Intrakat – ΑΚΤΩΡ: Εν αναμονή του «χρησμού» της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το μεγάλο deal

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intrakat – ΑΚΤΩΡ: Εν αναμονή του «χρησμού» της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το μεγάλο deal
Για την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να εξετάσει την αρχική θετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Το timing ανακοίνωσης της απόφασης και η επόμενη μέρα του γκρουπ.

Για αύριο Τετάρτη 1 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εφόσον δεν προκύψει κάποια αλλαγή, για να εξετάσει την αρχική θετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας για την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου επί της «ΑΚΤΩΡ» από την «INTRAKAT». Κατά συνέπεια, η αυριανή ημέρα είναι ένα σημαντικότατο ορόσημο, το πλέον κομβικό, για την ολοκλήρωση του deal ανάμεσα στην Intrakat και την κατασκευαστική θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ. Προφανώς και η εισήγηση δεν ήταν δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ωστόσο, πηγές της INTRAKAT εξ αρχής σημείωναν ότι «είναι μια θετική εξέλιξη και αισιοδοξούμε για το τελικό αποτέλεσμα». Μένει λοιπόν να φανεί η τελική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.) αλλά και το timing, αν δηλαδή ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους και την αγορά αύριο ή τις επόμενες ημέρες, με το δεύτερο να φαντάζει ως πιο πιθανό σενάριο και να χρειάζεται μια μικρή αναμονή ολίγων ημερών.

Η επόμενη ημέρα

Εφόσον όλα πάνε καλά, όπως ευελπιστούσαν από την πρώτη στιγμή τόσο στον όμιλο Intrakat όσο και στην Ελλάκτωρ, θα δημιουργηθεί ένας όμιλος με συνολικό ανεκτέλεστο 5 δις ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα σχήματα υποδομών στην χώρα, με στρατηγική στόχευση στις αγορές της Ελλάδας και των Βαλκανίων και ειδικότερα της Ρουμανίας. Το σχήμα θα είναι πίσω μόνο από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που είναι αδιαμφισβήτητος leader του κλάδου, ενώ θα έπονται ΑΒΑΞ και ΜΕΤΚΑ (Mytilineos), με τους ισχυρούς να γίνονται πλέον «4» όταν δοθεί το τελικό «ΟΚ» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πάντως, η απόφαση της Ε.Α. επί της ουσίας οδηγεί σε ολοκλήρωση της συμφωνίας, ωστόσο, θα απαιτηθούν και άλλες διεργασίες, π.χ. νομικά θέματα, αλλαγές σε διοικητικά συμβούλια κ.α., αλλά θεωρούνται τεχνικής φύσεως διαδικασίες που πρέπει να γίνουν προσεχώς.

Όπως κατά καιρούς έχει δηλώσει ο επικεφαλής της Intrakat, Αλ. Εξάρχου, ο βασικός λόγος απόκτησης της ΑΚΤΩΡ, αν και εκκρεμεί η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, συνδέεται με την ενίσχυση της Intrakat σε επίπεδο τεχνικής επάρκειας, εξοπλισμού, δυναμικού, ώστε να «βγει» το μεγάλο ανεκτέλεστο και μάλιστα με όρους κερδοφορίας. Η Ελλάκτωρ θα λάβει 100 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα η Intrakat εγγυάται για την αποπληρωμή ενδοομιλικών δανείων της ΑΚΤΩΡ ύψους 114 εκατ. ευρώ μέσα στους επόμενους 19 μήνες.

Όσον αφορά στον εταιρικό μετασχηματισμό έχει αναφερθεί ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, η ΑΚΤΩΡ θα λειτουργήσει για κάποιο διάστημα ως 100% θυγατρική, θα φανεί αν απαιτηθούν μετασχηματισμοί και απορρόφηση αλλά μετά την έγκριση της Ε.Α. και τους νέους ελέγχους που θα γίνουν. Επίσης, η Intrakat εστιάζει, πέραν των ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων που εξασφαλίζουν μακροχρόνιες και σταθερές ροές, και στις ΑΠΕ, προσδοκώντας όταν ωριμάσει το επενδυτικό πλάνο σε pro forma ebitda πάνω από 120 εκατ. ευρώ ετησίως in full capacity (χωρίς τις μπαταρίες, βάσει σημερινών τιμών).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αττική Οδός: Πόσες χιλιάδες οχήματα ημερησίως «περνούν» από τα διόδια – Άνοδος 10% σε κυκλοφορία και έσοδα στο 9μηνο

Η τιμή για την Alpha και ο διαγωνισμός - Τα 16 «κενά» της «Γραμμής 1» - Η ΚΛΜ και η διάσπαση των ακινήτων

ΑΑΔΕ: Γιατί αναζητάει ακίνητο 7.000 τ.μ. στην Αθήνα – Πόσα δίνει ως μίσθωμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider