Η κρίσιμη επιχειρηματική συμβουλή του Μαρκ Κιούμπαν: Εκεί βγαίνουν τα «χοντρά» λεφτά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κρίσιμη επιχειρηματική συμβουλή του Μαρκ Κιούμπαν: Εκεί βγαίνουν τα «χοντρά» λεφτά
Πώς θα ελέγξετε τη μοίρα σας και θα διασφαλίσετε μια ανοδική επιχειρηματική πορεία - Το πολύτιμο tip του Μαρκ Κιούμπαν.

Εάν πιστεύετε ότι το να εξασφαλίσετε επενδυτές που θα πιστέψουν την ιδέα σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε μια επιχείρηση, κάνετε λάθος, σύμφωνα με τον Mαρκ Κιούμπαν.

Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να κάνετε το εντελώς αντίθετο, όπως τόνισε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας κατά τη διάρκεια ενός πάνελ στο SXSW, εξηγώντας πως «θα πρέπει να αρχίσετε μια επιχείρηση με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα».

«Οι άνθρωποι έχουν αυτή τη νοοτροπία ότι, "Εντάξει, ξεκινάω μια επιχείρηση". Τώρα, πρέπει να πάω να μαζέψω χρήματα. Για εμένα είναι λάθος. Απλώς, θυμηθείτε ότι αν συγκεντρώσετε χρήματα, είτε είναι από εμένα, είτε από άλλους επενδυτές, είστε υποχρεωμένοι απέναντί τους. Υπάρχουν πολλοί που θα θελήσουν τα λεφτά τους πίσω» εξηγεί.

Αντιθέτως, ο 64χρονος ιδιοκτήτης των Ντάλας Μάβερικς του NBA προτρέπει τους επίδοξους επιχειρηματίες να χρησιμοποιήσουν τις δικές τους προσωπικές αποταμιεύσεις για να οργανώσουν οποιαδήποτε εταιρεία, καθώς με αυτόν τον τρόπο, «εσείς ελέγχετε τη μοίρα σας». «Όσο περισσότερα ιδία κεφάλαια ελέγχετε και μπορείτε να διατηρήσετε, τόσο ανοδικότερη θα είναι η πορεία σας» διευκρινίζει. «Εκεί βγαίνουν τα "χοντρά λεφτά"» υπογραμμίζει με έμφαση.

Παράλληλα, επεσήμανε πως η διατήρηση μετοχών και ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας σας μέχρι «τελικής πτώσεως» είναι μια έξυπνη κίνηση, καθώς «έχω καθίσει δίπλα σε ανθρώπους που έχουν πουλήσει τις εταιρείες που ίδρυσαν για δισεκατομμύρια δολάρια και τα κατάφεραν καλά, αλλά πλέον, στο κάτω - κάτω γραφής κατέχουν μόλις το 2% του δημιουργήματός τους» όπως αποσαφήνισε.

Πρόσφατα, μάλιστα, αποκάλυψε πως όταν ήταν μόλις 32 ετών είχε σχέδια να συνταξιοδοτηθεί με 2 εκατομμύρια δολάρια στην τράπεζα, που έβγαλε αφού πούλησε την πρώτη του εταιρεία, τη MicroSolutions το 1991. «Κέρδισα περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια μετά φόρων και είπα δεν πρόκειται να δουλέψω, απλώς θα κάνω πάρτι σαν ροκ σταρ σε όσες περισσότερες χώρες μπορώ» εκμυστηρεύτηκε. Ο λόγος που τελικά δεν αποσύρθηκε; «Είμαι πολύ ανταγωνιστικός», όπως ομολόγησε στο podcast «Re:Thinking» πέρυσι.

Αυτή η «αδυναμία» να «ηρεμήσει», βοήθησε τον ίδιο και τον φίλο του, Toντ Βάγκνερ, να ξεκινήσουν την εταιρεία Broadcast.com το 1995, όπου 4 χρόνια αργότερα, το 1999, η Yahoo πλήρωσε 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει την επιχείρησή τους, μετατρέποντας τον Κιούμπαν σε κροίσο μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βγάζω 13.000 ευρώ τον μήνα και δουλεύω 1 ώρα» - 34χρονος «θησαύρισε» από... ρούχα

Η «βασίλισσα» του PowerPoint: «Έβγαλα 2 εκατ. ευρώ και πια δουλεύω 5 ώρες την ημέρα»

«Τώρα βγάζω 220.000 ευρώ τον μήνα»: 30χρονος «εκδικήθηκε» 15 σχολές Ιατρικής

gazzetta
gazzetta reader insider insider