Ζαββός: Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα κινητήρια δύναμη για βιώσιμη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζαββός: Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα κινητήρια δύναμη για βιώσιμη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα
Σε ενημερωτική εκδήλωση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στην Λάρισα στις 23 Μαΐου, συμμετείχε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), παρουσιάζοντας τις δράσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.

Σε ενημερωτική εκδήλωση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στην Λάρισα στις 23 Μαΐου, συμμετείχε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), παρουσιάζοντας τις δράσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.

Αναφερόμενος στη φυσική καταστροφή που έπληξε την Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός, επεσήμανε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον κεντρικό θέμα της εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής. Ο κ. Ζαββός αναγνώρισε τις μεγάλες προσπάθειες που χρειάζεται και τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού της ιστού και δήλωσε την αμέριστη στήριξη της πολιτείας.

Σημείωσε ότι ως ο κύριος χρηματοδοτικός οργανισμός της χώρας, η ΕΑΤ διαδραματίζει καίριο ρόλο στην υποστήριξη της ανάπτυξης και του μετασχηματισμού του οικονομικού μοντέλου της Ελλάδας. Η ΕΑΤ, ως η μόνη αναπτυξιακή τράπεζα της χώρας, βασίζεται στην αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στη διαμόρφωση στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων και στη μόχλευση ιδιωτικών πόρων μέσω συνεργασιών με εμπορικές τράπεζες.

Στόχος της είναι η κάλυψη του επενδυτικού κενού της αγοράς. Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Ζαββός, στόχοι της Ελληνικής Τράπεζας Ανάπτυξης είναι:

  1. Προσιτή Χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Προσφορά προσιτών χρηματοοικονομικών όρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μειώνοντας το κόστος χρηματοδότησης.
  2. Βιώσιμη Χρηματοδότηση: Στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης.
  3. Υποστήριξη Καινοτόμων Επιχειρήσεων: Προώθηση της καινοτομίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Όπως είπε ο κ. Ζαββός, οι δραστηριότητες της ΕΑΤ καθοδηγούνται από τρεις βασικές αρχές: ανθεκτικότητα, βιωσιμότητα και συμπεριληπτικότητα. Αυτές οι αρχές διασφαλίζουν την προώθηση ουσιαστικής και δίκαιης ανάπτυξης. Για την επίτευξη των στόχων της, η ΕΑΤ χρησιμοποιεί συγχρηματοδότηση, εγγυήσεις χαρτοφυλακίου, επιχορηγήσεις και επιδότηση επιτοκίου, καθώς και επενδύσεις κεφαλαίου για την υποστήριξη των επιχειρήσεων.

Με μόχλευση δημοσίων πόρων, η ΕΑΤ προσφέρει μακροπρόθεσμα χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια, μεγάλες περιόδους χάριτος, χαμηλό κόστος για στεγαστικά δάνεια και μη χρηματοδοτικές υπηρεσίες στήριξης. Η δυναμική συνεργασία με τον εμπορικό τραπεζικό τομέα εξασφαλίζει την αποτελεσματική διάθεση των πόρων και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών.

Η ΕΑΤ σχεδιάζει χρηματοοικονομικά προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ΜμΕ, όπως το Ταμείο Πράσινων Συγχρηματοδοτούμενων Δανείων, το Ταμείο Ψηφιακής Αναβάθμισης και το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Ο κ. Ζαββός τόνισε ότι η ΕΑΤ έχει καταφέρει να εντάξει χιλιάδες ΜμΕ στο χρηματοοικονομικό σύστημα, χορηγώντας νέα δάνεια και συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η τράπεζα συμβάλλει σε μια δίκαιη και κοινωνική τραπεζική πολιτική, προωθώντας την ανάπτυξη και μετασχηματίζοντας το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Η ΕΑΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία της βιοποικιλότητας, με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ανθεκτικού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εταιρείες Διαχείρισης: Κρίσιμη η επικαιροποίηση των στοιχείων των οφειλετών για την αποφυγή πλειστηριασμών

Τράπεζες: Ποσό 842 εκατ. ευρώ θα διανείμουν ως μέρισμα στους μετόχους τους φέτος

Τράπεζες: Στο 3,5% ο μέσος δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων το α' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider