Credit Suisse και UBS ελέγχονται από ΗΠΑ για βοήθεια σε Ρώσους ολιγάρχες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Credit Suisse και UBS ελέγχονται από ΗΠΑ για βοήθεια σε Ρώσους ολιγάρχες
Η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ Λίζα Μονακό στις αρχές Μαρτίου δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ανταποκρίνεται στο «αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον» ενισχύοντας το αίσθημα της εθνικής ασφάλειας.

Η Credit Suisse και η UBS είναι μεταξύ των τραπεζών που ελέγχονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για το εάν βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να αποφύγουν τις δυτικές κυρώσεις, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και επικαλείται το Bloomberg.

Οι ελβετικές τράπεζες συμπεριλήφθηκαν σε ένα πρόσφατο «κύμα» ερευνών που την αμερικανική κυβέρνηση, πριν την κατάρρευση της CS και τον «γάμο» με τη UBS. Οι κλητεύσεις έγιναν επίσης σε υπαλλήλους ορισμένων μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ, ανέφεραν δύο άτομα με γνώση των ερευνών.

Οι έρευνες του υπουργείου Δικαιοσύνης επικεντρώνονται στον εντοπισμό τραπεζικών υπαλλήλων που εξυπηρέτησαν άτομα που έχουν μπει στο στόχαστρο των κυρώσεων των ΗΠΑ και πώς αυτοί οι πελάτες ελέγχθηκαν τα τελευταία αρκετά χρόνια. Αυτοί οι τραπεζίτες ενδέχεται στη συνέχεια να υποβληθούν σε περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν παραβίασαν οποιονδήποτε νόμο. Στα «ντουζένια» της, η CS διαχειριζόταν περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια για Ρώσους πελάτες, οι οποίοι της απέφεραν έσοδα από 500 έως 600 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε πέρυσι την ειδική ομάδα του KleptoCapture για να επιβάλει κυρώσεις σε πλούσιους Ρώσους που είναι πολιτικοί σύμμαχοι του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η αμερικανική κυβέρνηση έκτοτε έχει κατασχέσει μια σειρά από γιοτ, ιδιωτικά αεροπλάνα και πολυτελή ακίνητα. Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε κατάσχεση κατοικιών στη Νέα Υόρκη, τη Φλόριντα και τα Χάμπτονς που ανήκαν στον υπό κυρώσεις ολιγάρχη Βίκτορ Βέκσελμπεργκ.

Οι τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων. Η BNP Paribas το 2014 συμφώνησε να πληρώσει για διακανονισμό σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την παραδοχή της ενοχής της σε αμερικανικές κατηγορίες για διεκπεραίωση συναλλαγών σε υπό κυρώσεις ιρανικές και κουβανικές οντότητες. Το 2019, η Standard Chartered Bank συμφώνησε να πληρώσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να διευθετήσει μια έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην οποία ένας πρώην τραπεζικός υπάλληλός της δήλωσε ένοχος για συνωμοσία για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρώην σύμβουλος της Morgan Stanley εξαπάτησε παίκτες του NBA για 13 εκατ. δολάρια

«Κρύος ιδρώτας» για Τζακ Ντόρσεϊ: Νέα «βόμβα» από Hindenburg μετά τον Αντάνι – Γιατί σορτάρει τη μετοχή της Block

Εκατοντάδες απολύσεις στη Walmart

gazzetta
gazzetta reader insider insider