Ταμείο Ανάκαμψης: Αυξάνεται το ενδιαφέρον από ΜμΕ – Το 33% επενδύουν για τη μεγέθυνσή τους

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταμείο Ανάκαμψης: Αυξάνεται το ενδιαφέρον από ΜμΕ – Το 33% επενδύουν για τη μεγέθυνσή τους
Το 66% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προωθούν επενδυτικά σχέδια. Βιομηχανία και κατασκευές έχουν την υψηλότερη επενδυτική ωριμότητα. Το ενδιαφέρον για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που αποτυπώνεται στις αιτήσεις. Η ενθάρρυνση των διστακτικών ΜμΕ να αξιοποιήσουν το ΤΑ έχει τη δυναμική να υπερδιπλασιάσει την κινητικότητα που αποτυπώνεται μέχρι τώρα στις αιτήσεις (από 11% σε 25% του συνόλου των ΜμΕ).

Επενδύσεις της τάξεως των 22 δισ. ευρώ σχεδιάζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την επόμενη τριετία, με σχεδόν το ήμισυ αυτών να μπορεί να χρηματοδοτηθεί δυνητικά από το Ταμείο Ανάκαμψης. Την ίδια στιγμή, στην κορυφή των επενδυτικών προτεραιοτήτων των ΜμΕ έρχονται πλέον οι επενδύσεις για τη μεγέθυνσή τους, με το 33% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να τις προτιμά, έναντι ποσοστού 21% το α΄ εξάμηνο του 2023.

Όπως διαπιστώνει η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας σε μελέτη της για την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης και τις ΜμΕ κατά το β΄ εξάμηνο του 2023, η διάθεση των ΜμΕ για επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ισχυρή (66% των ΜμΕ προωθούν επενδυτικά σχέδια έναντι ποσοστού 60% το προηγούμενο εξάμηνο), ενώ το ενδιαφέρον για το Ταμείο είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που αποτυπώνεται στις αιτήσεις. Η υψηλή αναπτυξιακή δυναμική του Ταμείου Ανάκαμψης επιβεβαιώνεται από τα 3/4 των χρηστών, που δηλώνουν ότι δεν θα προχωρούσαν σε επένδυση χωρίς αυτό. Ένα επιπλέον ποσοστό 12% των ΜμΕ θεωρεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης λειτούργησε υποστηρικτικά ως προς τον χρόνο ή το ύψος της επένδυσης που υλοποίησαν.

Όπως διαπιστώνει η ΕΤΕ, το ενδιαφέρον για αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει σταθερά στο 1/4 του τομέα των ΜμΕ (40% όσων επενδύουν), με υψηλότερη ένταση στους κλάδους βιομηχανίας και κατασκευών (με 59% και 46% των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων αντίστοιχα να έχουν καταθέσει αίτηση ή να το προγραμματίζουν άμεσα ). Εξετάζοντας την εκδήλωση ενεργού ενδιαφέροντος για το Ταμείο, η ΕΤΕ διαπιστώνει ότι το 1/3 των ενδιαφερόμενων έχει καταθέσει (ή προτίθεται άμεσα να καταθέσει) αίτηση ένταξης. Συνεπώς, εκτιμά ότι η ενθάρρυνση των διστακτικών ΜμΕ να μετουσιώσουν την πρόθεσή τους σε επενδυτικά σχέδια (14% του συνόλου) έχει τη δυναμική να υπερδιπλασιάσει την κινητικότητα που μέχρι τώρα αποτυπώνεται στις αιτήσεις (από 11% σε 25% του συνόλου των ΜμΕ).

Διαχωρίζοντας σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η ΕΤΕ καταγράφει (β΄ εξάμηνο 2023) τα εξής ως προς την επενδυτική διάθεση των ΜμΕ να αξιοποιήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης:

  • Πολύ μικρές επιχειρήσεις: Στο 63% διαμορφώθηκε το ποσοστό των πολύ μικρών επιχειρήσεων που είναι εξοπλισμένες με επενδυτική διάθεση, εκ των οποίων το 25% αποβλέπει στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Από το ποσοστό αυτό το 7% έχει καταθέσει σχετική αίτηση ή σχεδιάζει να το κάνει στο άμεσο μέλλον.
  • Μικρές επιχειρήσεις: Το 63% των μεσαίων επιχειρήσεων κατευθύνονται σε επενδυτικές στρατηγικές, με το 23% να προσβλέπει σε χρήση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Από το ποσοστό αυτό το 12% έχει καταθέσει σχετική αίτηση ή σχεδιάζει να το κάνει στο άμεσο μέλλον.
  • Μεσαίες επιχειρήσεις: Στο 73% ανήλθε το ποσοστό των μεσαίων επιχειρήσεων που προσανατολίζεται στο να υλοποιήσει επενδύσεις, εκ των οποίων το 27% επιδιώκει την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης. Από το ποσοστό αυτό, το 11% έχει καταθέσει σχετική αίτηση ή σχεδιάζει να το κάνει στο άμεσο μέλλον
  • Περί τα 2/3 των ΜμΕ σε όλους τους κλάδους σχεδιάζουν επενδυτικές στρατηγικές. Από τις επιχειρήσεις αυτές, το ποσοστό εκείνων που αποβλέπουν στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης διαφέρει ανά κλάδο, με το υψηλότερο ενδιαφέρον να εντοπίζεται στη βιομηχανία και τις κατασκευές. Οι δύο αυτοί κλάδοι καταγράφουν και την υψηλότερη επενδυτική ωριμότητα, με τα ποσοστά των επιχειρήσεων που έχουν καταθέσει σχετική αίτηση ή σχεδιάζουν να το κάνουν στο άμεσο μέλλον να ανέρχονται σε 19% και 15% των επιχειρήσεων των κλάδων αντίστοιχα.
  • Αναλυτικότερα:
  • Βιομηχανία: Στο 73% αντιστοιχεί το ποσοστό των ΜμΕ στη βιομηχανία που διαθέτουν επενδυτικό ενδιαφέρον, εκ των οποίων το 32% προσανατολίζεται στην ένταξη των επενδύσεων του στο Ταμείο Ανάκαμψης. Από τις επιχειρήσεις αυτές ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 19% έχει καταθέσει σχετική αίτηση ή σχεδιάζει να το κάνει στο άμεσο μέλλον.
  • Εμπόριο: Το 63% των ΜμΕ στο εμπόριο εμφανίζουν ενδιαφέρον για επενδύσεις, με το 23% εξ αυτών να προσβλέπουν στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Από το ποσοστό αυτό το 8% έχει καταθέσει σχετική αίτηση ή σχεδιάζει να το κάνει στο άμεσο μέλλον.
  • Υπηρεσίες: Στο 67% διαμορφώθηκε το ποσοστό των ΜμΕ στις υπηρεσίες που κατευθύνονται σε επενδυτικές στρατηγικές, με το 22% εξ αυτών να αποσκοπούν στη χρήση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Από το ποσοστό αυτό το 8% έχει καταθέσει σχετική αίτηση ή σχεδιάζει να το κάνει στο άμεσο μέλλον.
  • Κατασκευές: Το 67% των ΜμΕ στις κατασκευές προσανατολίζεται σε επενδύσεις, εκ των οποίων το 33% δείχνει διάθεση αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Από το ποσοστό αυτό, το 15% έχει καταθέσει σχετική αίτηση ή σχεδιάζει να το κάνει στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ οι απάτες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές – Αποδίδουν καρπούς οι δράσεις της ΕΕΤ 

Τράπεζα Πειραιώς: Τα αποτελέσματα 2023 γυρίζουν ανάποδα την κλεψύδρα για την αποεπένδυση του ΤΧΣ

Eurobank: Περίπου 700.000 πελάτες πέρασαν ήδη στα «πακέτα» πάγιας χρέωσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider