Φαρμακευτική κάνναβη: Στη Λάρισα η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή εγκατάσταση της Ευρώπης 

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φαρμακευτική κάνναβη: Στη Λάρισα η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή εγκατάσταση της Ευρώπης 
Εντάσσεται στο επενδυτικό πλάνο της Curity Pharma, ύψους 20 εκατ. ευρώ, και βρίσκεται στις εγκαταστάσεις καθετοποιημένης παραγωγής της εταιρείας, συνολικής (ιδιόκτητης) έκτασης 67.000 τ.μ..

Στη Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας, βρίσκεται η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή εγκατάσταση φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη, ανοίγοντας νέους ορίζοντες ανάπτυξης σε μία περιοχή που κατά το προηγούμενο έτος επλήγη ιδιαίτερα από τα έντονα φυσικά φαινόμενα.

Εντάσσεται στο επενδυτικό πλάνο της Curity Pharma, ύψους 20 εκατ. ευρώ, και βρίσκεται στις εγκαταστάσεις καθετοποιημένης παραγωγής της εταιρείας, συνολικής (ιδιόκτητης) έκτασης 67.000 τ.μ.. Η πρώτη φάση του έργου ξεκίνησε με τη θερμοκηπιακή μονάδα 5.000 τ.μ., και με μια παραγωγική μονάδα 1.800 τ.μ., στα πρότυπα ορθής παρασκευαστικής πρακτικής, με 2 κεντρικές γραμμές παραγωγής για την παρασκευή και συσκευασία φυτικών φαρμακευτικών προϊόντων.

Από το συνολικό ύψος της επένδυσης, τα 5,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ η εταιρεία ως ενταγμένη στον αναπτυξιακό νόμο λαμβάνει επιχορήγηση ύψους 1,250 εκατ. ευρώ. Στο μετοχικό σχήμα της Curity Pharma συμμετέχουν οι Μάνος Χατήρας (προερχόμενος από το διεθνή χώρο των τραπεζών) και Λεωνίδας Γαρύφαλλος (προερχόμενος από τον χώρο της Πληροφορικής), οι οποίοι ίδρυσαν την εταιρεία το 2018, με ποσοστό 12% έκαστος, ο Μιχάλης Σάλλας του Lyktos Group με 37,5%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στο private equity fund “Impactus Group” από την Κύπρο.

Σύμφωνα με το Μάνο Χατήρα, ο οποίος εκτελεί χρέη προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, η Λάρισα επιλέχθηκε λόγω του ότι διαθέτει τις ενδεδειγμένες συνθήκες αναπαραγωγής του φυτού αλλά και άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, τόσο στον αγροτικό όσο και στον φαρμακευτικό τομέα. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει πλέον των 60 θέσεων εργασίας υψηλών αποδοχών, στην πρώτη φάση του έργου.

Το β΄εξάμηνο του 2025 οι πρώτες πωλήσεις

Η υλοποίηση του σχεδίου ξεκίνησε το 2019, ωστόσο είχε «παγώσει» λόγω της πανδημίας COVID-19. Έκτοτε οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν και εντός του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η καλλιέργεια, ενώ μέσα στο 2025 να παραχθούν τα πρώτα σκευάσματα.

Όπως αναφέρθηκε κατά την επίσημη παρουσίαση της επένδυσης την Παρασκευή (19/4), η θερμοκηπιακή υβριδική μονάδα, με πλήρως ελεγχόμενη έκθεση του φυτού σε φυσικό φως και αέρα, εξασφαλίζει βελτιωμένη αντοχή των φυτών σε ασθένειες, μέγιστη απόδοση και ποιότητα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την παραγωγή 8 διαφορετικών προϊόντων (εισπνεόμενα ή από του στόματος), που θα καλύπτουν τις προβλεπόμενες από τον ΕΟΦ ενδείξεις και θα δίνουν τη δυνατότητα στους γιατρούς να συνταγογραφούν το πιο κατάλληλο, με βάση τις άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες ανάγκες των ασθενών.

Στο πλάνο της εταιρείες εντάσσονται συνεργασίες με επιστήμονες του εξωτερικού αλλά και με άλλες εταιρείες του κλάδου. Οι πρώτες πωλήσεις αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του 2025 και ήδη η Curity Pharma βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις σχετικά με συνεργασίες για τη διάθεση των προϊόντων.

Αναδυόμενη η αγορά φαρμακευτικής κάνναβης

Η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης είναι αναδυόμενη και στη χώρα μας η καλλιέργεια βρίσκει τις απαραίτητες συνθήκες αναπαραγωγής. Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η νομοθετική ρύθμιση για τις επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η Κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε βελτιώσεις, ούτως ώστε να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις, όπως αυτή της Curity Pharma.

Η παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας είναι επί του παρόντος 5 τόνοι ξηρού ανθού, με δυνατότητα και προοπτική αύξησης σε 15 τόνους. Η μονάδα θα μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες της εγχώριας αλλά και της ευρωπαϊκής αγοράς.

«Μια ώριμη αγορά μπορεί να φτάσει από 250 έως 350 εκατ. ευρώ. Αρχικά στα πλάνα μας ήταν κυρίως η διεθνής αγορά, τώρα όμως που βλέπουμε ότι και η εγχώρια είναι πιο ώριμη, προσανατολιζόμαστε στο 50%-50%», ανέφερε ο κ. Χατήρας στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βάσει της συνολικής έκτασης αλλά και των σχετικών περιορισμών, οι καλλιέργειες στην πλήρη ανάπτυξη του έργου μπορεί να επεκταθούν σε 25.000 τ.μ..

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος τόνισε: «Βρισκόμαστε σε μία επενδυτική-ερευνητική δραστηριότητα, που δίνει δουλειές σε νέους και νέες με υψηλή εξειδίκευση στην περιοχή που ζουν, με καλύτερους μισθούς και κυρίως με μία προοπτική πάνω στην έρευνα που θα βοηθήσει τον άνθρωπο». Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και στα εργαλεία που παρέχονται για την ανάπτυξη της χώρας και χαιρέτησε την επένδυση, τονίζοντας ότι το κράτος θα βρίσκεται αρωγός σε ό,τι έχει σχέση με μεταποίηση – βιομηχανία.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης έκανε λόγο για μια διεθνή επένδυση υψηλής προστιθέμενης αξίας, με αμιγώς ελληνική δυναμική και αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου αλλά και τις σχετικές παρεμβάσεις που δρομολογούνται, προκειμένου να δώσουν περαιτέρω ώθηση.

«Πρόκειται για μία επένδυση με ιδιαίτερη οικονομική σημασία για την περιοχή και ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας», είπε ο Υφυπουργός και πρόσθεσε: «Εκφράζουμε τη μεγάλη μας ικανοποίηση γι’ αυτό το μεγάλο επιχειρηματικό εγχείρημα που υλοποιείται στη χώρα μας και ιδιαίτερα εδώ στη Θεσσαλία, μια περιοχή που έχει “τραυματιστεί” από τα έντονα φυσικά φαινόμενα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νοσοκομεία: Νέα «σελίδα» για τα Γραφεία Δικαιωμάτων– Αξιολόγηση υπηρεσιών από τους πολίτες

Νέο αίμα στον ΣΦΕΕ: Ποιοι συστήνουν το νέο 11μελές ΔΣ

Γεωργιάδης: Προκήρυξη για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Κοζάνης

gazzetta
gazzetta reader insider insider