Big Tech: Επιπλέον 2,4 τρισ. δολάρια κέρδισαν σε αξία χάρη στο «μπουμ» της τεχνητής νοημοσύνης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Big Tech: Επιπλέον 2,4 τρισ. δολάρια κέρδισαν σε αξία χάρη στο «μπουμ» της τεχνητής νοημοσύνης
Η Accel, στην ετήσια έκθεσή της στο Euroscape, ανακοίνωσε τις αξίες των τιμών των μετοχών μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας όπως η Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon  και Nvidia οι οποίες κερδίζουν κατά μέσο όρο 36% σε ετήσια βάση.

Eπιπλέον 2,4 τρισ. δολάρια αξίας κεφαλαιοποίησης προσέθεσαν οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες, σε ένα έτος που καθορίζεται από το «μπουμ» στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της εταιρείας Venture Capital Accel.

Η Accel, στην ετήσια έκθεσή της στο Euroscape, ανακοίνωσε τις αξίες των τιμών των μετοχών μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας όπως η Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon και Nvidia οι οποίες κερδίζουν κατά μέσο όρο 36% σε ετήσια βάση.

Η Nvidia μπήκε για πρώτη φορά στο κλαμπ των τρισεκατομμυριούχων, με τον γίγαντα των τσιπ να αξίζει πλέον πάνω από 1 τρισ. δολάρια. Τα τσιπ υψηλής απόδοσης της Nvidia τροφοδοτούν πολλά προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία παράγουν νέο περιεχόμενο από τεράστιους όγκους δεδομένων εκπαίδευσης.

Το ευρετήριο Euroscape της Accel, το οποίο περιλαμβάνει τεράστια ονόματα cloud και software-as-a-service (SaaS), όπως το Salesforce, Palantir και Unity, σημειώνουν άνοδο 29% το έτος μέχρι σήμερα.

Πέρυσι, η εικόνα για το cloud και το SaaS ήταν ζοφερή. Σύμφωνα με την Accel, οι εταιρείες είδαν 1,6 τρισ. δολάρια να εξαλείφονται από την αξία τους καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από μετοχές τεχνολογίας υψηλής ανάπτυξης. Τώρα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η πίεση μειώνεται.

Ταχύτερη ανάκαμψη από ό,τι μετά την κατάρρευση του dotcom

Ο τεχνολογικός δείκτης της Wall Street, Nasdaq, επέστρεψε στο 80% του ιστορικού του υψηλού μέσα σε 18 μήνες, σύμφωνα με την Accel, σημειώνοντας ταχύτερη ανάκαμψη από ό,τι μετά την κατάρρευση της dotcom οικονομίας τη δεκαετία του 1990.

Ο Nasdaq χρειάστηκε περίπου 14 χρόνια για να φτάσει σε αυτό το ορόσημο, αναφέρει η Accel.

Το έτος της AI

Η AI ήταν η κύρια τεχνολογία που οδήγησε την απόδοση του cloud και του SaaS το 2023, σύμφωνα με την Accel — και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί.

Ο κόσμος έχει γεμίσει με συζητήσεις για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT του OpenAI, το Bard της Google και το Claude της Anthropic.

«Η Generative AI είναι κάτι που πραγματικά επαναπροσδιορίζει το λογισμικό», είπε στο CNBC ο Philippe Botteri, συνεργάτης στην Accel.

Οι ΗΠΑ πρωτοστάτησαν στις συμφωνίες χρηματοδότησης τεχνητής νοημοσύνης, με εταιρείες όπως η OpenAI και η Anthropic να συγκεντρώνουν δισεκατομμύρια. Η OpenAI συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσό - 10 δισ. δολάρια - και η Inflection ήρθε δεύτερη με 1,3 δισ. δολάρια.

Στην Ευρώπη, τρεις από τους μεγαλύτερους χρηματοδοτικούς γύρους εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης συνέβησαν στη Γαλλία - Hugging Face (235 εκατ. δολάρια), Poolside (126 εκατ. δολάρια) και Mistral AI (113 εκατ. δολάρια).

Ο αριθμός των εταιρειών unicorn επανήλθε στα προ-Covid επίπεδα, με την τεχνητή νοημοσύνη να καταλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό νέων εταιρειών των δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην Ευρώπη και το Ισραήλ, το 40% των νέων «μονόκερων» ήταν στο πεδίο της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης ενώ στις ΗΠΑ ήταν 80%.

Μετατόπιση της εστίασης στην κερδοφορία

Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη για την τεχνολογία, με τη συγκέντρωση κεφαλαίων και τις αποτιμήσεις να μειώνονται απότομα καθώς οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στον κλάδο.

Οι εταιρείες τεχνολογίας τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη και την επέκταση σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα κέρδη. Ωστόσο, οι επενδυτές απομακρύνουν τα χρήματα από τα στοιχήματα υψηλής ανάπτυξης εν μέσω των αυξανόμενων επιτοκίων, που καθιστούν το κόστος του κεφαλαίου πιο ακριβό.

Αντίστοιχα, οι ρυθμοί ανάπτυξης των εταιρειών στο Euroscape μειώθηκαν από 68% κατά μέσο όρο το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε 23% το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο από -9% σε +5% την ίδια περίοδο.

Οι Big Tech χτυπούν

Φέτος, η δραστηριότητα σύναψης συμφωνιών από τεχνολογικούς γίγαντες συνάντησε εμπόδια, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούσαν αυτές τις εταιρείες λόγω ανησυχιών ότι θα γιγαντωθούν.

Υπήρχαν μόνο 10 συμφωνίες που αφορούσαν εταιρείες Big Tech φέτος, σημείωσε η Accel, κάτι που είναι πολύ κάτω από τα προηγούμενα χρόνια. Το 2021, οι εξαγορές με επικεφαλής την FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix και Google) έφτασαν τις 27 και το 2022 υπήρξαν 26 Big Tech συμφωνίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα πράξη στην κόντρα Γαλλίας & Γερμανίας για τους δημοσιονομικούς κανόνες - Επόμενο ραντεβού τον Νοέμβριο

CVC: Έρχεται η μεγαλύτερη IPO για φέτος στην Ευρώπη - «Φαβορί» το Χρηματιστήριο της Ολλανδίας

Ρεύμα: Άλμα 32% σήμερα στη χονδρική – Ακριβότερος από τον Σεπτέμβριο ο μήνας που διανύουμε

gazzetta
gazzetta reader insider insider