Εξάρχου στο Bloοmberg: Η Attica Bank θα χρειαστεί και άλλη αύξηση κεφαλαίου και μετά θα εισαχθεί στο ΧΑ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξάρχου στο Bloοmberg: Η Attica Bank θα χρειαστεί και άλλη αύξηση κεφαλαίου και μετά θα εισαχθεί στο ΧΑ
«Το όφελος από την ύπαρξη μιας αρκετά μεγάλης μη συστημικής τράπεζας χωρίς συστημικούς περιορισμούς είναι ότι θα μπορέσει να διευκολύνει αυτό που λείπει σήμερα στην ελληνική αγορά — τραπεζικές διευκολύνσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Τον μεγαλύτερο μη συστημικό δανειστή στην Ελλάδα, που θα καλύψει ένα κενό στην τραπεζική αγορά της χώρας, καθώς πολλές εταιρείες είναι αποκλεισμένες από την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, σχεδιάζει να δημιουργήσει η Thrivest Holdings.

Η Thrivest συμφώνησε να συμμετάσχει στην επερχόμενη αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, η οποία θα οδηγήσει σε συγχώνευση με την Παγκρήτια και θα ανοίξει τον δρόμο για τη «δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα της Ελλάδας» ως συμπλήρωμα του τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, όπως είπε στο Bloomberg ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ένας εκ των ιδρυτών της Thrivest.

«Το όφελος από την ύπαρξη μιας αρκετά μεγάλης μη συστημικής τράπεζας χωρίς συστημικούς περιορισμούς είναι ότι θα μπορέσει να διευκολύνει αυτό που λείπει σήμερα στην ελληνική αγορά — τραπεζικές διευκολύνσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Εξάρχου.

Όπως τόνισε ο κ. Εξάρχου, που είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου Intrakat, ενώ οι μικρότερες εταιρείες αποτελούν τον πυρήνα της ελληνικής οικονομίας, αυτή τη στιγμή το βρίσκουν πολύ δύσκολο να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση από τις βασικές τράπεζες της χώρας».

Συμπλήρωσε, δε, πως η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές χαιρέτησαν την συμφωνία.

Ο κ. Εξάρχου ίδρυσε την Thrivest μαζί με τους Έλληνες εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϋμενάκη, με έδρα το Ντουμπάι. Οι τρεις τους έχουν δημιουργήσει οχήματα για να επενδύσουν σε τομείς της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το 2022, οι τρεις απέκτησαν το μεγαλύτερο μερίδιο στην Intrakat μετά από αύξηση κεφαλαίου, παίρνοντας ποσοστό σχεδόν 32%, καθώς στόχευαν στο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας.

Η επενδυτική τριάδα είναι επίσης οι μεγαλύτεροι μέτοχοι στην Παγκρήτια Τράπεζα και έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν να αγοράσουν ένα άλλο μερίδιο 10% και να ανεβάσουν τη συνολική συμμετοχή τους στο 44%. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η Pancreta συμφώνησε να αγοράσει τα 15 υποκαταστήματα της HSBC στην Ελλάδα.

Μετά τη συγχώνευση Αττικής-Παγκρήτιας, «θα χρειαστεί άλλη μια αύξηση κεφαλαίου», υπογράμμισε ο κ. Εξάρχου. Οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένης της Thrivest, θα συμμετάσχουν ισότιμα ​​στη δεύτερη αύξηση για τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας, η οποία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σημειώνεται ότι η Attica Bank επιθυμεί να συγκεντρώσει έως και 473,3 εκατ. ευρώ (510 εκατ. δολάρια) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ξεκινά στις 30 Μαρτίου, ως μέρος του αναθεωρημένου επιχειρηματικού σχεδίου που προβλέπει επιστροφή στη λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του 2024. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει σήμερα το 69,5% της Attica Bank, ενώ ένα άλλο 20,1% ανήκει στο ταμείο Ελλήνων μηχανικών και κατασκευαστών δημοσίων έργων (ΤΜΕΔΕ).

Πριν δεσμευτεί για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, η Thrivest χρειάζεται να έχει και την δέσμευση των σημερινών μετόχων που να διασφαλίζει ότι «το παρελθόν της Αττικής έχει τελειώσει», επεσήμανε ο κ. Εξάρχου, με επαρκή κεφάλαια «για να καθαρίσει όλη την κακή κληρονομιά του παρελθόντος. Όπως πρόσθεσε, μπορεί να χρειαστούν και πρόσθετα κεφάλαια ανάλογα με θα αντιμετωπίσει η Αttica Bank το ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Κρύος ιδρώτας» για Τζακ Ντόρσεϊ: Νέα «βόμβα» από Hindenburg μετά τον Αντάνι – Γιατί σορτάρει τη μετοχή της Block

Γιατί ορισμένοι CEOs της Silicon Valley δεν κατηγορούν την SVB για την κατάρρευσή της

Intrum Hellas: Ολοκλήρωσε το project Tethys για την πώληση 72 ξενοδοχείων