morgan στην Ισπανία (συνέδριο που αφορούσε διαχειριστές ομολόγων), αλλά και σειράς συναντήσεων που πραγματοποίησαν στελέχη των τραπεζών με πελάτες της Bank of America στην Αθήνα, έπεται αυτό της Credit Agricole στο Παρίσι.

Σειρά επαφών θα πραγματοποιήσουν οι διοικητικές ομάδες με διαχειριστές και από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με σημεία αναφοράς το συνέδριο της HSBC την επόμενη εβδομάδα, αλλά και αυτό της Bank of America στο Μαϊάμι. Ισχυρή ελληνική παρουσία αναμένεται στο χρηματοοικονομικό συνέδριο της Goldman Sachs στο Βερολίνο, το οποίο θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουνίου.

Μόνιμα στο «κάδρο» ενδιαφέροντος των fund managers βρίσκεται η τροχιά της πιστωτικής επέκτασης. Εύλογα, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών σε αυτό το πεδίο, είναι σημαντικά υψηλότερος από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Στο εποχικά, αδύναμο, πρώτο τρίμηνο και έχοντας προηγηθεί ένα δυνατό φινάλε έτους, η οργανική πιστωτική επέκταση δεν έδειξε σημάδια εξασθένησης, φτάνοντας στα 3,1 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος, αφορούσε μεγάλες εταιρικές χορηγήσεις και δευτερευόντως τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με το σύνολο να ανέρχεται στα 5,6 δισ. ευρώ (εκταμιεύσεις) - έχοντας και ένα «μαξιλάρι» από το τέταρτο τρίμηνο. Ωστόσο, οι υψηλές πρόωρες αποπληρωμές (εξέλιξη που μπορεί να συνδέεται και με τη μείωση καταθέσεων τον Φεβρουάριο) αλλά και ο αντίκτυπος από το FX περιόρισαν τα νούμερα της πιστωτικής επέκτασης. Οι τράπεζες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στις διεθνείς χορηγήσεις μέσω syndicated loans, ενώ ως σταθερή βάση, λειτουργούν τα δάνεια για επενδύσεις που έχουν «προσδεθεί» στο RRF.

Επιπλέον, παρότι οι τραπεζίτες έκαναν νύξη - κατά τη διάρκεια των αποτελεσμάτων - για πιθανή αποκλιμάκωση των επιτοκίων σε επίπεδα χαμηλότερα του 2% (ο χρονισμός των κινήσεων έχει μεγάλη σημασία για το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και τα έσοδα από τόκους των τραπεζών), βάση στην οποία έχουν καθοριστεί τα business plan για φέτος, το πνεύμα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης για την επίτευξη των στόχων τους για τα καθαρά έσοδα από τόκους κερδίζει τις εντυπώσεις των ξένων διαχειριστών.

Από την άλλη, σκεπτικισμός επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών για τη χαμηλή δυναμική που παρατηρείται στα στεγαστικά δάνεια, και την ήπια ζήτηση από το retail. Συνολικά οι τέσσερις συστημικές προχώρησαν σε εκταμιεύσεις δανείων ιδιωτών ύψους 0,9 δισ. περίπου. Στα στεγαστικά, το πρόγραμμα «Σπίτι μου II» τρέχει μεν, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς από αυτό που ανέμεναν οι τραπεζίτες, τη στιγμή που η «εκρηκτική» άνοδος των τιμών των ακινήτων διατηρεί σε υποτονικά επίπεδα τη ζήτηση. Η συντριπτική πλειονότητα των αγορών ακινήτων γίνεται χωρίς τραπεζική διαμεσολάβηση, με χρηματοδότηση από τις καταθέσεις των νοικοκυριών ή μέσω ρευστοποίησης άλλων περιουσιακών στοιχείων. Παρατηρείται έτσι το φαινόμενο της ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, χωρίς αύξηση της στεγαστικής πίστης.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στη δυνατότητα διεύρυνσης της βάσης εσόδων και κερδοφορίας τους, μέσω εξαγορών και εξωστρέφειας, με τις τράπεζες να «ζεσταίνουν τις μηχανές» Ήδη, υλοποιούν κινήσεις τόσο γεωγραφικής, όσο και λειτουργικής διαφοροποίησης των πηγών εσόδων τους, αξιοποιώντας τα ισχυρά κεφαλαιακά πλεονάσματα που διαθέτουν. Σύμφωνα μάλιστα με παράγοντες της αγοράς, το επόμενο βήμα στο re - rating των τραπεζών θα προέλθει κυρίως από τη βέλτιστη αξιοποίηση των κεφαλαίων τους σε εξαγορές και δευτερευόντως από το λειτουργικό σκέλος.

Επιπλέον, η επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στο πεδίο της επιβράβευσης των μετόχων, ανοίγει διαρκώς ξένων διαχειριστών. Το μέσο payout διαμορφώθηκε στο 44,5% από τα κέρδη χρήσης του 2024 και θα ανέβει φέτος προς το 52,5% για φετινή χρονιά, χτίζοντας έτσι ένα σταθερό προφίλ. Οι ελληνικές τράπεζες μοιράζουν σχεδόν 1,487 δισ. ευρώ από τα περσινά κέρδη, ενώ εάν προστεθούν και τα buybacks που κινητοποιούνται η συνολική επιβράβευση ξεπερνά τα 2,23 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, στις συζητήσεις που διεξάγονται με ξένους διαχειριστές, έχει καταλαγιάσει, προς ώρας, η «σκόνη» της επιθετικής δασμολογικής ρητορικής Ν. Τραμπ και των προεκτάσεων που λαμβάνουν οι πολιτικές του ίδιου. Αντιστοίχως, δεν εκφράζονται ανησυχίες για την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών. Κατά το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε οριακή αύξηση 79,3 εκατ. ευρώ στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) των τεσσάρων συστημικών, που έφτασαν στα 5,12 δισ. ευρώ, με τον μέσο δείκτη NPE να διαμορφώνεται στο 2,77%, από 2,76% στο τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Παραμένοντας χαμηλότερα από τον αντίστοιχο δείκτη των ισπανικών τραπεζών (στο 2,9%), οι ελληνικές αρχίζουν να προσεγγίζουν τα επίπεδα των ιταλικών (στο 2,6%), με τον μέσο δείκτη κάλυψης να παραμένει αρκετά συμπαγής, σε υψηλά επίπεδα, ήτοι στο 76,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Tα καμπανάκια της ΕΚΤ - Ο συνδετικός κρίκος της Alpha Bank - Λογικές παλαιάς κοπής

Σταθερή ανάπτυξη με μοχλό τις επενδύσεις και «καμπανάκι» για τα υψηλά ενοίκια: Η ανάλυση της MS για την Ελλάδα

Σε υψηλό 17 ετών οι ευρωπαϊκές τράπεζες - Morgan Stanley: «Ελκυστικό στοίχημα»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider