Reuters: Το επιτυχημένο ντεμπούτο του ΔΑΑ δίνει ώθηση στην πληγωμένη ευρωπαϊκή αγορά IPO

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Το επιτυχημένο ντεμπούτο του ΔΑΑ δίνει ώθηση στην πληγωμένη ευρωπαϊκή αγορά IPO
Με το δεξί μπήκαν στην αγορά Renk και ΔΑΑ.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) κατάφερε και τράβηξε το ενδιαφέρον των επενδυτών στην πρεμιέρα του στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη, δίνοντας ώθηση στην πληγωμένη αγορά IPO της Ευρώπης, όπως αναφέρει με δημοσίευμά του το Reuters. Μαζί του ξεχώρισε και η έναρξη διαπραγμάτευσης της γερμανικής αμυντικής Renk Group στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Όπως έγραψε νωρίτερα το insider.gr, η μετοχή του ΔΑΑ εκτοξεύθηκε κατά 11,71% στα 9,16 ευρώ, με τζίρο που ξεπέρασε τα 90 εκατ. ευρώ και όγκο συναλλαγών στα 9,68 εκατ. τεμάχια. Αντιστοίχως η Renk, η οποία μάλιστα είχε αναγκαστεί να αναβάλει το αρχικά προγραμματισμένο IPO τον Οκτώβριο λόγω των δυσμενών συνθηκών στις αγορές, εκτινάχθηκε 12,29%.

Η επιτυχία των πρώτων μεγάλων αρχικών δημόσιων εγγραφών στην Ευρώπη για φέτος θεωρείται καλός οιωνός από τους τραπεζίτες, οι οποίοι ελπίζουν σε ένα πιο δραστήριο 2024, καθώς τα δύο τελευταία χρόνια είδαν τις συναλλαγές να συρρικνώνονται.

«Αυτή είναι η αρχή μιας πιθανής επαναλειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς», δήλωσε ο Μάρκο Γκαρίνο, εκτελεστικός διευθυντής της περιφερειακής κοινοπραξίας κεφαλαιαγορών (ECM) της Morgan Stanley. «Αναμένουμε ότι η αγορά θα κινηθεί περισσότερο κοντά στο Πάσχα, αλλά και αργότερα στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο» εκτίμησε ο ίδιος.

Παράλληλα, μάλιστα, αναμένονται και άλλες ενδιαφέρουσες δημόσιες εγγραφές. Η γερμανική εταιρεία λιανικής πώλησης αρωμάτων Douglas προετοιμάζεται για IPO ήδη από αυτό το τρίμηνο, ενώ ο ελβετικός γίγαντας της περιποίησης δέρματος Galderma, η ιταλική εταιρεία μόδας Golden Goose και ο γερμανικός όμιλος μεταφορών Flix βρίσκονται επίσης στις λίστες των τραπεζιτών που σκοπεύουν να κινηθούν δυναμικά φέτος.

Πάντως, όπως επισημαίνεται στο επίμαχο δημοσίευμα, η επιτυχία των Renk και ΔΑΑ δεν σημαίνει ότι η αγορά είναι διατεθειμένη να στρώνει πάντα «κόκκινο χαλί» σε όλες τις νεοεισερχόμενες εταιρείες. Η Theon International, εταιρεία ανάπτυξης συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης για την άμυνα και την ασφάλεια, με έδρα την Κύπρο είδε την μετοχή της να υποχωρεί στο ντεμπούτο της στο Άμστερνταμ την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στους δείκτες FTSE από 14 Φεβρουαρίου το ΔΑΑ

Υψηλή μεταβλητότητα και «θόρυβος» στο Χρηματιστήριο - Πάνω από τα 9 ευρώ το ΔΑΑ

«Κράχτης» προς τους ξένους διαχειριστές το ΔΑΑ - Πιο κοντά η ένταξη σε «watch list» για αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider