Σούπερ μάρκετ: Αυξάνουν τις απολαβές αλλά ψάχνουν με το… κυάλι για υπαλλήλους

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σούπερ μάρκετ: Αυξάνουν τις απολαβές αλλά ψάχνουν με το… κυάλι για υπαλλήλους
Αύξηση μισθών αλλά σοβαρή έλλειψη εργαζομένων στον κλάδο της οργανωμένης λιανικής. Ολοένα και εντείνεται το πρόβλημα, παρά τις αυξήσεις των απολαβών και των ειδικών παροχών στις οποίες προχωρούν οι αλυσίδες.

Σημαντικές αυξήσεις στις απολαβές του προσωπικού τους, καθώς και επιπλέον παροχές, υπόσχονται για τα επόμενα χρόνια οι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας, την ώρα που η έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Και μπορεί τα στελέχη της οργανωμένης λιανικής να διατείνονται ότι οι αυξήσεις μισθών λαμβάνουν χώρα λόγω του αυξημένου κόστους διαβίωσης και όχι λόγω έλλειψης προσωπικού, ωστόσο ακόμη κι αυτή η κίνηση δεν μοιάζει να αποτελεί ισχυρό κίνητρο για αναζήτηση εργασίας στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, ο οποίος έχει αρχίσει να βιώνει τις επιπτώσεις της υποστελέχωσης των καταστημάτων. Και αυτό γιατί οι καλά γνωρίζοντες τα του κλάδου κάνουν λόγο για ελλείψεις αρκετών χιλιάδων υπαλλήλων.

«Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη και φυσικά και στην Ελλάδα, όπου το παράδοξο είναι ότι υπάρχει ακόμη ανεργία», δήλωνε τον περασμένο Δεκέμβριο ο Διευθύνων Σύμβουλος της METRO ΑΕΒΕ και πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), Αριστοτέλης Παντελιάδης, αποκαλύπτοντας ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 8.000 εργαζόμενοι λείπουν σήμερα από τα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεώργιο Δουκίδη, η έλλειψη εργαζομένων είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.

«Οι αυξήσεις μισθών βοηθούν αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα…»

«Όταν αυξάνεις τους μισθούς, είσαι σίγουρα πιο ελκυστικός εργοδότης. Οι αυξήσεις βοηθούν αλλά δεν είναι η λύση στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού», σχολίαζε πρόσφατα, σε συνέντευξη Τύπου και ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, Απόστολος Πεταλάς, αναφερόμενος στις σημαντικές αυξήσεις μισθών που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στον κλάδο των σούπερ μάρκετ και στο κατά πόσο μπορούν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος εύρεσης εργαζομένων.

Στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού αναφέρθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, Νίκος Λαβίδας. «Το 2022 έφυγαν 878 άτομα από την ΑΒ Βασιλόπουλος. Δεν μιλάμε για 878 θέσεις εργασίας που χάθηκαν. Δεν βρίσκουμε προσωπικό να στελεχώσουμε τα καταστήματά μας και τις αποθήκες μας», εξηγούσε τότε ο κ. Λαβίδας, αποσαφηνίζοντας τους λόγους για τους οποίους η αλυσίδα κατέγραψε μείωση του προσωπικού της. «Σύμφωνα με έρευνα που κάναμε, το 87% των εργαζομένων μας είναι ευχαριστημένοι και δεν επιθυμούν να φύγουν», τόνισε για να συμπληρώσει πως η αλυσίδα επιχειρεί να μειώσει το πρόβλημα και μέσω της μεταβολής αρκετών συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης, από μερικής.

«Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις στον κλάδο»

«Οι αυξήσεις μισθών στον κλάδο των σούπερ μάρκετ θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια. Όμως αυτό δεν γίνεται για την εύρεση εργαζομένων, αλλά για να αντισταθμιστεί το πρόβλημα των αυξήσεων στις τιμές και να βελτιωθεί το επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων», εξηγούσε από την πλευρά του ο κ. Παντελιάδης. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο «αμείβονται καλά οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο».

Οι πρωτοβουλίες των αλυσίδων

Λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του 2023, ο όμιλος Σκλαβενίτη ανακοίνωσε ότι προχωρά σε νέα πολιτική αποδοχών και παροχών, ετήσιας αύξησης 30,7 εκατ. ευρώ, επιπλέον των ήδη υφιστάμενων ρυθμίσεων.

Τα βασικά σημεία της νέας πολιτικής συνοψίζονται στα εξής:

  1. Αύξηση αποδοχών κατά μέσο όρο κατά 5,17% για 31.400 εργαζομένους, αρχής γενομένης από το Δώρο Χριστουγέννων 2023.
  2. Αύξηση βασικού μισθού στα 900 ευρώ για εργαζόμενο με έως δύο έτη προϋπηρεσίας στην επιχείρηση και στα 960 ευρώ μετά τη συμπλήρωση των δύο ετών. Για έγγαμο εργαζόμενο, ο βασικός μισθός διαμορφώνεται σε 960 ευρώ και 1.020 ευρώ αντίστοιχα.
  3. Αναγνώριση προϋπηρεσίας που έχει διανυθεί στην επιχείρηση από τις 14-2-2012 έως τις 31-12-2023, δηλαδή διάστημα το οποίο δεν προσμετράται ως προϋπηρεσία με βάση την πρόσφατη νομοθεσία για την άρση της αναστολής των ωριμάνσεων.

Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα παροχών της επιχείρησης διευρύνθηκε με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των εργαζομένων με αυξημένες οικογενειακές ανάγκες και περιλαμβάνει τη χορήγηση παροχής ποσού 500 ευρώ για κάθε γέννηση ή υιοθεσία τέκνου, την αύξηση του ποσού των μηνιαίων διατακτικών σε τρίτεκνους και πολύτεκνους εργαζόμενους από 50 ευρώ σε 70 ευρώ, καθώς και τη χορήγηση μηνιαίων διατακτικών αξίας 50 ευρώ σε κάθε ανήλικο τέκνο εργαζομένου σε χηρεία.

Παράλληλα, συνεχίζεται η εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων ρυθμίσεων του προγράμματος, όπως οι ειδικές άδειες και η χορήγηση διατακτικών σε εργαζόμενους γονείς με τέκνα με ειδικές ανάγκες, το δώρο γάμου, οι διατακτικές επιβράβευσης και εορτών, το Πρόγραμμα Ομαδικής Ασφάλισης Ζωής και Υγείας με πλήρη κάλυψη των ασφαλίστρων των Εργαζομένων από την Επιχείρηση, η παροχή έκπτωσης ποσοστού 7% για αγορές ειδών ευρείας κατανάλωσης και ποσοστού 10% για αγορές ειδών οικιακού εξοπλισμού.

Να σημειωθεί επίσης πως κατά τη διετία 2022-2023, η Σκλαβενίτης προχώρησε σε προσλήψεις 7.150 εργαζομένων. Πρόσθετη οικονομική ενίσχυση ύψους 12 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους της προανήγγειλε από τα τέλη του 2022 και υλοποίησε για το 2023 η ΑΒ Βασιλόπουλος, δεσμευόμενη πως θα κάνει συνεχώς το καλύτερο δυνατό για τους ανθρώπους της.

Ειδικότερα, η ΑΒ Βασιλόπουλος προχώρησε σε αύξηση του βασικού μισθού, συνέχιση του έξτρα επιδόματος για ολόκληρο το 2023 και αύξηση της έκπτωσης προσωπικού για αγορές από την αλυσίδα. Συγκεκριμένα, αποφάσισε την παροχή πρόσθετης οικονομικής υποστήριξης προς τους εργαζόμενους της με τη μορφή αύξησης μισθού, υλοποιώντας μια επένδυση περίπου 1 εκατ. ευρώ το χρόνο. Η αύξηση των αποδοχών αφορούσε σε ποσοστό 7,5% στο βασικό μισθό, ενώ παράλληλα η αλυσίδα ενίσχυσε τις παροχές με τη μορφή έξτρα επιδόματος 50 ευρώ κάθε μήνα, καθώς και με τη μορφή έκπτωσης προσωπικού για αγορές από τα καταστήματα της αλυσίδας. Συγκεκριμένα, με την εν λόγω επένδυση που αντιστοιχεί σε ετήσιο κόστος 2,5 εκατ. ευρώ, η εταιρεία προέβη σε αύξηση της έκπτωσης προσωπικού από 5,5% στο 7% για όλους τους εργαζομένους της

Στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, η Metro ΑΕΒΕ, που αναπτύσσει τα καταστήματα My market και METRO Cash & Carry, προανήγγειλε αυξήσεις μισθών από 01/01/2024, διαμορφώνοντας τις κατώτατες, μεικτές, συνολικές αποδοχές στα 900 ευρώ, για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.
Έτσι, οι μηνιαίες αποδοχές διαμορφώνονται κατά 15,4% υψηλότερες από τον κατώτατο θεσμοθετημένο μισθό. Παράλληλα αυξάνονται επιδόματα που αφορούν σε συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης και ειδικότητες στο δίκτυο καταστημάτων και στα κέντρα διανομής, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο ακόμη περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, τα σταθερά επιδόματα επηρεάζουν το 76% του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, ενώ το 66% του συνόλου δύναται να λαμβάνει έκτακτο bonus, βάση επίτευξης στόχων.

Επιπλέον, η αλυσίδα ανακοίνωσε την ανανέωση για άλλον ένα χρόνο της έκτακτης παροχής που δόθηκε πέρυσι και αφορά σε «Ασφαλιστήρια Συμβόλαια Περιεχομένου Κατοικιών σε κίνδυνο», ετήσιας διάρκειας, με κάλυψη έως 3.000 ευρώ, με στόχο την προστασία της περιουσίας σε περίπτωση κλοπής ή φυσικών καταστροφών, για το σύνολο των εργαζομένων της εταιρείας.

Σύμφωνα με την αλυσίδα, το ποσό των συνολικών αυξήσεων και πρόσθετων παροχών της εταιρείας προς τους ανθρώπους της στα καταστήματα και στα κέντρα διανομής θα ξεπεράσει για το 2024 τα 14 εκατ. ευρώ. Σε νέες μισθολογικές αυξήσεις προχώρησε και η διοίκηση της Lidl Ελλάς, ορίζοντας από 1ης Δεκεμβρίου 2023 κατώτατο μικτό μισθό πλήρους απασχόλησης στα 1.000 ευρώ για όλους τους ανθρώπους της.

Παράλληλα, τέθηκε σε εφαρμογή η νέα μισθολογική πολιτική που αφορά στην ομάδα της στα logistics centers σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Πάτρα και Θήβα, η οποία προβλέπει αυξήσεις έως και 18%, συνολικού ύψους 650.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Η ενίσχυση αυτή έρχεται να προστεθεί σε ένα πακέτο παροχών συνολικής αξίας 6,7 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και έχει ήδη υλοποιηθεί, όσο και στο ήδη υπάρχον ανταγωνιστικό πακέτο αμοιβών και παροχών της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς ξεδιπλώνεται το όραμα του ομογενούς επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη για κρασί και εμφιαλωμένο νερό

Δυναμική επέκταση δικτύου και ενίσχυση κύκλου εργασιών για την Pizza Fan

Louis Vuitton Ελλάς: Απογειώνει την πολυτέλεια - «Πετάνε» οι πωλήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider