Η Coffee Island επενδύει στην Coffe-Eco: Πώς τα υπολείμματα espresso γίνονται... χρυσός

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Coffee Island επενδύει στην Coffe-Eco: Πώς τα υπολείμματα espresso γίνονται... χρυσός
Στη δημιουργία της πρώτης βιομηχανικής μονάδας στη Ν. Ευρώπη που επεξεργάζεται και επαναχρησιμοποιεί υπολείμματα καφέ espresso, για την παρασκευή νέων προϊόντων θα οδηγήσει η σύμπραξη της Coffee Island με την καινοτόμο εταιρεία Coffe-Eco που δημιούργησαν το 2016 δύο φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Στη δημιουργία της πρώτης βιομηχανικής μονάδας στη Ν. Ευρώπη που επεξεργάζεται και επαναχρησιμοποιεί υπολείμματα καφέ espresso, για την παρασκευή νέων προϊόντων θα οδηγήσει η σύμπραξη της Coffee Island με την καινοτόμο εταιρεία Coffe-Eco που δημιούργησαν το 2016 δύο φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

«Προχωράμε στο πρώτο αμιγώς ελληνικό case study κυκλικής οικονομίας και στην αγορά καφέ που αξιοποιεί το insight scarcity, δηλαδή τις περιορισμένες πρώτες ύλες σε οποιαδήποτε αγορά», σημείωσε ο CEO της Coffee Island, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος κατά την παρουσίαση της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας τονίζοντας πως πρόκειται για μια επένδυση σε διαφοροποιημένα, καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα.

Πώς υπερδιπλασιάζεται η αξία του καφέ

Η Coffe-Eco έχει αναπτύξει μια μέθοδο διύλισης των υπολειμμάτων του καφέ espresso για τη δημιουργία πρώτων υλών που αξιοποιούνται στη δημιουργία καλλυντικών. Πρόκειται για μια διαδικασία που όπως σημείωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Αλέξης Παντζιάρος, εκτός από την μείωση του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα και τον μηδενισμό του οργανικού υπολείμματος καφέ, ενισχύει και την οικονομική αξία ανα κιλό πρώτης ύλης.

Ειδικότερα στην παραδοσιακή αλυσίδα παραγωγής 1 κιλό καφέ παράγει 60 διπλούς espresso με συνολική αξία περίπου 120 ευρώ. Mε την κυκλική αξιοποίηση το ίδιο κιλό καφέ θα παράγει πέρα από τους 60 διπλούς espresso και περίπου 10 κιλά ενεργών συστατικών για την δημιουργία καλλυντικών ανεβάζοντας τη συνολική αξία στα 500 ευρώ περίπου, μηδενίζοντας παράλληλα την εκπομπή C02.

Από αριστερά στα δεξιά Αλέξης Πάντζιαρος, Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής, Coffe-Eco, Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος, R&D and Network Operation Director, Coffee Island, Μάριος Βλαχογιάννης, Υπεύθυνος Παραγωγής και Συνιδρυτής, Coffe-Eco, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, CEO, Coffee Island

Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η Coffe-Eco προβλέπεται ότι θα ολοκληρώσει την επεξεργασία 50 τόνων υπολειμμάτων καφέ από τα καφεκοπτεία Coffee Island, τα οποία προορίζονται για την παραγωγή πρώτων υλών για καλλυντικά, βιοπλαστικά, βιοκαύσιμα και εδαφοβελτιωτικά υλικά. Oι 50 τόνοι υπολειμμάτων καφέ αντιστοιχούν σε εννέα τόνους ισοδύναμου εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Οι Coffee Island και Coffe-Eco έχουν ήδη προγραμματίσει την έναρξη λειτουργίας νέας βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας και χρησιμοποίησης υπολειμμάτων καφέ στη ΒΙ.ΠΕ Πατρών, τη στελέχωση της υπάρχουσας ομάδας της Coffe-Eco με νέους επιστήμονες, την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων από την επεξεργασία υπολειμμάτων καφέ που αφορούν στις βιομηχανίες Ενέργειας (βιολογικό κάρβουνο), Επίπλου (εναλλακτικό υλικό), Γεωργίας (βιολογικό λίπασμα) και την επέκταση του δικτύου πωλήσεων των νέων προϊόντων που θα προκύψουν στην Ελλάδα και την Αμερική.

Πιστοποίηση Bio Organic EUROCERT

Συγχρόνως, η Coffee Island έλαβε την πιστοποίηση Bio Organic EUROCERT για την παραγωγή οργανικού καφέ στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις επεξεργασίας καφέ και αποθήκευσης που διατηρεί στην Πάτρα.

Η συγκεκριμένη πιστοποίηση υπηρετεί τη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει υιοθετήσει η εταιρεία και της επιτρέπει να δώσει έμφαση στην επιλογή και αξιοποίηση ηθικών και βιώσιμων πρώτων υλών για τη δημιουργία των τελικών προϊόντων της. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο περιλαμβάνονται κωδικοί, όπως ο νέος Single Estate Arabica COLOMBIA ORGANIC ο οποίος επιλέγεται σε μικρές φάρμες της Κολομβίας, που συμμετέχουν στο μακροχρόνιο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας Direct Trade της Coffee Island.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Coffee Island: Μεγάλη επένδυση στην βιώσιμη ανάπτυξη το 2023 - Απορρόφησε το 100% των ανατιμήσεων στον καφέ

Άνθιμος Δημητριάδης: Ο ελληνικός καφές πρέπει να εκσυγχρονιστεί - Τα φιλόδοξα σχέδια του «Mr. Ελ Γκρέκο»

gazzetta
gazzetta reader insider insider