«Παγώνουν» από σήμερα και για 12 μήνες τα κυμαινόμενα επιτόκια όλων των στεγαστικών δανείων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παγώνουν» από σήμερα και για 12 μήνες τα κυμαινόμενα επιτόκια όλων των στεγαστικών δανείων
Με την επόμενη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ (κατά 0,25% ή 0,50%) να αναμένεται μεθαύριο Πέμπτη 4 Μαΐου, οι δανειολήπτες πάσης φύσεως στεγαστικών δανείων μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι για τους επόμενους δώδεκα μήνες, αφού δεν θα δουν καμία περαιτέρω αύξηση στις μηνιαίες δόσεις των δανείων τους. Τι θα ισχύσει, ποιους αφορά.

Την «ομπρέλα» προστασίας για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων από τις εφεξής αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, ανοίγουν σήμερα για 500.000 νοικοκυριά, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, θέτοντας σε ισχύ τα προγράμματα «παγώματος» επιτοκίου.

Με την επόμενη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ (κατά 0,25% ή 0,50%) να αναμένεται μεθαύριο Πέμπτη 4 Μαΐου, οι δανειολήπτες πάσης φύσεως στεγαστικών δανείων μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι για τους επόμενους δώδεκα μήνες, αφού δεν θα δουν καμία περαιτέρω αύξηση στις μηνιαίες δόσεις των δανείων τους. Το «πάγωμα» επιτοκίου θα γίνει αυτόματα, χωρίς να απαιτείται κάποια πρωτοβουλία από πλευράς δανειοληπτών και θα φανεί από τις δόσεις Ιουνίου 2023 μέχρι και Απριλίου 2024.

Στα προγράμματα «παγώματος» επιτοκίου εμπίπτουν όλα τα στεγαστικά δάνεια που έχουν συναφθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο, τόσο σε ευρώ, όσο και σε ελβετικό φράγκο ή ενδεχομένως και σε άλλα νομίσματα. Δεν εντάσσονται στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου ή στεγαστικά δάνεια που το επιτόκιό τους διαμορφώνεται βάσει του Βασικού Επιτοκίου Στεγαστικής Πίστης, καθώς αυτά δεν επηρεάζονται από την μεταβολή των διατραπεζικών επιτοκίων αναφοράς.

Σημειώνεται ότι ένας δανειολήπτης θα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «παγώματος» επιτοκίου, ασχέτως εάν έχει ενταχθεί και στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου, δηλαδή στο πρόγραμμα με το οποίο οι τράπεζες επιδοτούν το 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης σε δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία (στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά) και αφορούν σε δανειολήπτες που κρίνονται οικονομικά ευάλωτοι με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

Το «πάγωμα» επιτοκίου που ενεργοποιούν σήμερα οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης αφορά σε δάνεια φυσικών προσώπων, στεγαστικά, για πρώτη ή δευτερεύουσα κατοικία, ανεξαρτήτως ποσού. Δεν περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια που έχουν εμπράγματη εξασφάλιση στην πρώτη κατοικία. Δεν περιλαμβάνονται επίσης δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί, ενώ περιλαμβάνονται δάνεια που έχουν ρυθμιστεί. Υπάρχει πρόβλεψη από κάποιες τράπεζες για τα επισκευαστικά δάνεια και τα δάνεια home equity, δηλαδή δάνεια που έχουν εμπράγματη εξασφάλιση σε ακίνητο και άρα εμπίπτουν στη σφαίρα των στεγαστικών δανείων.

Το «πάγωμα» για το επιτόκιο βάσης με το οποίο διαμορφώνονται τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που θα ισχύσει από σήμερα, είναι με ημερομηνία αναφοράς την 31η Μαρτίου 2023. Γίνεται, μάλιστα, κατά 20 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία το επιτόκιο βάσης (Euribor μηνός και τριμήνου, SARON – Libor για το ελβετικό φράγκο, επιτόκιο EKΤ κ.λπ.) βρισκόταν στις 31/3/2023.

Κατόπιν αυτού, το επιτόκιο που θα ισχύσει εφεξής και για έναν ολόκληρο χρόνο (μέχρι τέλος Απριλίου 2024) για τον εκτοκισμό των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο θα είναι: 2,70% Euribor μηνός, 2,85% Euribor τριμήνου, 3,30% επιτόκιο ΕΚΤ, 1,20% SARON (για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο). Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα δεν επηρεάζει το περιθώριο (spread) επιπλέον του επιτοκίου αναφοράς, το οποίο προβλέπεται στην αντίστοιχη δανειακή σύμβαση του κάθε πελάτη χωριστά.

Καθώς το «πάγωμα» επιτοκίου έχει χαρακτήρα ανταμοιβής των συνεπών δανειοληπτών, ο δανειολήπτης εντάσσεται στο πρόγραμμα εφόσον είναι ενήμερος ή έχει δάνειο σε ρύθμιση και δεν ξεπερνά σε ημέρες καθυστέρησης πληρωμής της δόσης τις 89 ημέρες. Πρέπει επίσης να έχει εκταμιεύσει το δάνειό του έως τις 31/12/2022 και το δάνειο να μην εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές με ημερομηνία αναφοράς την 28η Απριλίου 2023. Για να διατηρηθεί η προνομιακή τιμολόγηση του προγράμματος, το δάνειο του δανειολήπτη θα πρέπει να παραμείνει ενήμερο και για τους 12 μήνες της περιόδου προνομιακής τιμολόγησης.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «παγώματος» των κυμαινόμενων επιτοκίων στεγαστικών δανείων έρχεται σε συνέχεια του προγράμματος επιδότησης δόσεων των στεγαστικών δανείων ευάλωτων νοικοκυριών. Με το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου επιδοτείται το 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης στεγαστικών δανείων ευάλωτων δανειοληπτών με ημερομηνία αναφοράς την 30ή/6/2022 και για διάστημα 12 μηνών. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, με τα διευρυμένα κατά 30% κριτήρια επιλεξιμότητας, ενεργοποιήθηκε στην εκπνοή του Απριλίου. Η περίοδος διαθεσιμότητας του συγκεκριμένου προγράμματος επεκτείνεται μέχρι τις 31/7/2023 (ημερομηνία μέχρι την οποία μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εβδομάδα αποφάσεων για Fed και ΕΚΤ: Τι θα κάνουν με τα επιτόκια - Τα καθοριστικά στοιχεία και τα διλήμματα για το μετά

ΔΝΤ: Η αύξηση επιτοκίων αποκάλυψε τις αδυναμίες των τραπεζών - «Να περιμένετε σοκ», προειδοποιεί η Γκεοργκίεβα

Στον δρόμο για την ψηφιακή εποχή οι τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider