Υψηλή μεταβλητότητα και «θόρυβος» στο Χρηματιστήριο - Πάνω από τα 9 ευρώ το ΔΑΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υψηλή μεταβλητότητα και «θόρυβος» στο Χρηματιστήριο - Πάνω από τα 9 ευρώ το ΔΑΑ
Η διόρθωση που επιζητούσαν πολλοί ήρθε και μένει να φανεί ποιοι την εκμεταλλεύτηκαν.

Συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας, αποφόρτισης και τζίρου, με πρωταγωνιστή το ΔΑΑ, ήταν η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο.

Η ένταξη του Ελ. Βενιζέλος στο ταμπλό του ΧΑ έφερε μεν εκρηκτική άνοδο για τη μετοχή του ίδιου, αλλά δημιούργησε και αρκετό «θόρυβο» στο υπόλοιπο ταμπλό, καθώς «έβρεχαν» πωλήσεις με αιχμή τις τράπεζες και τη ΔΕΗ, προτού ενεργοποιηθούν ξένοι και Έλληνες θεσμικοί και «σκουπίσουν» την προσφορά που έβγαινε από φοβισμένους επενδυτές του retail και το γρήγορο χρήμα.

Η διόρθωση που περίμεναν πολλοί έγινε, η αγορά αποτίναξε από πάνω της αυτούς που κυνηγούσαν το εύκολο και γρήγορο χρήμα και πλέον στοχεύει προς τις 1.340 μονάδες σε πρώτο βαθμό. Το gap με το οποίο άνοιξε η αγορά την Παρασκευή, δε καλύφθηκε και αυτό είναι ιδιαιτέρως θετικό, κόντρα στις ανοησίες που γράφονται ότι τα gap πρέπει να κλείνουν!

Η μετοχή του ΔΑΑ εκτοξεύθηκε κατά 11,71% στα 9,16 ευρώ, με τζίρο που ξεπέρασε τα 90 εκατ. ευρώ και όγκο συναλλαγών στα 9,68 εκατ. τεμάχια.

Στο ταμπλό μπήκαν 300 εκατ. μετοχές του ΔΑΑ, οι 90 εκατ. μετοχές από το IPO κατανεμήθηκαν ως εξής: 72,27 εκατ. στο βιβλίο των θεσμικών και 12,54 εκατ. μετοχές στην ελληνική δημόσια προσφορά. Στους cornerstone περιλαμβάνεται η AviAlliance (30 εκατ. μετοχές με τιμή 9,758 ευρώ), η οικογένεια Κοπελούζου (1,5 εκατ. μετοχές στα 8,2 ευρώ), το HCAP (το κρατικό ταμείο που κατείχε μερίδιο 25% πριν από την IPO) συμμετείχε επίσης στην προσφορά με 1,5 εκατ. μετοχές στα 8,2 ευρώ ανά μετοχή (με ποσοστό αύξησης στο 25,5%).

Παράλληλα, στο κλείσιμο της πρώτης μέρας διαπραγμάτευσης ο FTSE θέτει το «κατώφλι» για συμπερίληψη στον FTSE Emerging Europe να είναι η πλήρης κεφαλαιοποίηση ύψους 856,14 εκατ. δολάρια ή η επενδύσιμη κεφαλαιοποίηση ύψους 285,38 εκατ. δολάρια, επίπεδα που υπερβαίνει άνετα η εκτιμώμενη κεφαλαιοποίηση του ΔΑΑ.

Global X: Παραμένουν φθηνές οι ελληνικές μετοχές - Οι «καταλύτες» ενίσχυσης του εγχώριου «story»

Πέραν αυτών, η άκρως επιτυχημένη δημόσια προσφορά του Ελ. Βενιζέλος στέλνει σήμα περαιτέρω εμβάθυνσης και τοποθέτησης των ξένων επενδυτών στο ΧΑ, με τις προοπτικές να είναι θετικές.

Η πρόσδεση και ενσωμάτωση του ΔΑΑ στο ταμπλό έρχεται χρονικά σε μια στιγμή ισχυροποίηση της τάσης και συνεχής ενίσχυσης της συναλλακτικής δραστηριότητα. Ειδικά στις τράπεζες ισχυρά ξένα «σπίτια» να σκουπίζουν την όποια προσφορά προκύπτει αγοράζοντας και σε υψηλότερα επίπεδα, όσο περιορίζονται οι πωλητές-profit takers.

Προφανώς οι ξένοι επενδυτές και θεσμικοί που εισέρχονται σε αυτές τις τιμές στις τράπεζες αλλά και σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές ποντάρουν σε άκρως υψηλότερα επίπεδα, κάτι που θα πρέπει να «προβληματίσει» ευχάριστα και το εγχώριο retail στο οποίο επικρατεί μια τάση «υψοφοβίας» που ενισχύεται και από διάφορους παράγοντες και στήλες ηλεκτρονικών μέσων με αναφορές πως «η αγορά έχει ακριβύνει πολύ». Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται πέρα από το επικείμενο placement στην Πειραιώς να υπάρξουν το αμέσως προσεχές διάστημα εξελίξεις και ως προς την πώληση τμήματος της Τέρνα Ενεργειακής, με τους insiders να λαμβάνουν ήδη θέσεις μάχης τόσο στο χαρτί της ΤΕΝΕΡΓ όσο και στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ο ΓΔ έκλεισε με πτώση 0,47% στις 1.397,14 μονάδες με τον τζίρο να ξεπερνά τα 230 εκατ. ευρώ (πακέτα μόλις 6,41 εκατ.). Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,77% στις 3.401,51 μονάδες, ενώ ο τραπεζικό δείκτης διολίσθησε κατά 1,61% στις 1.224,96 μονάδες.

Στις τράπεζες, η προσφορά μαζεύτηκε τάχιστα από το γρήγορο χρήμα με την ΑΛΦΑ να υποχωρεί κατά 1,96%, την ΕΤΕ κατά -1,74% στα 7,114 ευρώ, ενώ έφτασε μέχρι και τα 6,96 ευρώ...! Απώλειες 1,26% για ΕΥΡΩΒ και -1,5% για Πειραιώς.

Ισχυρή πτώση 3,84% με επιθετικό μάζεμα στη ΔΕΗ, λόγω του ζητήματος με την Κομισιόν. Η μετοχή έκλεισε στα 12,02 ευρώ και τζίρο 40,47 εκατ. ευρώ. Απώλειες άνω του 1% για Μυτιληναίο, Cenergy και πάνω 3% για ΕΛΧΑ. Από την άλλη ράλι 3,45% κατέγραψε η ΜΟΗ στα 26,96 ευρώ, με τη ΜΠΕΛΑ στο 1,66% την Τέρνα Ενεργειακή στο 2,45% και τη Σαράντης στο 5,57%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Global X: Παραμένουν φθηνές οι ελληνικές μετοχές - Οι παράγοντες ενίσχυσης του εγχώριου «story»

«Κράχτης» προς τους ξένους διαχειριστές το ΔΑΑ - Πιο κοντά η ένταξη σε «watch list» για αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider