Helleniq Energy: Διορισμός 3 μελών του ΔΣ από το Δημόσιο - «Παράθυρο» για υψηλότερο μέρισμα το 2023

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Helleniq Energy: Διορισμός 3 μελών του ΔΣ από το Δημόσιο - «Παράθυρο» για υψηλότερο μέρισμα το 2023
«Πράσινο φως» στην τροποποίηση από την έκτακτη Γενική Συνέλευση, με ποσοστό 95,26%, για τους εκπροσώπους του Δημόσιου στο Διοικητικό Συμβούλιο. Αυξημένο μέρισμα για το 2023 «έδειξαν» οι δηλώσεις του CEO, Ανδρέα Σιάμισιη.

Με ποσοστό 95,26%, υπερψηφίσθηκε από την έκτακτη Γενική Συνέλευση της Helleniq Energy η τροποποίηση του καταστατικού, αναφορικά με τον αριθμό των μελών του ΔΣ που μπορεί να διορίσει το Δημόσιο. Την ίδια στιγμή, απαντώντας σε ερωτήσεις των μετόχων, ο CEO του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για υψηλότερο τελικό μέρισμα για τη φετινή χρήση.

Η τροποποίηση, η οποία ήταν και το μόνο θέμα της Συνέλευσης, αφορούσε το άρθρο 20 του Καταστατικού, ώστε το ελληνικό Δημόσιο να μπορεί να διορίσει 3 μέλη στο Δ.Σ., στην περίπτωση που το ποσοστό του είναι μικρότερο από 35% και μεγαλύτερο από 25%. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση του placement, το ποσοστό που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 31,18%.

Με βάση την υφιστάμενη πρόβλεψη του άρθρου 20, όταν η συμμετοχή του Δημοσίου είναι μικρότερη από 35%, τότε έχανε πλήρως το δικαίωμα διορισμού εκπροσώπων στο ΔΣ. Παράλληλα, παραμένει ως έχει η πρόβλεψη στο ισχύον καταστατικό για δυνατότητα διορισμού τεσσάρων μελών από το Δημόσιο, σε περίπτωση που η συμμετοχή του υπερβαίνει το 35%.

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση συγκλήθηκε έπειτα από σχετικό αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο κοινοποιήθηκε με επιστολή του Ταμείου προς το ΔΣ της εταιρείας. Το Ταμείο προχώρησε στη συνέχεια, με δεύτερη επιστολή, σε εισήγηση για την προτεινόμενη τροποποίηση. Μετά το placement, ο έτερος βασικός μέτοχος της Helleniq Energy, η Paneuropean (συμφερόντων Λάτση), κατέχει ποσοστό 40,41%.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων, ο CEO της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, εξήγησε πως η τροποποίηση αναφέρεται σε υποθετική μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου, καταρχάς γιατί όταν εστάλη η εισήγηση για την τροποποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε πραγματοποιηθεί το placement. Επίσης, όπως συμπλήρωσε, το καταστατικό θα πρέπει να προβλέπει οποιεσδήποτε πιθανές μελλοντικές μεταβολές στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας.

Διευκρίνισε πως στην έκτακτη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν και οι νέοι επενδυτές, ενώ αναφερόμενος στο placement επισήμανε ότι οι ιδιωτικές τοποθετήσεις διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες, που δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή ιδιωτών με χαρτοφυλάκια κάτω από 100.000 ευρώ.

Σημείωσε πως στους νέους μετόχους, λίγο πάνω από το 50% είναι επενδυτές στην Ελλάδα και ελαφρώς κάτω από 50% επενδυτές εκτός των συνόρων. Στην κατανομή ιδιαίτερη βαρύτητα είχαν τα επενδυτικά ταμεία, με ποσοστό 70-80%. Κάποια από αυτά επέλεξαν να πουλήσουν σχετικά άμεσα το χαρτοφυλάκιό τους, μετά τη διανομή μετοχών. Όπως σημείωσε, πρόκειται για μία πρακτική που ακολουθείται συχνά από funds σε τέτοιες συναλλαγές, η οποία ενίσχυσε τη ρευστότητα της μετοχής.

Τοποθετούμενος σε ερώτηση για το τακτικό μέρισμα της φετινής χρήσης -και πιο συγκεκριμένα κατά πόσο αυτό θα είναι μεταξύ 40-50 λεπτών του ευρώ ανά μετοχή λόγω των καλών αποτελεσμάτων- ο κ. Σιάμισιης επισήμανε πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το 2023 ήταν καλή χρονιά για τον Όμιλο, εκτιμώντας επομένως ότι τον Φεβρουάριο (όταν θα υπάρχουν τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης του έτους), η πρόταση θα είναι όντως για αυξημένο μέρισμα.

Όσον αφορά την πώληση του διυλιστηρίου της Lukοil στη Βουλγαρία, σημείωσε πως ο Όμιλος παρακολουθεί το θέμα, ώστε ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα να τοποθετηθεί. «Προς το παρόν, δεν υπάρχει στα πλάνα μας σχέδιο εξαγοράς διυλιστηρίου», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Τα οφέλη από το mega deal για το υπεράκτιο αιολικό στην Αλεξανδρούπολη – Πώς θα υλοποιηθεί

Σιάμισιης: Δεν αλλάζει ο έλεγχος της Helleniq Energy με το placement – Εξελίξεις σε 3 με 6 μήνες για ΔΕΠΑ Εμπορίας

Ενέργεια: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για μονάδες αποθήκευσης – 55 προσφορές στον 2ο διαγωνισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider