Fed: Οι αμερικανικές τράπεζες αυστηροποιούν τους όρους δανεισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Οι αμερικανικές τράπεζες αυστηροποιούν τους όρους δανεισμού
Σφίγγει η στρόφιγγα των τραπεζικών δανείων στις ΗΠΑ - Αποδυναμώθηκε η ζήτηση. Τι δείχνουν τα στοιχεία από έρευνα της Fed.

Οι αμερικανικές εμπορικές τράπεζες αυστηροποίησαν τα κριτήρια για τη χορήγηση δανείων και η ζήτηση για εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια αποδυναμώθηκε το πρώτο τρίμηνο, διευρύνοντας μια τάση που ξεκίνησε πριν εμφανιστούν πρόσφατες πιέσεις στον τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με έρευνα της Fed.

Το ποσοστό των αμερικανικών τραπεζών που έκαναν αυστηρότερους όρους σε εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις αυξήθηκε στο 46%, από 44,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Η κατάρρευση τεσσάρων περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ από τον Μάρτιο πυροδότησε αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα και αύξησε τις ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να εισέλθει σε ύφεση.

«Η επιβεβαίωση των αυστηρότερων προτύπων δανεισμού ωθεί τις πιθανότητες ύφεσης ακόμη υψηλότερα», δήλωσε ο Mάικλ Κάντροβιτς, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Piper Sandler σε σημείωμα προς τους πελάτες. «Τίποτα δεν αποτελεί εγγύηση, αλλά αυτές οι πιθανότητες είναι δύσκολο να ανατραπούν» πρόσθεσε σύμφωνα με το Bloomberg.

Το ποσοστό των τραπεζών που ανέφεραν μεγαλύτερη ζήτηση για εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια μειώθηκε κατά 55,6% το πρώτο τρίμηνο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009. Το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί κατά 31,3% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με την έρευνα. Oι τράπεζες είχαν αρχίσει ήδη τη σύσφιξη της πίστωσης από την περασμένη χρονιά, σε μεγάλο βαθμό λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού από τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed.

Aξίζει να σημειωθεί πως με την πρόσφατη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, το εύρος των επιτοκίων της Fed διαμορφώνεται στο 5% - 5,25% και πρόκειται για το υψηλότερο εύρος από τον Αύγουστο του 2007, με τα στοιχήματα για «πάγωμα» των ανόδων να κερδίζουν έδαφος, όμως ο πρόεδρος, Τζερόμ Πάουελ ήταν προσεκτικός στις διατυπώσεις του, εν μέσω τραπεζικής κρίσης και φόβων ύφεσης, με πολλούς επενδυτές να χαρακτηρίζουν τις τοποθετήσεις τους ως «γερακίσιες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: «Έκρηξη» επιτοκιακών εσόδων το α' τρίμηνο – Αρνητική η καθαρή πιστωτική επέκταση

Ρεκόρ α' τριμήνου στη ζήτηση χρυσού από τις Κεντρικές Τράπεζες

ΗΠΑ: Νέο ράλι για τις περιφερειακές τράπεζες - Εκτόξευση 47% για την PacWest

gazzetta
gazzetta reader insider insider