Απαλαγάκη (ΕΕΤ): Το 85% των καταθετικών λογαριασμών με υπόλοιπο έως 5.000 ευρώ – Προθεσμίας μόλις το ¼ των καταθέσεων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απαλαγάκη (ΕΕΤ): Το 85% των καταθετικών λογαριασμών με υπόλοιπο έως 5.000 ευρώ – Προθεσμίας μόλις το ¼ των καταθέσεων
Υψηλότερα επιτόκια στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις λαμβάνουν οι καταθέτες από τις ελληνικές τράπεζες, σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει σε χώρες συγκρίσιμες με την Ελλάδα σε μέγεθος και οικονομικά δεδομένα.

Υψηλότερα επιτόκια στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις λαμβάνουν οι καταθέτες από τις ελληνικές τράπεζες, σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει σε χώρες συγκρίσιμες με την Ελλάδα σε μέγεθος και οικονομικά δεδομένα. «Οι ελληνικές τράπεζες δίνουν τώρα επιτόκιο 1,70% στις καταθέσεις προθεσμίας διάρκειας ενός έτους, έναντι 1,40% που δίνουν η Κύπρος και η Πορτογαλία», ανέφερε χθες, μιλώντας στο 4ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης, η acting Γενική Διευθύντρια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη, ερωτώμενη σχετικά με την υστέρηση αποδόσεων στις καταθέσεις για τους Έλληνες αποταμιευτές σε σχέση με την Ευρωζώνη που δείχνουν τα στοιχεία ΤτΕ και ΕΚΤ.

Όπως εξήγησε η κα Απαλαγάκη, από την ποιοτική ανάλυση των στοιχείων που κάνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, προκύπτει αφενός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταθέσεων στους αποταμιευτικούς λογαριασμούς είναι μικρά ποσά, αφετέρου ότι είναι και πολύ μικρές οι διάρκειες της δέσμευσης των χρημάτων που επιλέγουν οι καταθέτες. Επομένως, δεν μπορεί να γίνει αντικειμενική σύγκριση με τα επιτόκια άλλων χωρών, αφού εκεί τα ποσά και οι διάρκειες κατάθεσης είναι πολύ υψηλότερα.

«Στην Ελλάδα, το 85% των καταθετικών λογαριασμών έχουν υπόλοιπο έως 5.000 ευρώ. Επίσης, οι προθεσμιακές καταθέσεις αναλογούν μόλις στο ¼ των συνολικών καταθέσεων, ύψους 180 δις. ευρώ, που βρίσκονται στις τράπεζες», είπε η κα Απαλαγάκη, αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα της διαμόρφωσης των επιτοκίων καταθέσεων στη χώρα μας. Η κα Απαλαγάκη τόνισε, πάντως, ότι στα νέα καταθετικά προϊόντα, όπως και στα νέα δάνεια οι ελληνικές τράπεζες δίνουν καλύτερα επιτόκια σε σχέση με τον ανταγωνισμό σε συγκρίσιμες χώρες.

Η acting Γενική Διευθύντρια της ΕΕΤ επεσήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να στηρίξουν την διατηρήσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε ότι στις επιχειρήσεις υπάρχει θετική πιστωτική επέκταση, με ρυθμούς ανόδου σταθερά ανοδικούς και συγκεκριμένα 10,6% την τριετία 2020 – 2022. Το 2020, όπως είπε, οι νέες χορηγήσεις ανέρχονταν σε 20 δις. και το 2022 αυξήθηκαν σε 30 δις. ευρώ, ενώ το 2023, μέχρι τον Αύγουστο, τα νέα δάνεια ανέρχονταν σε 14,8 δις. ευρώ. Η κα Απαλαγάκη τόνισε ότι οι τράπεζες προωθούν πολύ τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και ότι στηρίζουν τους δανειολήπτες απέναντι στην αύξηση των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευάλωτοι οφειλέτες: Νέο «καμπανάκι» για ένταξη στο καθεστώς προστασίας – Μόνη «ομπρέλα» από τους πλειστηριασμούς 

Ο φόβος για νέες Folli -Τους γλέντησε η Jumbo - Η «βαρύτητα» του deal Fourlis – Λάτση

gazzetta
gazzetta reader insider insider