Nvidia: Σε μία μόνο χώρα χρωστάει το 15% των κερδών της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nvidia: Σε μία μόνο χώρα χρωστάει το 15% των κερδών της
Η κυρίαρχη θέση της Σιγκαπούρης στον τομέα των data centers στη Νοτιοανατολική Ασία, δημιουργεί τεράστια ζήτηση για τσιπ.

Καθώς η Nvidia δημοσίευσε θεαματικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου την περασμένη εβδομάδα, ειδικοί του κλάδου επεσήμαναν ότι ένα σημαντικό ποσό των εσόδων του αμερικανικού «γίγαντα» των τσιπ (ημιαγωγών) προήλθε από μια μικρή χώρα.

Όπως αναφέρει το CNBC, περίπου το 15% ή 2,7 δισ. δολάρια των εσόδων της Nvidia για το τρίμηνο που έληξε τον Οκτώβριο προήλθε από τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με τα έγραφα που κατέθεσε η εταιρεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC). Τα έσοδα από τη Σιγκαπούρη το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 404,1%, από τα 562 εκατ. δολάρια που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Αυτό ξεπέρασε τη συνολική αύξηση εσόδων της Nvidia κατά 205,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Σιγκαπούρη υστερούσε μόνο πίσω από τις ΗΠΑ (34,77%), την Ταϊβάν (23,91%) και την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ (22,24%) στην κατάταξη πωλήσεων του τρίτου τριμήνου της Nvidia.

«Θα έλεγα ότι οφείλεται στα κέντρα δεδομένων, καθώς η Σιγκαπούρη έχει πολλά κέντρα δεδομένων και παρόχους υπηρεσιών cloud», δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής της Maybank Securities,Τζέρικ Σιτ.

«Τα τσιπ θα μπορούσαν επίσης να έχουν σταλεί στη Σιγκαπούρη για τελική συναρμολόγηση με άλλα προϊόντα και στη συνέχεια να σταλούν σε άλλες χώρες», είπε ο Σιτ. Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές που ποικίλουν από τεχνητή νοημοσύνη, υπολογιστές και ηλεκτρικά οχήματα, πρόσθεσε.

Την ίδια άποψη έχει και ο Σανγκ Σιν, πρώην στέλεχος της Temasek και της GIC: «Τι κάνει μια μικρή πόλη-κράτος με όλα αυτά τα τσιπ; Δημιουργία κέντρων δεδομένων, φυσικά!». Και πρόσθεσε ότι «επειδή το έθνος είναι σταθερό και ασφαλές, υπάρχουν πολλά ταλέντα στην αγορά εργασίας, η ψηφιακή υποδομή είναι σταθερή και οι κυβερνητικές πολιτικές ευνοούν τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες δεδομένων».

Η ίδια έκθεση της SEC αποκάλυψε ότι το 80% των πωλήσεων της Nvidia για το τρίτο τρίμηνο προήλθε από το τμήμα των data center, ενώ τα παιχνίδια, η επαγγελματική οπτικοποίηση, η αυτοκινητοβιομηχανία και άλλοι τομείς αποτελούν το υπόλοιπο.

«Οι πάροχοι υπηρεσιών cloud οδήγησαν περίπου το ήμισυ των εσόδων των data center, ενώ οι καταναλωτικές εταιρείες Διαδικτύου και οι επιχειρήσεις αποτελούσαν περίπου το άλλο μισό», ανέφερε η Nvidia.

Με έμφαση στα κέντρα δεδομένων

Υπήρχαν περισσότερα από 70 λειτουργικά κέντρα δεδομένων στη Σιγκαπούρη, από τον Ιανουάριο του 2022. Η πόλη-κράτος εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 60% της συνολικής χωρητικότητας των κέντρων δεδομένων της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η Σιγκαπούρη αναδείχθηκε τρίτη παγκοσμίως και πρώτη στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού όσον αφορά την κατάταξη της αγοράς των κέντρων δεδομένων, σύμφωνα με έκθεση των Cushman και Wakefield. Η Βόρεια Βιρτζίνια και το Πόρτλαντ στις ΗΠΑ ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση, ενώ το Χονγκ Κονγκ έρχεται στην τέταρτη θέση.

«Η ζήτηση για κέντρα δεδομένων στη Σιγκαπούρη θα παραμείνει υψηλή με την ταχεία ανάπτυξη των ψηφιακών εφαρμογών, του ηλεκτρονικού εμπορίου, του Διαδικτύου των πραγμάτων (internet of things), της τεχνητής νοημοσύνης, των κρυπτογραφικών συναλλαγών, των δραστηριοτήτων blockchain, των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών κ.λπ. Η στροφή στην υβριδική εργασία και ψηφιοποίηση επιχειρήσεων έχει συνέβαλε επίσης στη ζήτηση για χώρο στο κέντρο δεδομένων», ανέφερε η Διεθνής Διοίκηση Εμπορίου σε έκθεσή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Globalsat: Ενισχύει το αποτύπωμά της στον ξενοδοχειακό κλάδο με πλήθος ψηφιακών και πράσινων λύσεων 

Tesla: Σχεδόν στη διπλή τιμή απ' αυτή που είχε δηλώσει ο Μασκ κοστίζει το Cybertruck

Mνημόνιο Συνεργασίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Energocom

gazzetta
gazzetta reader insider insider